Mencungkil Hidung Boleh Meningkatkan Risiko Alzheimer dan Demensia – Berita Neurosains

Ringkasan: Bakteria Chlamydia pneumoniae boleh bergerak terus dari saraf olfaktori di hidung dan ke otak, memaksa sel-sel otak untuk memendapkan beta amiloid dan mendorong patologi Alzheimer. Penyelidik berkata melindungi lapisan hidung dengan tidak memetik atau mencabut bulu hidung boleh membantu mengurangkan risiko Alzheimer.

Sumber: Universiti Griffith

Penyelidik Universiti Griffith telah menunjukkan bahawa bakteria boleh bergerak melalui saraf penciuman di hidung dan ke dalam otak pada tikus, di mana ia mencipta penanda yang merupakan tanda tanda penyakit Alzheimer.

Kajian itu, diterbitkan dalam jurnal Laporan Saintifik, menunjukkan bahawa Chlamydia pneumoniae menggunakan saraf yang memanjang antara rongga hidung dan otak sebagai laluan pencerobohan untuk menyerang sistem saraf pusat. Sel-sel di dalam otak kemudiannya bertindak balas dengan mendepositkan protein beta amiloid yang merupakan ciri khas penyakit Alzheimer.

Profesor James St John, Ketua Pusat Neurobiologi dan Penyelidikan Sel Stem Clem Jones, ialah pengarang bersama penyelidikan pertama di dunia.

“Kami adalah orang pertama yang menunjukkan bahawa Chlamydia pneumoniae boleh naik terus ke hidung dan ke otak di mana ia boleh mencetuskan patologi yang kelihatan seperti penyakit Alzheimer,” kata Profesor St John. “Kami melihat ini berlaku dalam model tetikus, dan buktinya juga berpotensi menakutkan manusia.”

Saraf olfaktori di hidung terdedah secara langsung kepada udara dan menawarkan laluan pendek ke otak, satu yang memintas penghalang darah-otak. Ia adalah laluan yang virus dan bakteria telah dihidu sebagai laluan mudah ke dalam otak.

Pasukan di Pusat itu sudah merancang fasa penyelidikan seterusnya dan bertujuan untuk membuktikan laluan yang sama wujud pada manusia.

“Memetik hidung dan mencabut bulu dari hidung anda bukanlah idea yang baik,” katanya. Imej berada dalam domain awam

“Kita perlu melakukan kajian ini pada manusia dan mengesahkan sama ada laluan yang sama beroperasi dengan cara yang sama. Ia adalah penyelidikan yang telah dicadangkan oleh ramai orang, tetapi belum selesai. Apa yang kami tahu ialah bakteria yang sama ini terdapat pada manusia, tetapi kami tidak mengetahui bagaimana ia boleh sampai ke sana.”

Terdapat beberapa langkah mudah untuk menjaga lapisan hidung anda yang dicadangkan oleh Profesor St John yang boleh diambil oleh orang ramai sekarang jika mereka ingin mengurangkan risiko mereka berpotensi mengembangkan penyakit Alzheimer yang lewat.

“Memetik hidung dan mencabut bulu dari hidung anda bukanlah idea yang baik,” katanya.

“Kami tidak mahu merosakkan bahagian dalam hidung dan memetik serta mencabut boleh melakukannya. Jika anda merosakkan lapisan hidung, anda boleh meningkatkan bilangan bakteria yang boleh masuk ke dalam otak anda.”

Ujian bau mungkin juga berpotensi sebagai pengesan untuk Alzheimer dan demensia kata Profesor St John, kerana kehilangan deria bau adalah penunjuk awal penyakit Alzheimer. Beliau mencadangkan ujian bau apabila seseorang itu mencapai usia 60 tahun boleh memberi manfaat sebagai pengesan awal.

“Sebaik sahaja anda mencapai usia lebih 65 tahun, faktor risiko anda akan meningkat, tetapi kami juga sedang melihat punca lain, kerana ia bukan hanya usia—ia juga pendedahan alam sekitar. Dan kami berpendapat bahawa bakteria dan virus adalah kritikal.”

Mengenai berita penyelidikan penyakit Alzheimer ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: Universiti Griffith
Hubungi: Pejabat Akhbar – Universiti Griffith
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Model pembelajaran mendalam yang boleh digeneralisasikan untuk pengesanan awal penyakit Alzheimer daripada MRI struktur” oleh Sheng Liu et al. Laporan Saintifik

Lihat juga

Ini menunjukkan mata seorang lelaki

Abstrak

Model pembelajaran mendalam yang boleh digeneralisasikan untuk pengesanan awal penyakit Alzheimer daripada MRI struktur

Diagnosis awal penyakit Alzheimer memainkan peranan penting dalam penjagaan pesakit dan ujian klinikal. Dalam kajian ini, kami telah membangunkan pendekatan baharu berdasarkan rangkaian saraf konvolusi dalam 3D untuk membezakan secara tepat demensia penyakit Alzheimer ringan daripada gangguan kognitif ringan dan individu normal secara kognitif menggunakan MRI struktur.

Sebagai perbandingan, kami telah membina model rujukan berdasarkan jumlah dan ketebalan kawasan otak yang dilaporkan sebelum ini yang diketahui terlibat dalam perkembangan penyakit.

Kami mengesahkan kedua-dua model pada kohort dalaman yang ditahan daripada Inisiatif Neuroimaging Penyakit Alzheimer (ADNI) dan kohort bebas luaran daripada Pusat Penyelarasan Alzheimer Kebangsaan (NACC).

Model pembelajaran mendalam adalah tepat, mencapai area-under-the-curve (AUC) 85.12 apabila membezakan antara subjek normal kognitif dan subjek yang sama ada MCI atau demensia Alzheimer ringan. Dalam tugas yang lebih mencabar untuk mengesan MCI, ia mencapai AUC sebanyak 62.45. Ia juga jauh lebih pantas daripada model volum/ketebalan di mana isipadu dan ketebalan perlu diekstrak terlebih dahulu.

Model ini juga boleh digunakan untuk meramalkan perkembangan: subjek yang mengalami kemerosotan kognitif ringan yang disalahklasifikasikan sebagai mengalami demensia penyakit Alzheimer ringan oleh model lebih cepat mengalami demensia dari semasa ke semasa. Analisis ciri yang dipelajari oleh model yang dicadangkan menunjukkan bahawa ia bergantung pada pelbagai kawasan yang berkaitan dengan penyakit Alzheimer.

Penemuan ini mencadangkan bahawa rangkaian saraf dalam secara automatik boleh belajar untuk mengenal pasti biomarker pengimejan yang meramalkan penyakit Alzheimer, dan memanfaatkannya untuk mencapai pengesanan awal penyakit yang tepat.

We want to give thanks to the author of this write-up for this amazing web content

Mencungkil Hidung Boleh Meningkatkan Risiko Alzheimer dan Demensia – Berita Neurosains


Visit our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/