Mengapa anda berasa lebih baik sebaik sahaja ujian covid itu kembali negatif

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

Selepas lebih daripada dua tahun kehidupan pandemik, ramai orang sudah biasa dengan kebimbangan dan ketakutan yang boleh dicetuskan oleh sakit tekak, semput atau keletihan: Adakah saya mempunyai covid-19? Pemikiran itu sering mendorong tergesa-gesa untuk mengambil kit ujian coronavirus rumah terdekat atau mencari tapak ujian. Tetapi kadangkala apabila ujian kembali negatif, hasilnya boleh mempunyai kesan yang kelihatan ajaib.

“Pagi ini saya berasa letih, mungkin sakit tekak, adakah itu tanda sakit kepala??” tweeted Naib penulis kakitangan kanan Shayla Love, yang menyatakan bahawa teman lelakinya baru-baru ini diuji positif. “Mengambil ujian, ia negatif, serta-merta berasa 100% baik.”

“Adalah kelakar bagaimana anda mula berasa lebih baik apabila ujian covid itu kembali negatif,” orang lain tweeted.

Bagi sesetengah pakar, pengalaman ini menggambarkan hubungan antara badan dan minda. “Kami telah mengetahui bahawa faktor sosial, emosi dan tingkah laku mempengaruhi kesihatan,” kata Kaz Nelson, seorang profesor bersekutu psikiatri dan sains tingkah laku di Sekolah Perubatan Universiti Minnesota. “Hubungan minda-badan ini tidak boleh dipandang remeh. Ia nyata dan ia sangat berkuasa.”

Tetapi sebelum kita meneroka sambungan minda-badan yang berkaitan dengan ujian coronavirus, Nelson dan pakar lain mahu kami menekankan bahawa kaedah ujian tidak 100 peratus boleh dipercayai, dan ujian antigen pantas di rumah yang digunakan secara meluas, khususnya, boleh menghasilkan negatif palsu yang menyebabkan orang ramai tersalah percaya bahawa mereka tidak berjangkit.

Selain itu, adalah penting untuk diingat bahawa gejala covid, sama ada daripada jangkitan akut atau “covid lama,” bukanlah “gejala yang dibayangkan yang boleh kita bayangkan,” kata Nelson. “Terdapat isu kesihatan sebenar yang sebenar, akibat sebenar kepada sistem saraf dan sistem organ badan yang lain.”

Persoalan utama, katanya, ialah: “Bagaimana kita memahami hubungan minda-badan yang kuat ini” dalam konteks semua sumber maklumat lain yang kita ada?

Mereka bergantung pada ujian coronavirus pantas untuk berkumpul dengan selamat. Ada yang berharap mereka tidak melakukannya.

Untuk mempunyai “pemahaman bernuansa” tentang pelbagai cara orang mungkin bertindak balas terhadap ujian dan realiti lain dalam hidup dengan covid-19, adalah penting untuk mengakui kesan wabak itu terhadap kehidupan kita, Lekeisha Sumnerseorang ahli psikologi klinikal, menulis dalam e-mel.

“Orang ramai terpaksa bergelut dengan kesan ketidakpastian yang ketara, mesej kesihatan awam yang bercampur-campur, stigma dan ketakutan yang berkaitan dengan jangkitan, perubahan dalam keadaan sosial dan ekonomi kita, ketakutan yang berpanjangan terhadap penularan, perubahan dalam tabiat harian, dan kesedihan yang berkaitan dengan mengejutkan. kadar penyakit dan kematian – semua sementara dijangka berfungsi pada tahap pra-pandemik, “tulis Sumner. “Kami hidup dengan tahap tekanan berpanjangan yang luar biasa tinggi dengan rangkaian sosial yang berpecah-belah.”

Bimbang tentang jangkitan covid, khususnya, sering menjadi sumber tekanan yang penting bagi ramai orang – dan tubuh manusia boleh bertindak balas terhadap tekanan tertentu dengan tindak balas fisiologi, kata Rosalind Dorlenahli psikologi klinikal dan ahli jabatan psikiatri di Pusat Perubatan Overlook di Summit, NJ

‘Coronaphobia’: Kebimbangan Covid mempunyai nama. Inilah cara untuk mengatasinya.

