Mengapa doktor dalam latihan mengambil ‘ubat kulinari’ dengan lebih serius

BARUAnda kini boleh mendengar artikel Fox News!

Doktor bukan seorang sahaja yang memakai kot putih.

Tetapi seorang doktor cuba menunjukkan bahawa pakaian doktor putih tradisional boleh melakukan tugas tambahan di dapur.

Sebagai orang Amerika berusaha untuk makan dengan lebih sihatseorang doktor Universiti Stanford, Dr. Michelle Hauser, memberi inspirasi kepada pelajar perubatan sejak awal lagi untuk belajar cara makan dengan lebih baik dengan mengajar mereka cara memasak dengan kurikulum sekolah perubatan yang kini dipaparkan di lebih 100 negara, menurut kenyataan akhbar.

KENAPA DUDUK SEPANJANG HARI ADALAH BURUK UNTUK KESIHATAN ANDA, DOKTOR TEKANKAN

“Pendidikan pemakanan mewakili peluang kritikal yang terlepas dalam pendidikan perubatan di Amerika Syarikat dan di banyak negara di seluruh dunia,” kata Hauser, yang disahkan lembaga dalam bidang perubatan dalaman dan gaya hidup, memberitahu Fox News Digital.

Terdapat “keperluan untuk mendapatkan pengetahuan dan kemahiran untuk bekerjasama dengan pesakit secara berkesan untuk membantu mengubah tabiat pemakanan mereka,” kata Dr. Michelle Hauser.
(iStock)

“Bidang CM [culinary medicine] timbul untuk mengisi kekosongan antara pemakanan kerana ia diajar (atau tidak diajar) dalam kebanyakan program latihan profesional kesihatan,” tambahnya.

Beliau berkata terdapat “keperluan untuk mendapatkan pengetahuan dan kemahiran untuk bekerjasama secara berkesan dengan pesakit untuk membantu mengubah tabiat pemakanan mereka untuk mencapai matlamat kesihatan mereka dan meningkatkan umur panjang, kesihatan dan prestasi.”

Hauser, yang berlatih di restoran terkenal Chez Panisse di Berkeley, Calif., ialah pengarah perubatan obesiti bagi Program Penurunan Berat Badan Perubatan di Pusat Pengurusan Berat dan Gaya Hidup Stanford.

RESEPI BRUSSELS SPROUTS YANG SEDAP (DAN MUDAH!) BOLEH MENGGEGARKAN DUNIA ANDA

Kurikulum ini “tidak bertujuan untuk menggantikan penjagaan kesihatan tradisional tetapi, sebaliknya, menjadi salah satu alat untuk profesional penjagaan kesihatan untuk digunakan, ” kata Hauser dalam siaran akhbar baru-baru ini.

“Di AS, cadangan ialah 0.6% daripada jumlah purata jam pengajaran di sekolah perubatan difokuskan pada topik berkaitan pemakanan – dan kebanyakan sekolah masih kekurangan,” katanya kepada Fox News Digital.

“Saya telah mendapati bahawa, sebagai seorang doktor, hanya memberitahu pesakit untuk makan lebih sihat sebagai cara untuk merawat atau mencegah penyakit tidak begitu berkesan.”

Tetapi hanya 25% daripada sekolah perubatan mempunyai kursus pemakanan khusus.

“Ini walaupun diet menjadi faktor risiko paling penting untuk morbiditi dan kematian di AS,” katanya. Ia “dikaitkan dengan 11 juta kematian di seluruh dunia setiap tahun.”

Pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran organik segar yang sihat di atas meja. "Sangat mudah untuk membuat orang mengubah tabiat pemakanan apabila anda bercakap tentang kelazatan sesuatu," kata Dr Michelle Hausner

Pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran organik segar yang sihat di atas meja. “Adalah mudah untuk membuat orang mengubah tabiat pemakanan apabila anda bercakap tentang kelazatan sesuatu,” kata Dr Michelle Hausner
(iStock)

Hauser juga menyatakan bahawa kebanyakan pelajaran pemakanan yang wujud memberi tumpuan kepada perkara yang tidak mungkin mengubah tingkah laku makan.

“Saya telah mendapati bahawa, sebagai seorang doktor, hanya memberitahu pesakit untuk makan lebih sihat sebagai cara untuk merawat atau mencegah penyakit tidak begitu berkesan, ” kata Hauser dalam kenyataan akhbar.

“Tetapi mudah untuk menarik orang ramai ubah tabiat pemakanan apabila anda bercakap tentang kelazatan sesuatu — mungkin anda menyerlahkan resipi atau restoran baharu dan betapa sedapnya rasanya.”

