Mengambil ubat tekanan darah anda boleh mengurangkan risiko demensia | CNNCNN

Mengetahui anda mempunyai tekanan darah yang lebih tinggi daripada biasa – dan mengambil ubat setiap hari untuk merawatnya – mungkin satu kunci untuk mengelakkan demensia di kemudian hari, satu kajian baru ditemui.

Para saintis sudah tahu bahawa mempunyai tekanan darah tinggi, terutamanya antara umur 40 dan 65, meningkatkan risiko mengalami demensia di kemudian hari, kata pengarang kajian Ruth Peters, seorang profesor bersekutu di Universiti New South Wales di Australia, melalui e-mel.

Tetapi dia menambah bahawa penyelidikan kurang jelas sama ada menurunkan tekanan darah pada orang dewasa yang lebih tua akan mengurangkan risiko itu.

“Apa yang sangat menarik tentang kajian kami ialah data menunjukkan bahawa mereka yang mengambil ubat penurun tekanan darah mempunyai risiko yang lebih rendah untuk diagnosis demensia berbanding mereka yang mengambil plasebo yang sepadan,” kata Peters, yang juga seorang saintis penyelidikan kanan. di Neuroscience Research Australia, sebuah organisasi penyelidikan bukan untung.

Tekanan darah diukur dalam unit milimeter merkuri (disingkatkan sebagai mmHg), yang terdiri daripada dua nombor: bacaan atas atau sistolik yang mewakili jumlah maksimum tekanan dalam arteri anda, dan bacaan bawah atau diastolik yang menunjukkan tekanan dalam anda. arteri apabila otot jantung anda berehat antara degupan.

Kajian itu, diterbitkan minggu ini dalam Jurnal Jantung Eropahdata gabungan daripada lima besar rawak, ujian klinikal buta dua kali terhadap lebih daripada 28,000 orang dewasa yang lebih tua dengan purata umur 69 dari 20 negara. Semua mempunyai sejarah hipertensi.

Setiap ujian klinikal membandingkan orang yang mengambil ubat tekanan darah dengan orang yang mengambil pil plasebo yang sepadan dan mengikutinya selama purata 4.3 tahun. Menggabungkan data, Peters dan pasukannya mendapati bahawa penurunan kira-kira 10 mm/Hg pada sistolik dan 4 mm/Hg pada bacaan tekanan darah diastolik pada 12 bulan dengan ketara menurunkan risiko diagnosis demensia.

Di samping itu, terdapat hubungan linear yang luas: Apabila tekanan darah menurun, begitu juga risiko kognitif, yang berlaku sehingga sekurang-kurangnya 100 mm/Hg sistolik dan 70 mm/Hg diastolik, kata kajian itu. Juga tiada tanda bahawa ubat tekanan darah boleh membahayakan aliran darah ke otak pada usia lanjut.

Apabila jantina, umur atau sejarah strok diambil kira, tiada perbezaan dalam hasilnya.

“Kami tahu bahawa apa yang kami lakukan sepanjang hayat berkemungkinan memberi kesan ke atas kesihatan otak pada akhir hayat,” kata Peters. “Jadi, nasihat terbaik yang boleh kami berikan ialah menjalani gaya hidup sihat pada semua peringkat umur, dan sudah tentu, jika anda diberi ubat untuk mengawal tekanan darah anda untuk mengambilnya mengikut arahan daripada doktor anda.”

Perubahan gaya hidup boleh menambah atau dalam beberapa kes menggantikan keperluan untuk ubat hipertensi, menurut Persatuan Jantung Amerika. Tindakan yang dicadangkan termasuk mengehadkan alkohol, menguruskan tekanan, berhenti merokok, makan makanan seimbang dan rendah garam, banyak bersenam dan tidur, dan mengambil ubat tekanan darah seperti yang diarahkan.

Penyelidikan menunjukkan perubahan sedemikian boleh bekerja. Kajian 2021 mendapati bahawa diet, senaman dan pengambilan garam yang lebih rendah juga mengurangkan tekanan darah pada orang dengan hipertensi tahaniaitu tekanan darah tinggi yang tidak bertindak balas terhadap ubat.

Dalam satu kajian selama 16 minggu yang diterbitkan pada 2018orang yang menjalani diet rendah garam, bersenam dan mengamalkan teknik pengurusan berat badan (seperti menonton saiz bahagian) menurunkan tekanan darah mereka secara purata 16 mmHg sistolik dan 10 mmHg diastolik, Persatuan Jantung Amerika berkata.

Diet yang digunakan ialah diet DASH, iaitu singkatan kepada Dietary Approaches to Stop Hypertension. Pelan makan yang memenangi anugerah, DASH mempunyai premis mudah: Makan lebih banyak sayur-sayuran, buah-buahan dan makanan tenusu rendah lemak; hadkan makanan tinggi lemak tepu; dan hadkan pengambilan natrium anda kepada 2,300 miligram sehari — iaitu kira-kira 1 sudu teh garam meja.

Pelan makan DASH termasuk empat hingga enam hidangan sayur-sayuran dan empat hingga enam hidangan buah-buahan lagi; tiga hidangan produk bijirin penuh; dua hingga empat hidangan tanpa lemak atau rendah lemak produk tenusu; dan beberapa hidangan setiap daging tanpa lemak dan kacang, biji dan kekacang setiap hari.

Walau bagaimanapun, jika perubahan gaya hidup tidak menurunkan tekanan darah dengan ketara dalam tempoh enam bulan, Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan menambah ubat preskripsi hipertensi sambil meneruskan tingkah laku yang sihat.

We would like to thank the author of this write-up for this remarkable material

Mengambil ubat tekanan darah anda boleh mengurangkan risiko demensia | CNN


Check out our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/