Mendapat tatu kini boleh menjadi tidak menyakitkan – dan tanpa jarum

Mereka yang fobia terhadap jarum kini boleh membuat tatu tanpa perlu risau.

Para saintis telah membangunkan cara untuk mendapatkan tatu kekal tanpa melalui jarum dan mengalami kesakitan berjam-jam.

Teknologi baharu itu adalah dalam bentuk tampalan kulit yang mempunyai jarum mikro yang lebih kecil daripada butiran pasir. Walaupun ia masih mempunyai “jarum” dalam namanya, jarum mikroskopik ini tidak ada bandingannya dengan jarum biasa yang perlu ditanggung dan kesannya tidak menyakitkan dan tidak berdarah.

“Walaupun sesetengah orang sanggup menerima kesakitan dan masa yang diperlukan untuk tatu, kami fikir orang lain mungkin lebih suka tatu yang hanya ditekan pada kulit dan tidak menyakitkan,” kata penyiasat utama, profesor Mark Prausnitz.

Jarum mikro boleh disusun ke dalam reka bentuk, perkataan, simbol yang berbeza — apa sahaja — untuk mencipta tatu tersuai yang ideal. Mereka juga boleh dibuat untuk bertindak balas terhadap faktor persekitaran termasuk perubahan cahaya atau suhu.

Menggunakan tompok kulit adalah proses yang lebih cepat juga. Tampalan itu ditekan pada badan – sama seperti cara seseorang menggunakan kertas tatu sementara – dan kemudian jarum mikro larut. Beberapa minit kemudian, dakwat meresap ke dalam kulit. Mereka juga boleh ditadbir sendiri — tiada kedai tatu diperlukan.

Teknologi baru ini adalah dalam bentuk tampalan kulit yang mempunyai jarum mikro.
Georgia Tech / SWNS

“Oleh kerana jarum mikro diperbuat daripada dakwat tatu, mereka menyimpan dakwat di dalam kulit dengan sangat cekap,” kata Dr Song Li, seorang saintis penyelidikan kanan di Micron Biomedical dan pengarang bersama kajian yang diterbitkan dalam iScience.

Dr. Prausnitz menambah: “Kami telah mengecilkan jarum supaya ia tidak menyakitkan, tetapi masih berkesan menyimpan dakwat tatu di dalam kulit.”

Selain daripada faedah tidak perlu duduk di bawah jarum, tompok tatu ini kurang mengganggu, yang bermaksud risiko jangkitan lebih rendah.

Walaupun kajian mendapati bahawa tatu itu berkemungkinan kekal, ia juga boleh dibuat dengan dakwat tatu sementara bagi mereka yang tidak mahu membuat keputusan itu.

Tatu tampalan microneedle dipegang oleh pencipta, Mark Prausnitz. Lihat cerita SWNS SWSCtattoo; Satu cara baharu untuk mendapatkan tatu kekal - tanpa rasa sakit kerana perlu masuk ke bawah jarum - telah dibangunkan oleh saintis. Daripada duduk berjam-jam menahan tusukan yang menyakitkan, teknologi baharu boleh bermakna anda boleh mendapatkan tatu yang tidak menyakitkan, tidak berdarah dan pantas. Para saintis telah mereka bentuk tampalan kulit yang mengandungi jarum mikroskopik. Jarum mikro adalah lebih kecil daripada sebutir pasir, menjadikan kesannya pada kulit tidak menyakitkan.
Walaupun tompok kulit ini boleh menjadi revolusioner dan sangat menarik, para penyelidik tidak mahu memperlekehkan kerja keras artis tatu.
Georgia Tech / SWNS

Walaupun sesetengah orang akan teruja bahawa teknologi baharu akan membantu mereka akhirnya boleh mendapatkan tatu tanpa rasa sakit, tompok kulit juga boleh membantu dengan tatu perubatan dan veterinar.

Tatu sering digunakan untuk membimbing rawatan sinaran kanser berulang, menutup parut, dan menyampaikan keadaan perubatan yang serius seperti epilepsi, diabetes atau alahan. Ciri tindak balas alam sekitar membolehkan pesakit mempunyai privasi dan boleh menyembunyikan tatu melainkan ia berada di bawah lampu ultraviolet atau suhu tinggi.

Tatu bukan invasif juga boleh digunakan untuk membantu haiwan peliharaan. Daripada memotong telinga mereka dan menggunakan tag telinga, doktor haiwan boleh meneruskan dan menatu maklumat penting tanpa rasa sakit – seperti jika haiwan itu telah dimandulkan atau dineuterkan – terus ke kulit haiwan itu.

Walaupun tompok kulit ini boleh menjadi revolusioner dan sangat menarik, para penyelidik tidak mahu memperlekehkan kerja keras artis tatu.

“Matlamatnya bukan untuk menggantikan semua tatu, yang selalunya merupakan karya kecantikan yang dicipta oleh artis tatu,” kata Dr. Prausnitz. “Matlamat kami adalah untuk mencipta peluang baharu untuk pesakit, haiwan peliharaan dan orang yang mahukan tatu yang tidak menyakitkan yang boleh diberikan dengan mudah.”

We would love to thank the writer of this write-up for this incredible web content

Mendapat tatu kini boleh menjadi tidak menyakitkan – dan tanpa jarum


Find here our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/