Jika makanan itu “mengerikan, kami tidak akan mendaftar untuk kelas memasak sihat yang lain,” kata pelajar kepada Dr. Hauser.

Dia kini telah mengajar kursus di Stanford selama lima tahun yang lalu selepas dia mendapat inspirasi untuk memulakan perjalanan ini semasa tahun kolejnya.

“Semasa saya menjadi pelajar pra-perubatan, saya telah dilatih sebagai tukang masak dan perlu bekerja sepenuh masa untuk meneruskan persekolahan saya,” katanya dalam kenyataan akhbar.

“Saya akhirnya menjalankan sekolah memasak.”

Seorang wanita muda menyediakan hidangan yang sihat di rumah. Pelajar mula bertanya kepada Dr. Hauser bagaimana mereka boleh makan secara berbeza untuk meningkatkan kesihatan mereka.

Seorang wanita muda menyediakan hidangan yang sihat di rumah. Pelajar mula bertanya kepada Dr. Hauser bagaimana mereka boleh makan secara berbeza untuk meningkatkan kesihatan mereka.
(iStock)

Apabila orang dalam kelas mula bertanya kepadanya bagaimana mereka boleh makan secara berbeza untuk meningkatkan kesihatan mereka — seperti mendapatkannya kolesterol turun atau membantu orang penting mereka mengawal diabetes orang itu dengan lebih baik — dia mula “mempelajari lebih lanjut tentang pemakanan dan melaksanakannya dalam kelas memasak saya.”

Jadi dia memulakan kelas memasak yang sihat.

Perubatan masakan, katanya, “membicarakan aspek pendidikan pemakanan dengan lebih relevan kepada orang biasa yang membuat keputusan tentang apa yang perlu dimakan setiap hari,” katanya kepada Fox News Digital.

INI ADALAH 8 BUAH TERBAIK UNTUK KESIHATAN ANDA, MENURUT AHLI PEMAKANAN

Pada mulanya, sesetengah orang ragu-ragu.

Jadi dia menunjukkan kepada pelajarnya bahawa dia mempraktikkan apa yang dia ajar — memakan resipi yang dia ajar di rumah supaya “mereka tahu saya tidak akan makan sesuatu jika ia tidak sedap.”

“Jika ia teruk, kami tidak akan mendaftar untuk kelas memasak sihat yang lain,” katanya kepada pelajarnya.

Doktor akan bertanya kepada orang lain, “Mengapa kita tidak bercakap dengan orang yang mempunyai penyakit jantung tentang apa yang mereka makan?”

Tetapi apabila perkataan dari mulut ke mulut tersebar — kelas tidak lama lagi mempunyai senarai menunggu. Dia kemudian membawa pengalaman ini bersamanya ke sekolah perubatan.

Walau bagaimanapun, semasa di sekolah perubatan, dia menyedari bahawa doktor tidak memasukkan pemakanan ke dalam perbualan mereka dengan pesakit yang benar-benar boleh mendapat manfaat daripada mengetahui bagaimana tabiat pemakanan yang sihat boleh memperbaiki keadaan perubatan mereka.

INI ADALAH RAHSIA SARAPAN SARAPAN BALIK SEKOLAH UNTUK KELUARGA YANG SIBUK

“Saya akan bertanya kehadiran saya [doctors who supervise medical students], ‘Mengapa kita tidak bercakap dengan orang yang mempunyai penyakit jantung tentang apa yang mereka makan?’ atau ‘Mengapa tidak kita bercakap dengan penghidap diabetes tentang diet merekahanya preskripsi?'” katanya dalam kenyataan akhbar.

Dia menyatakan bahawa ramai profesional penjagaan kesihatan tidak mempunyai masa untuk mengadakan perbualan yang bermakna tentang tabiat pemakanan.

Atau, mereka hanya pasrah dengan fakta “bahawa tiada siapa yang mengubah diet mereka, dan lebih baik hanya memberi tumpuan kepada ubat-ubatan.”

Seorang doktor menegaskan bahawa ramai profesional penjagaan kesihatan tidak mempunyai masa untuk mengadakan perbualan yang bermakna dengan pesakit tentang tabiat pemakanan. Sebaliknya, mereka cenderung "fokus sahaja" pada ubat-ubatan.

Seorang doktor menegaskan bahawa ramai profesional penjagaan kesihatan tidak mempunyai masa untuk mengadakan perbualan yang bermakna dengan pesakit tentang tabiat pemakanan. Sebaliknya, mereka cenderung “hanya fokus” pada ubat-ubatan.
(iStock, Fail)

“Ia membuatkan saya berfikir, ‘Baiklah, mungkin kita hanya mendekati topik pemakanan sihat dengan pesakit dengan cara yang salah, ” kata Hauser.

