Mengapa Anda Perlu Menggabungkan Lebih Banyak Vitamin D Dalam Diet Anda, Menurut Pakar

Anda mungkin pernah mendengar orang memanggil vitamin D sebagai “vitamin sinar matahari”—vitamin yang dipanggil badan mencipta melalui pendedahan sinar UV dan itu, apabila anda sudah cukup, boleh menaikkan mood anda. Tetapi manfaat vitamin D—lebih khusus lagi, vitamin D3—melebihi sekadar senyuman di wajah anda (walaupun itu sangat penting). Ia sebenarnya memainkan peranan penting dalam kesihatan tulang, kekuatan gigi anda, dan kekuatan anda sistem imun. Teruskan membaca untuk mengetahui caranya.

  Bagaimanakah vitamin D berfungsi?

  “Vitamin D ialah vitamin larut lemak yang merupakan nutrien dan bertindak sebagai hormon,” jelasnya. Melissa Prest, DCN, RDN, jurucakap Akademi Pemakanan dan Dietetik. Fungsi utamanya adalah untuk membantu tubuh menyerap dan mengawal kalsium dan fosforus, memastikan ia tersedia untuk menguatkan tulang dan gigi, tambahnya. Ia juga membantu dalam penyerapan magnesium, yang menyokong fungsi otot dan saraf serta tahap tenaga.

  Vitamin D juga meningkatkan sistem imun, dengan menghalang pengeluaran sitokin radang, molekul yang menandakan keradangan, menerangkan Heather Mangieri, RDNpakar diet sukan dan kesihatan di Pittsburgh, Pennsylvania.

  Disana ada dua jenis utama vitamin D-vitamin D2 dan vitamin D3. Vitamin D2 secara semulajadi berlaku pada sesetengah tumbuhan, manakala vitamin D3 ditemui dalam sesetengah haiwan dan dihasilkan oleh kulit manusia melalui pendedahan cahaya matahari. Mangieri menjelaskan bahawa D3 dianggap sebagai bentuk vitamin yang lebih kuat kerana ia “telah ditunjukkan untuk meningkatkan tahap yang lebih tinggi dan untuk jangka masa yang lebih lama daripada D2.”

  Faedah vitamin D

  Penyelidikan berterusan terus mendedahkan betapa pentingnya vitamin D untuk kesihatan keseluruhan. “Ia terlibat dalam banyak laluan metabolik dan saintis terus menyiasat peranannya penyakit jantung, kencing manis, kemurungandan sklerosis berbilang, antara lain,” tambah Mangieri. Dengan itu, berikut ialah beberapa cara tahap vitamin D yang betul boleh meningkatkan kesejahteraan keseluruhan anda:

  Tulang Kuat

  Kekurangan vitamin D, terutamanya pada orang yang lebih tua, meningkatkan risiko patah tulang dan memupuk keseluruhan tulang yang lemah dan lembut, jelas Perst. “Keadaan ini dipanggil osteomalacia dan boleh menyebabkan kecacatan tulang, sakit, sawan daripada tahap kalsium darah rendah, kekejangan otot, dan keabnormalan pergigian,” tambahnya. Vitamin D juga rendah meningkatkan risiko mendapat osteoporosis atau penyakit tulang rapuh.

  Otot Kuat

  Walaupun lebih banyak kajian tentang hubungan antara vitamin D dan jisim otot adalah wajar, beberapa pengajian telah mendapati tahap vitamin D yang tinggi dikaitkan dengan kekuatan yang lebih baik.

  Peningkatan Imuniti

  Oleh kerana kemampuannya untuk mengawal pengeluaran sitokin radangvitamin D telah didapati membantu sistem imun mengatasi jangkitan bakteria dan virus seperti pneumonia dan malah COVID-19.

  Kesihatan Jantung yang Lebih Baik

  Kekurangan vitamin D telah dikaitkan dengan penyakit jantung dan kematian berkaitan penyakit kardiovaskular. Walau bagaimanapun, kajian lanjut diperlukan untuk menentukan sama ada suplemen vitamin D boleh memperbaiki keadaan tersebut.

  Mood Dirangsang

  Vitamin D yang rendah telah dikaitkan secara saintifik dengan kemurungan, dan suplemen vitamin D kadangkala digunakan untuk merawatnya. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan untuk mengesahkan bahawa suplemen boleh membalikkan gejala kemurungan klinikal.

