Mengalami masalah mengikir gigi anda? Inilah cara untuk mengawalnya.

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

Laporan Pengguna tidak mempunyai hubungan kewangan dengan mana-mana pengiklan di tapak ini.

Doktor gigi melaporkan lonjakan 69 peratus pada pesakit yang mengetap atau mengetap gigi semasa wabak itu, menurut Persatuan Pergigian Amerika (ADA). Dan kebanyakan orang ini mungkin tidak menyedari bahawa mereka melakukannya. “Ia adalah tingkah laku yang hampir tidak sedarkan diri,” kata Vicki Cohn, pengerusi Perhimpunan Pergigian American Academy of Sleep Medicine.

Keadaan yang dipanggil bruxism, boleh dikenakan sehingga 200 paun daya pada gigi. “Kekuatan gigitan mengisar boleh menjadi sehingga enam kali lebih besar daripada mengunyah biasa,” kata Ada Cooper, seorang doktor gigi dan jurucakap Persatuan Pergigian Amerika. Oleh itu, tidak hairanlah ia boleh merosakkan atau merosakkan gigi. Dan untuk orang dewasa yang lebih tua – yang giginya mungkin lebih rapuh – bruxism mungkin sangat merisaukan.

Dalam masa yang sukar ini, doktor gigi melihat lebih ramai orang yang mengidap gigi dan mengetap rahang – aka bruxism

Bruxism boleh berlaku pada waktu siang atau malam. Tekanan boleh menjadi faktor penting, sama ada pada saat-saat ketegangan akut atau semasa tidur, apabila tahap hormon tekanan yang tinggi mungkin masih beredar selepas hari yang sukar, kata Cohn. Tabiat seperti penggunaan alkohol dan tembakau juga meningkatkan kemungkinannya. “Perokok adalah kira-kira dua kali lebih mungkin untuk mengetap gigi mereka berbanding bukan perokok,” kata Cooper. Ubat-ubatan tertentu – seperti beberapa antidepresan dan antipsikotik – juga boleh meningkatkan risiko.

Keadaan yang menjejaskan sistem saraf pusat, seperti demensia, penyakit Parkinson atau strok, boleh menyebabkan atau memburukkan lagi bruxism. Dan ia sering seiring dengan gangguan sendi temporomandibular, yang menyebabkan sakit di sekitar rahang. Akhirnya, ada apnea tidur obstruktif (OSA), di mana saluran pernafasan atas menjadi tersumbat berulang kali semasa tidur, menyebabkan banyak pernafasan terhenti pada waktu malam. Ini boleh menyebabkan penghidap OSA “secara tidak sedar memberi pampasan dan mengetap gigi mereka semasa mereka menujahkan rahang ke hadapan untuk membuka saluran pernafasan,” kata Manar Abdelrahim, doktor gigi di Klinik Cleveland. (Jika anda diberitahu anda menghidapi OSA, tanya tentang penilaian untuk bruxism.)

Apnea tidur yang tidak dirawat boleh memburukkan lagi penanda kesihatan jantung dan diabetes

Gigi retak, mahkota atau tampalan mungkin merupakan isyarat jelas bahawa ada sesuatu yang tidak kena, tetapi terdapat tanda-tanda yang kurang dramatik untuk diperhatikan. Orang yang mengalami bruxism tidur, misalnya, mungkin bangun dengan sakit rahang atau leher, sakit kepala, rahang kaku, telinga berdenging, atau tanda di sekeliling tepi lidah di mana ia menekan pada gigi yang terkatup. Jika anda perasan perkara ini, berjumpa doktor gigi anda, yang akan memeriksa kehausan gigi, patah tulang dan kemelesetan gusi. Tetapi “jika satu-satunya bukti adalah memakai pada gigi anda, anda mungkin tidak mempunyai bruxism aktif,” kata Cohn. Pedih ulu hati kronik yang teruk adalah punca biasa gigi haus pada orang dewasa yang lebih tua.

Rakaman video dalam makmal tidur atau elektromiografi boleh mendiagnosis bruxism tidur dengan pasti. Untuk yang terakhir, elektrod yang dipasang pada kulit memeriksa pergerakan otot rahang yang berulang.

Perlukan penghilang tekanan yang cepat? Cuba salah satu daripada strategi berasaskan sains yang mengejutkan ini.

Walaupun bruxism sukar dipulihkan, perkara berikut boleh membantu:

  • Pelindung mulut plastik: “Memakai pengawal pada waktu malam biasanya merupakan barisan pertahanan nombor satu,” kata Abdelrahim. “Seorang pengawal meletakkan ruang di antara gigi atas dan bawah untuk melindunginya dan membolehkan otot rahang berehat.” Pengawal yang disesuaikan untuk anda ($324 hingga $788) biasanya lebih berkesan daripada produk di kaunter, dan kadangkala dilindungi oleh insurans. Tidak mematahkan tabiat tetapi akan menghalang kerosakan gigi selanjutnya.
  • Botox: Suntikan toksin botulinum ke dalam otot rahang yang mengawal mengunyah boleh mengurangkan tekanan yang anda lakukan pada gigi.
  • Pengurangan tekanan: Aktiviti santai (seperti yoga dan meditasi) boleh membantu. Jadi boleh meningkatkan kesedaran anda tentang tingkah laku. Petua: “Jika, semasa tertekan, anda merasakan gigi anda bersentuhan, perlahan-lahan biarkan rahang anda terbuka dan gigi terapung antara satu sama lain,” kata Cooper.
  • Terapi fizikal: Ahli terapi fizikal yang terlatih untuk merawat bruxism boleh mengajar anda senaman untuk meregangkan, menguatkan dan merehatkan otot leher dan rahang, yang boleh mengurangkan ketegangan otot yang boleh menyebabkan mengepal dan mengisar.

Hak Cipta 2022, Consumer Reports Inc.

Consumer Reports ialah organisasi bebas bukan untung yang bekerjasama dengan pengguna untuk mewujudkan dunia yang lebih adil, selamat dan sihat. CR tidak mengendors produk atau perkhidmatan dan tidak menerima pengiklanan. Baca lebih lanjut di ConsumerReports.org.

We would like to say thanks to the writer of this article for this awesome web content

Mengalami masalah mengikir gigi anda? Inilah cara untuk mengawalnya.


We have our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/