Mengapa Orang Muda Sangat Sengsara? – Berita Neurosains

Ringkasan: Memeriksa sedozen ukuran kesejahteraan psikologi, penyelidik mendapati golongan dewasa muda mencatatkan markah terendah bagi mana-mana kumpulan umur.

Sumber: Harvard

Dua puluh tahun yang lalu, tinjauan kepuasan hidup bagi mereka yang berumur 18 tahun ke atas menunjukkan bacaan tertinggi dalam kalangan orang dewasa yang lebih muda dan lebih tua di Amerika, dengan mereka yang berada di antara bergelut dengan pekerjaan, keluarga dan kebimbangan lain dalam kehidupan pertengahan.

Kini, kajian yang diketuai oleh Harvard yang mengkaji sedozen ukuran kesejahteraan menunjukkan orang dewasa yang lebih muda mencatatkan markah terendah bagi mana-mana kumpulan umur.

Tyler VanderWeele, pengarah Program Pengembangan Manusia di Institut Sains Sosial Kuantitatif Harvard dan pengarang kanan kajian yang diterbitkan dalam Psikiatri JAMAberkata keputusan itu bukan sahaja mencerminkan krisis kesihatan mental yang berlarutan dalam kalangan warga muda Amerika yang mendahului dan diburukkan lagi oleh wabak itu, tetapi juga krisis yang lebih luas di mana mereka melihat bukan sahaja mental tetapi juga kesihatan fizikal, hubungan sosial dan langkah-langkah lain. berkembang lebih teruk daripada kumpulan umur yang lain.

VanderWeele, John L. Loeb dan Frances Lehman Loeb Profesor Epidemiologi di Harvard TH Chan School of Public Health, berkata itu harus menarik perhatian pembuat dasar.

Soal Jawab: Tyler VanderWeele

GAZETTE: Jelas sekali, mereka berkaitan, tetapi bagaimana kesejahteraan berbeza daripada kesihatan mental?

VANDERWEELE: Jelas sekali, kesihatan mental adalah penting. Adalah penting untuk menangani isu-isu kebimbangan, kemurungan, trauma, membunuh diri untuk belia dan untuk orang dewasa. Setelah berkata demikian, saya fikir kita telah mengabaikan persoalan yang lebih luas tentang kesejahteraan atau perkembangan yang saya fahami dalam istilah yang sangat holistik sebagai hidup dalam keadaan di mana semua aspek kehidupan seseorang adalah baik.

Itu mengambil kira kesihatan mental, kesihatan fizikal, dan—secara lebih luas—kebahagiaan, mempunyai rasa makna dan tujuan, cuba menjadi orang yang baik, perhubungan sosial seseorang, dan keadaan kewangan, material yang mengekalkan perkara-perkara yang dipedulikan oleh orang ramai. .

WARTA: Laporan itu membandingkan hasil tinjauan awal tahun ini dengan kajian serupa pada tahun 2000. Apakah yang ditunjukkan oleh tinjauan itu tentang keadaan kesejahteraan kita 22 tahun lalu?

VANDERWEELE: Beberapa kajian telah mendapati mereka yang lebih muda dan mereka yang lebih tua—jika anda hanya melihat kebahagiaan dan kepuasan hidup—cenderung melakukan yang lebih baik daripada mereka yang berada di tengah. Spekulasi adalah bahawa mereka di pertengahan umur lebih bergelut, berurusan dengan kanak-kanak kecil, mungkin juga ibu bapa yang semakin tua.

Mungkin mereka berada pada satu titik dalam kerjaya mereka di mana mereka cuba untuk maju, mungkin juga mengalami krisis pertengahan umur. Bagi mereka yang lebih muda, statistik dari dekad yang lalu menunjukkan mereka lebih bahagia, mungkin dengan rasa peluang yang lebih besar, tanggungjawab yang lebih sedikit, lebih banyak peluang untuk hubungan sosial.

Apa yang mungkin mengejutkan dalam tinjauan awal ialah mereka yang lebih tua juga melakukan yang lebih baik daripada mereka yang berumur pertengahan. Walaupun masalah kesihatan sering muncul dengan usia, orang masih lebih gembira. Mungkin mereka merasakan bahawa perjuangan hidup telah diselesaikan, atau mereka mempunyai lebih banyak masa untuk berhubung secara sosial.

Terdapat juga beberapa bukti peraturan emosi yang lebih baik apabila seseorang berumur, lebih bersyukur untuk apa yang telah berlaku. Ini adalah purata, jelas, yang menyamarkan banyak kebolehubahan, tetapi lengkung ini diperhatikan secara konsisten merentas negara.

GAZETTE: Apakah yang anda temui dalam tinjauan terbaru anda?

VANDERWEELE: Kami mula melihatnya pada Januari 2020, sejurus sebelum wabak. Tetapi Januari 2022 adalah kali pertama ia benar-benar jelas: merentasi setiap dimensi kesejahteraan yang kita lihat—kebahagiaan, kesihatan, makna, perwatakan, perhubungan, kestabilan kewangan—masing-masing semakin meningkat dengan usia. Mereka yang berumur 18 hingga 25 merasakan mereka lebih teruk dalam semua dimensi ini. Ia cukup menarik perhatian, cukup mengganggu.

WARTA: Satu perkara yang menarik perhatian saya ialah ia benar walaupun untuk kesihatan fizikal. Anda fikir itu akan menjadi lay-up untuk orang muda. Bagaimana kita menerangkannya?