“Kebanyakan orang tahu bahawa sayur-sayuran adalah baik untuk mereka, ” katanya kepada Fox News Digital.

Tetapi hanya satu daripada 10 orang makan jumlah hidangan yang disyorkan setiap hari, katanya.

INI ADALAH MAKANAN PALING BURUK UNTUK KESIHATAN ANDA, KATA PAKAR

“Halangan biasa yang menghalang adalah kos, kekurangan pengetahuan dan kemahiran untuk memilih dan menyediakan bahan-bahan yang sihat, masa dan sosialisasi bahawa makanan boleh menjadi sihat atau lazat tetapi bukan kedua-duanya,” kata Hauser kepada Fox News Digital.

Perubatan masakan adalah kaedah yang berkesan untuk memerangi halangan utama ini kepada perubahan tingkah laku diet dengan mengajar orang ramai bahawa makanan sihat boleh menjadi lazat, cepat dan murah jika seseorang tahu cara memasak dan merancang makanan, katanya.

"Potensi belajar memasak, bergerak, makan dan berfikir dengan lebih sihat boleh dan akan mengubah tingkah laku, hasil klinikal dan kos penjagaan untuk semua," kata seorang doktor kepada Fox News Digital.

“Potensi belajar memasak, bergerak, makan dan berfikir dengan lebih sihat boleh dan akan mengubah tingkah laku, hasil klinikal dan kos penjagaan untuk semua,” kata seorang doktor kepada Fox News Digital.
(iStock)

Dia mahu menukar status quo.

Jadi dia bekerja dengan ahli fakulti di sekolah perubatan untuk memulakan persidangan pendidikan berterusan perubatan masakan pertama — “yang berterusan hingga ke hari ini.”

Ia dipanggil Dapur Sihat, Kehidupan Sihat.

“Satu perkara yang perlu diberitahu, ‘Anda perlu mengubah diet anda dan anda perlu bersenam lebih banyak’ — strategi yang kini kami akui tidak begitu berkesan,” kata Dr David Miles Eisenberg, pengarah pemakanan kulinari dan profesor bersekutu tambahan pemakanan di Harvard TH Chan School of Public Health.

Beliau juga mengasaskan pengarah bersama persidangan Dapur Sihat, Kehidupan Sihat.

Persidangan itu bersifat multidisiplin yang merangkumi dua kepakaran yang memakai kot putih — chef dan profesional penjagaan kesihatan untuk mengajar cara memasak boleh meningkatkan tabiat makan.

Dan Februari depan kursus itu, yang ditaja bersama oleh Harvard TH Chan School dan CIA – seperti dalam, Institut Kulinari Amerika – akan diadakan di Napa, Calif.

Perkara lain “untuk dibawa ke ‘Dapur Pengajaran,’ diambil dengan tangan dan diberikan pendidikan.”

“Ia adalah satu perkara yang sama sekali lain untuk dibawa ke dalam ‘Dapur Pengajaran’, diambil dengan tangan dan diberikan pendidikan,” katanya kepada Fox News Digital.

Mereka yang menghadiri persidangan itu akan belajar “makanan apa yang perlu dimakan lebih banyak, kurangkan dan mengapa.”

Beliau menyatakan persidangan itu juga mengajar “cara memasak dengan bahan-bahan makanan keseluruhan yang mudah diakses dan membuat resipi dan hidangan yang sihat tetapi lazat, berpatutan, mudah dibuat (dan mampan).

KLIK DI SINI UNTUK MENDAFTAR BAHARU GAYA HIDUP KAMI

Ia juga menekankan kepentingan senaman yang kerap tetapi mengingatkan “betapa kritikalnya untuk makan dan hidup dengan penuh kesedaran” dan memberikan petua berguna bagaimana mengubah tabiat yang tidak produktif.

Dia memberitahu Fox News Digital mengenai satu lagi persidangan akan datang Oktober ini. Ia akan mempamerkan bagaimana perubatan masakan hari ini disepadukan ke dalam banyak tempat di seluruh AS dan di seluruh dunia.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APP BERITA FOX

Ia dipanggil Persidangan Penyelidikan Teaching Kitchen (tkresearchconference.org), dan ia ditaja oleh Harvard dan Teaching Kitchen Collaborative. Ia dibiayai bersama oleh Institut Kesihatan Nasional.

“Potensi belajar memasak, bergerak, makan dan berfikir dengan lebih sihat boleh dan akan mengubah tingkah laku, hasil klinikal dan kos penjagaan untuk semua,” kata Eisenberg.

We want to give thanks to the writer of this write-up for this incredible content

Mengapa doktor dalam latihan mengambil ‘ubat kulinari’ dengan lebih serius


You can find our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/