Mengapa anda BENAR-BENAR tidak boleh membiarkan anjing anda menjilat muka anda

Membiarkan anjing anda menjilat muka anda atau makan dari pinggan anda boleh mencetuskan krisis pepijat super, satu kajian telah memberi amaran.

Pakar juga menggesa pemilik haiwan peliharaan mencuci tangan selepas membelai haiwan peliharaan mereka atau mengutip najis anjing, dalam usaha untuk memadamkan penyebaran pepijat yang boleh membawa maut.

Rintangan antibiotik, yang dianggap sebagai ancaman besar seperti keganasan dan pemanasan global, membunuh berjuta-juta orang setiap tahun. Ia disebabkan oleh patogen yang berkembang untuk mengelakkan dadah, dengan masalah yang didorong oleh preskripsi antibiotik yang tidak perlu.

Tetapi saintis takut kucing dan anjing menjadi takungan yang berpotensi untuk strain bakteria yang tahan antibiotik.

Pasukan penyelidik UK dan Portugis berkata penularan berlaku ‘melalui laluan najis-mulut’, bermakna anjing yang menjilat bahagian belakang mereka sendiri boleh menyebarkan bakteria yang tahan dadah.

Manusia juga mungkin dijangkiti daripada menyentuh najis anjing dan kemudian mulut mereka, jika mereka tidak mencuci tangan.

Walaupun comel, membiarkan anjing dan kucing menjilat muka anda boleh meningkatkan risiko anda menangkap pepijat super sejenis bakteria yang tahan terhadap ubat

APA ITU RINTANGAN ANTIBIOTIK?

Antibiotik telah diberikan secara tidak perlu oleh GP dan kakitangan hospital selama beberapa dekad, menjana bakteria yang tidak berbahaya untuk menjadi pepijat super.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebelum ini memberi amaran sekiranya tiada apa yang dilakukan dunia sedang menuju ke era ‘pasca antibiotik’.

Ia mendakwa jangkitan biasa, seperti klamidia, akan menjadi pembunuh tanpa penyelesaian segera kepada krisis yang semakin meningkat.

Bakteria boleh menjadi tahan dadah apabila orang mengambil dos antibiotik yang salah atau jika ia diberikan secara tidak perlu.

Bekas ketua pegawai perubatan Dame Sally Davies mendakwa pada 2016 bahawa ancaman rintangan antibiotik adalah sama teruknya dengan keganasan.

Angka menganggarkan bahawa pepijat super akan membunuh 10 juta orang setiap tahun menjelang 2050, dengan pesakit tunduk kepada pepijat yang pernah tidak berbahaya.

Kira-kira 700,000 orang sudah mati setiap tahun akibat jangkitan tahan dadah termasuk tuberkulosis (TB), HIV dan malaria di seluruh dunia.

Kebimbangan telah berulang kali ditimbulkan bahawa ubat akan dibawa kembali ke ‘zaman gelap’ jika antibiotik tidak berkesan pada tahun-tahun akan datang.

Di samping ubat-ubatan sedia ada menjadi kurang berkesan, hanya terdapat satu atau dua antibiotik baru yang dibangunkan dalam tempoh 30 tahun yang lalu.

Pada 2019, WHO memberi amaran bahawa antibiotik ‘kehabisan’ kerana laporan mendapati ‘kekurangan serius’ ubat baharu dalam perancangan pembangunan.

Tanpa antibiotik, pembedahan C, rawatan kanser dan penggantian pinggul akan menjadi sangat ‘berisiko’, dikatakan pada masa itu.

Pakar dari Kolej Veterinar Diraja UK dan Universiti Lisbon, menguji najis manusia dan haiwan di 41 rumah Portugis dan 45 rumah British.

Projek itu, yang akan dibentangkan pada persidangan perubatan di Portugal, termasuk sejumlah 114 manusia, 85 anjing, dan 18 kucing.

Sampel telah dikumpulkan dan kemudian diuji secara genetik untuk superbugs.