“Seluruh iklim covid telah mengaktifkan tindak balas tekanan,” kata Dorlen, kerana akibat daripada dijangkiti. Lagipun, keputusan positif atau negatif boleh menjadi perbezaan antara meneruskan kehidupan atau perlu mengasingkan — dan berpotensi menghasilkan hasil yang lebih teruk daripada jangkitan, seperti covid yang lama.

“Bila-bila masa otak kita menjangka akibat sesuatu dan kemudian menilai ancaman itu dan kemudian menangani atau memfokuskan pada ancaman itu, itu sebenarnya boleh mempengaruhi pengalaman [physical] gejala,” kata Nelson. “Apabila ancaman itu dihapuskan, maka itu sebenarnya membawa kepada kelegaan dan penurunan sensitiviti kepada badan dan gejala.”

pasti kawasan otak bertanggungjawab untuk mengesan rangsangan yang tidak menyenangkan, seperti kesakitan, manakala kawasan lain terlibat dalam tindak balas emosi terhadap sensasi tersebut dan berapa banyak perhatian yang anda berikan kepada mereka, menurut Nelson. Tindak balas emosi ini, katanya, boleh meningkatkan atau mengurangkan sensitiviti seseorang terhadap perasaan fizikal. Dia menambah bahawa ujian coronavirus negatif ialah “petunjuk tingkah laku sosial-emosi yang mendorong kelegaan” dan boleh mengubah tindak balas emosi seseorang terhadap gejala mereka.

Sebagai contoh, Dorlen berkata, jika anda mengambil beberapa nafas panjang atau beritahu diri anda, “Oh, saya okey,” selepas menerima keputusan negatif, anda mungkin merasakan tekanan dan kebimbangan anda mula reda.

Kebimbangan Coronavirus mengatasi doktor ini. Nafas dalam membantu.

Penjelasan lain yang mungkin mengapa anda mungkin berasa lebih baik selepas ujian negatif mungkin ada kaitan dengan sifat gejala, katanya Albert Ko, pengerusi jabatan epidemiologi penyakit mikrob di Sekolah Kesihatan Awam Yale. Gejala ringan yang biasa, seperti sakit tekak, hidung tersumbat atau berair atau rasa letih, boleh mempunyai pelbagai punca – kebanyakannya “sangat sementara,” katanya.

“Awak bangun pagi, mungkin hidung tersumbat sebab alahan. Anda mendapat titisan postnasal. Anda mendapat sakit tekak,” katanya. “Kemudian anda menjalani ujian dan kemudian gejala mungkin akan hilang kerana kebanyakan sakit tekak dan titisan postnasal menjadi lebih baik pada siang hari.”

Sebelum wabak, kami akan menghilangkan tekak yang gatal. Sekarang, hingus boleh menggagalkan rancangan.

Namun, Ko berkata, hanya kerana anda menguji negatif dan berasa lebih baik tidak bermakna anda boleh benar-benar yakin anda tidak mempunyai covid. “Jika anda mempunyai satu ujian negatif, tetapi anda mempunyai syak wasangka yang kuat bahawa anda telah terdedah, anda harus mendapatkan ujian lain” satu atau dua hari kemudian, katanya.

Antara mereka yang menggunakan ujian antigen pantas, “terdapat ramai orang yang menunjukkan negatif palsu walaupun mereka mempunyai covid,” kata Nelson. “Jika simptom anda berkurangan dan ia adalah ujian negatif palsu, maka sudah tentu ia bertentangan dengan matlamat mitigasi dan kawalan jangkitan kami.”

Tindakan, katanya, harus dimaklumkan oleh pelbagai sumber maklumat selain ujian, termasuk gejala fizikal, risiko pendedahan dan kadar penyebaran komuniti. “Itu semua adalah sumber maklumat yang anda ingin pertimbangkan dalam cara anda membuat pilihan tentang tingkah laku anda.”We wish to give thanks to the author of this write-up for this amazing content

Mengapa anda berasa lebih baik sebaik sahaja ujian covid itu kembali negatif


You can find our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/