Mengapa anda mengecut apabila anda semakin tua? Pakar menerangkan

Ketinggian anda boleh berubah mengikut usia, dan ini bukan mitos: Anda mengecut dari semasa ke semasa. (Imej Getty)

Sebaik sahaja anda menjadi dewasa, anda biasanya mencapai ketinggian penuh anda. Itu nombor yang selalu muncul dalam hidup anda, sama ada di pejabat doktor atau semasa membeli-belah untuk seluar. Tetapi ketinggian anda boleh berubah mengikut usia, dan ia bukan mitos — anda mengecil mengikut masa.

Ya, kehilangan ketinggian yang berkaitan dengan usia adalah bahagian tipikal peningkatan usia. Orang biasanya kehilangan kira-kira satu sentimeter ketinggian setiap 10 tahun selepas umur 40 tahun, menurut Medline Plusdan kadar penurunan ketinggian itu semakin pantas selepas umur 70 tahun. Secara keseluruhannya, anda boleh kehilangan ketinggian antara 1 hingga 3 inci apabila anda berumur, setiap Medline Plus.

Walaupun kehilangan ketinggian yang berkaitan dengan usia adalah perkara biasa, ada kalanya ia merupakan tanda keadaan kesihatan yang mendasari. Berikut ialah perkara yang perlu anda ketahui tentang menjadi lebih pendek apabila anda meningkat usia, serta apabila ia menjadi isu yang berpotensi.

Mengapa anda menjadi lebih pendek apabila anda berumur?

Pada peringkat makro, anda akan menjadi lebih pendek apabila anda meningkat kerana perubahan pada tulang, otot dan sendi. “Ada beberapa perkara berbeza berlaku di sini,” Dr Angela Catic, seorang pakar geriatrik dan profesor bersekutu di Pusat Penuaan Huffington di Kolej Perubatan Baylor, memberitahu Yahoo Life. Satu, katanya, ialah cakera antara vertebra di tulang belakang anda kehilangan cecair apabila anda semakin tua. “Mereka menjadi dehidrasi dan, dengan itu, mereka kehilangan ketinggian – dan awak kehilangan sedikit ketinggian,” katanya.

Otot perut juga cenderung melemah dari semasa ke semasa, yang boleh membuat postur bongkok, menyebabkan anda kelihatan lebih pendek, kata Catic.

Pada wanita, menopaus boleh mempercepatkan kehilangan tulang “disebabkan oleh kehilangan kesan perlindungan estrogen pada tulang,” Dr Arashdeep Litt, seorang doktor perubatan dalaman dengan Spectrum Health, memberitahu Yahoo Life. Itu juga boleh menyebabkan anda menjadi lebih pendek.

Tetapi kehilangan ketinggian juga boleh disebabkan oleh osteoporosis, penyakit tulang yang berkembang apabila ketumpatan mineral tulang dan jisim tulang berkurangan, atau apabila kualiti atau struktur tulang berubah, kata Litt. Itu boleh mengurangkan kekuatan tulang anda dan meningkatkan risiko patah tulang, menurut Institut Kesihatan Negara (NIH).

Bagaimana untuk membezakan antara kehilangan ketinggian normal dan tanda-tanda osteoporosis

Osteoporosis boleh menyebabkan keretakan mampatan tulang belakang, yang merupakan pecahan kecil pada vertebra tulang belakang anda, jelas Catic. “Dalam banyak kes, orang tidak menyedari ini berlaku, ” katanya.

Jadi, bagaimana anda boleh tahu apa yang ada di sebalik saiz anda yang semakin mengecil? Pembekal perubatan anda harus menjejaki ketinggian anda semasa lawatan telaga rutin anda, dan ukuran itu mungkin menunjukkan bendera merah. Doktor anda akan mengesyaki osteoporosis jika anda mengalami kehilangan ketinggian keseluruhan 1.5 inci atau lebih, atau kehilangan ketinggian 0.8 inci atau lebih daripada ukuran terakhir anda, kata Litt. “Kehilangan ketinggian yang banyak ini adalah tanda osteoporosis dan memerlukan ujian ketumpatan tulang,” katanya.

Ujian ketumpatan tulang adalah seperti X-ray badan anda, dan ia mengambil masa kira-kira 15 minit, menurut Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia AS. Ujian ini boleh memberitahu pembekal penjagaan kesihatan anda betapa kuatnya tulang anda dan akan menentukan sama ada anda mempunyai osteoporosis, serta risiko patah tulang anda pada masa hadapan.

Bagaimana untuk mengelakkan kehilangan ketinggian

Sekali lagi, beberapa kehilangan ketinggian adalah perkara biasa. Tetapi Catic berkata anda boleh mengurangkan risiko kehilangan ketinggian dengan melakukan perkara berikut:

  • Bersenam dengan kerap.

  • Angkat beban (ini, bersama-sama dengan senaman yang kerap, menekankan tulang anda dan menjadikannya lebih kuat).

  • Makan diet yang kaya dengan kalsium dan vitamin D untuk menyokong kesihatan tulang.

  • Elakkan merokok, penggunaan alkohol yang berlebihan dan pengambilan kafein yang berlebihan — semuanya merupakan faktor risiko osteoporosis.

Bila perlu berjumpa doktor untuk kehilangan ketinggian

Jika anda merasakan anda mengalami penurunan ketinggian, adalah idea yang baik untuk membawanya kepada doktor anda pada peperiksaan tahunan anda yang seterusnya. Dan, jika anda kelihatan semakin pendek pada kadar yang agak cepat, bawa ia dengan doktor anda lebih awal daripada kemudian, kata Catic. Anda juga akan mahu dilihat tidak lama lagi jika anda mengalami sakit belakang yang teruk atau anda telah mengalami postur bongkok atau bongkok, mengikut NIH, kerana ini boleh menjadi tanda osteoporosis.

Kesihatan, keibubapaan, imej badan dan banyak lagi: Kenali WHO di belakang hoo dengan surat berita Yahoo Life. Daftar di sini.

We would love to give thanks to the writer of this post for this amazing material

Mengapa anda mengecut apabila anda semakin tua? Pakar menerangkan


Take a look at our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/