  Sumber vitamin D

  Walaupun vitamin D ditemui dalam sesetengah makanan, ia bukan makanan yang kebanyakan orang kerap diletakkan di atas pinggan mereka. “Ikan berlemak seperti salmon, tuna, makarel, dan trout, serta minyak hati ikan, adalah antara sumber semula jadi yang terbaik,” kata Mangieri. “Keju, kuning telur, hati daging lembu, dan cendawan juga mempunyai jumlah yang kecil.” Makanan lain seperti susu, yogurt, bijirin dan jus oren sering diperkaya dengan vitamin D, bermakna nutrien ditambah.

  “Sukar untuk mendapatkan cukup vitamin D daripada makanan sahaja,” akui Perst. “Kita perlu mengambil vitamin D dan mendapatkan sedikit pendedahan kepada matahari untuk memastikan kita mempunyai bekalan yang mencukupi untuk digunakan oleh badan kita.” Dengan itu dikatakan, menyerap matahari tidak selalunya mudah.

  “Liputan awan, musim, jarak dari khatulistiwa, pencemaran, pigmentasi kulit, umur, dan pemakaian pelindung matahari semuanya boleh memberi kesan kepada jumlah vitamin D yang mampu dihasilkan oleh badan anda,” jelas Mangieri. Tambahan pula, terdapat bahaya kanser kulit.

  Mangieri menambah bahawa Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) yang disyorkan pengambilan vitamin D harian untuk kanak-kanak dan orang dewasa ialah 600 unit antarabangsa (IU). “Walaupun saya menggalakkan sepenuhnya pendekatan mengutamakan makanan,” katanya, “mengenai Vitamin D, suplemen makanan sering diperlukan.”

  Kekurangan vitamin D

  Ia hanya perlu untuk menambah vitamin D jika anda tahu pasti tahap anda adalah rendah, yang Mangieri katakan sukar untuk disahkan tanpa ujian darah yang dilakukan oleh doktor. “Kebanyakan gejala tidak jelas dan boleh diabaikan dengan mudah,” tambahnya. “Sebagai pakar diet sukan, saya bimbang tentang kekurangan vitamin D apabila saya melihat seorang atlet mengadu keletihan, sakit tulang, sakit otot, atau mengalami beberapa patah tulang atau kecederaan.”

  Gejala lain kekurangan termasuk kelemahan otot dan perubahan mood, menurut Klinik Cleveland.

  Makanan tambahan adalah produk yang bertujuan untuk menambah diet. Ia bukan ubat dan tidak bertujuan untuk merawat, mendiagnosis, mengurangkan, mencegah atau menyembuhkan penyakit.

  Suplemen vitamin D

  Anda boleh mendapatkan kedua-dua vitamin D2 dan vitamin D3 dalam bentuk tambahan. Suplemen vitamin D2 dibuat dengan mendedahkan ergosterol dalam yis kepada sinaran UV, jelas Prest, dan suplemen vitamin D3 datang daripada pendedahan 7-dehydrocholesterol—diperolehi daripada lanolin dalam bulu biri-biri—kepada sinaran UV. “Terdapat juga versi vitamin D3 tanpa haiwandiperbuat daripada lichen, “tambahnya, yang berasal dari alga.

  “Bagi orang yang mengikuti diet vegan atau mengelakkan produk haiwan tertentu, mereka boleh menghubungi pengeluar makanan tambahan untuk bertanya tentang ramuan produk, dan cara ia diperoleh dan diproses,” kata Prest. Ia juga penting untuk ambil perhatian bahawa vitamin dan makanan tambahan tidak dikawal oleh FDA. Jika anda memerlukannya, Perst mengesyorkan mencari suplemen vitamin D yang berdiri sendiri berbanding multi-vitamin untuk memastikan anda mendapat nutrien yang mencukupi.

  “Cari jenama dengan tanda pengesahan USP pada label atau yang telah diuji pihak ketiga melalui program seperti NSF Diperakui untuk Sukan atau Pilihan Termaklum,” tambah Mangieri. “Dengan memilih suplemen dengan label ini, anda tahu bahawa apa yang terdapat pada label sebenarnya terdapat dalam produk dalam jumlah yang dinyatakan.”

  Paling penting, Mangieri mencadangkan untuk berbincang dengan doktor anda atau pakar diet berdaftar sebelum memulakan suplemen. Seorang profesional, katanya, boleh membantu menentukan jumlah yang perlu anda ambil.

  Kandungan ini dicipta dan diselenggara oleh pihak ketiga, dan diimport ke halaman ini untuk membantu pengguna memberikan alamat e-mel mereka. Anda mungkin boleh mendapatkan lebih banyak maklumat tentang ini dan kandungan yang serupa di piano.ioWe would like to thank the author of this post for this outstanding material

Mengapa Anda Perlu Menggabungkan Lebih Banyak Vitamin D Dalam Diet Anda, Menurut Pakar


Our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/