Para saintis mendapati 14 anjing, seekor kucing dan 15 manusia diuji positif untuk strain E.coli yang tahan dadah, yang boleh mengancam nyawa dalam beberapa kes.

Strain ini diketahui tahan terhadap pelbagai antibiotik, seperti penisilin dan sefalosporin.

Selain itu, dalam empat isi rumah, orang dan haiwan peliharaan mereka didapati mempunyai bakteria dengan gen tahan antibiotik yang sepadan.

Keputusan menunjukkan bahawa satu telah mencemari yang lain.

Kajian itu hanya pemerhatian, bermakna ia tidak dapat membuktikan bahawa haiwan peliharaan bertanggungjawab secara langsung untuk menyebarkan pepijat super kepada pemiliknya.

Bagaimanapun, pengarang utama Dr Juliana Menezes, pakar dalam sains veterinar, berkata penemuan mereka membimbangkan.

‘Malah sebelum Covid, rintangan antibiotik adalah salah satu ancaman terbesar kepada kesihatan awam,’ katanya.

‘Ia boleh membuat keadaan seperti radang paru-paru, sepsis, saluran kencing dan jangkitan luka tidak dapat dirawat.

‘Penemuan kami mengukuhkan keperluan untuk orang ramai mengamalkan kebersihan yang baik di sekeliling haiwan peliharaan mereka dan mengurangkan penggunaan antibiotik yang tidak diperlukan dalam haiwan dan manusia pendamping.’

Dia juga memberitahu Telegraf bahawa bakteria yang disebarkan antara manusia dan haiwan peliharaan mereka berkemungkinan datang daripada pelbagai peristiwa.

‘Faktor risiko termasuk mencium, menjilat muka pemilik atau makan dari pinggan pemilik,’ katanya.

‘Untuk mengurangkan penyebaran bakteria ini dalam isi rumah, adalah perlu untuk mengurangkan hubungan rapat antara pemilik dan haiwan peliharaan mereka, dan juga untuk mempunyai amalan kebersihan yang lebih baik.

‘Mengingat bahawa bakteria yang kami kaji didapati menjajah saluran gastrousus, penularan berlaku melalui laluan najis-mulut, jadi amalan kebersihan yang baik di pihak pemilik akan membantu mengurangkan perkongsian, seperti mencuci tangan selepas mengumpul sisa anjing, atau pun selepas membelai mereka.’

Kajian itu akan dibentangkan di Kongres Mikrobiologi Klinikal & Penyakit Berjangkit Eropah di Lisbon akhir bulan ini.

Walaupun potensi risiko pepijat super memiliki haiwan peliharaan telah dikaitkan dengan manfaat kesihatan fizikal dan mental.

Ini termasuk membantu mengurangkan tekanan darah dan menyediakan persahabatan untuk meningkatkan peluang untuk bersenam dan bersosial dengan orang lain.

Awal tahun ini penyelidik dari Universiti Washington dan Universiti Oxford berkata jangkitan tahan antibiotik secara langsung membunuh 1.2 juta orang pada 2019, dan menyumbang kepada kematian 5 juta lagi.

Graf ini menunjukkan gabungan kematian langsung dan kematian yang berkaitan daripada bakteria tahan antibiotik bagi setiap rantau global pada tahun 2019. Afrika dan Asia Selatan mempunyai jumlah kematian terbanyak bagi setiap 100,000 orang, namun negara-negara Eropah Barat seperti UK, masih mencatatkan jumlah kematian yang tinggi dengan ketara. kematian

Graf ini menunjukkan gabungan kematian langsung dan kematian yang berkaitan daripada bakteria tahan antibiotik bagi setiap rantau global pada tahun 2019. Afrika dan Asia Selatan mempunyai jumlah kematian terbanyak bagi setiap 100,000 orang, namun negara-negara Eropah Barat seperti UK, masih mencatatkan jumlah kematian yang tinggi dengan ketara. kematian

We would love to say thanks to the writer of this post for this awesome material

Mengapa anda BENAR-BENAR tidak boleh membiarkan anjing anda menjilat muka anda


You can find our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/