VANDERWEELE: Ia berkuasa. Orang muda menganggap diri mereka tidak sihat secara fizikal. Kita perlu mengambil kira konteks Januari 2022: Kita masih di tengah-tengah pandemik COVID-19; Omicron telah menyebabkan interaksi sosial dan komunal—sekali lagi—sangat sukar sejurus selepas terdapat harapan bahawa keadaan akan terbuka.

Sebahagian daripada ini mungkin merupakan rasa ancaman fizikal daripada wabak yang menjejaskan golongan muda lebih daripada yang lain. Sebahagian daripadanya mungkin merasakan bahawa mereka tidak terlibat dalam tingkah laku kesihatan yang difikirkan oleh golongan muda.

Mungkin penggunaan dadah dan alkohol telah berhenti. Ia mungkin percanggahan antara pengalaman dan jangkaan.

Sebagai seorang yang berusia 24 tahun, mungkin inilah yang saya fikir saya harus rasa secara fizikal, dan saya tidak berada di sana. Oleh itu, semua perkara itu mungkin terlibat, tetapi sangat mengejutkan—mengejutkan dalam beberapa cara—bahawa kesihatan fizikal yang dilaporkan sendiri oleh kumpulan ini adalah sangat rendah.

WARTA: Kesepian adalah satu lagi kawasan yang dipanggil dalam kajian itu.

VANDERWEELE: Keterkaitan sosial dilaporkan paling rendah dalam kumpulan ini. Mengambil kira masa, ia mungkin tidak begitu mengejutkan. Terdapat bukti terdahulu bahawa orang dewasa muda telah meningkat dalam kesunyian, dan saya fikir itu benar-benar diserlahkan oleh wabak itu.

Apa yang kita lihat dalam wabak itu ialah, secara purata, di Amerika Syarikat rasa perhubungan sosial berkurangan sedikit, dan kesunyian meningkat sedikit, walaupun tidak sebanyak yang dijangkakan. Ramai orang melabur lebih banyak dalam keluarga mereka dan rakan rapat mereka, mereka berhubung melalui Zoom atau media lain dengan saudara-mara. Tetapi kemerosotan adalah ketara di kalangan golongan muda.

Mereka yang lebih tua telah menjalinkan hubungan dan komuniti yang terjalin yang boleh mereka gunakan, tetapi golongan muda pada peringkat itu dalam kehidupan cuba membina hubungan ini dan cuba menyertai komuniti ini, dan peluang untuk berbuat demikian adalah lebih terhad.

Beberapa kajian telah mendapati mereka yang lebih muda dan mereka yang lebih tua—jika anda hanya melihat kebahagiaan dan kepuasan hidup—cenderung untuk melakukan yang lebih baik daripada mereka yang berada di tengah. Imej berada dalam domain awam

WARTA: Adakah kita mempunyai sebarang sebab? Media sosial telah dipanggil sebagai penjahat. Ekonomi?

VANDERWEELE: Data yang kami sedang bekerjasama pada masa ini adalah deskriptif semata-mata. Ia tidak membenarkan kita mencari punca. Tetapi mengumpulkan bukti daripada kajian lain, seseorang boleh mula memahami apa yang mungkin berlaku.

Sebahagian daripadanya adalah kewangan dan ekonomi. Prospek pekerjaan untuk golongan muda, dari segi kemajuan yang dijangka dan dijangkakan 40 hingga 50 tahun lalu, tidak berada pada tahap yang sama. Hutang daripada pendidikan telah membebankan golongan muda. Kos perumahan di bandar melambung tinggi, manakala kajian menunjukkan bahawa majoriti Gen Z ingin memiliki rumah tetapi berpendapat ia benar-benar di luar jangkauan.

Saya fikir media sosial telah menyumbang kepada kemerosotan dalam kesejahteraan. Kajian lepas menunjukkan bahawa secara purata, kesan terhadap kesejahteraan dan kesihatan mental adalah negatif, terutamanya bagi mereka yang menggunakan tinggi. Dan penggunaan tinggi secara dramatik lebih biasa dengan orang dewasa muda daripada yang lain.

Lihat juga

Ini menunjukkan seorang lelaki dalam tiga postur postur yang berbeza dan sinaran x

Selain itu, kajian demi kajian—kita dan orang lain—telah menunjukkan bahawa kehidupan keluarga dan penyertaan dalam komuniti keagamaan menyumbang merentasi aspek perkembangan ini. Dan penyertaan dalam kedua-duanya adalah menurun dengan ketara.

Saya fikir polarisasi politik juga mempunyai peranan dalam hal ini. Ramai orang merasakan: “Bagaimana saya boleh tinggal di negara seperti ini, di mana separuh orangnya mengerikan?” Selain itu, lima tahun yang lalu adalah masa yang cukup bergelora: pandemik, Rusia dan Ukraine, kebimbangan mengenai perubahan iklim.

Kita semua menghadapi perkara ini, tetapi orang yang lebih tua mempunyai tempoh kestabilan relatif yang lebih lama berbanding mereka yang berumur 20-an. Dunia mungkin kelihatan seperti tempat yang lebih mengancam.

GAZETTE: Adakah terdapat sebarang petunjuk tentang laluan di hadapan?

VANDERWEELE: Sekali lagi, bukan daripada jawapan tinjauan itu sendiri, tetapi mungkin daripada kajian lain yang telah kami dan orang lain lakukan. Agak jelas bahawa domain kesejahteraan ini saling berkaitan. Jika anda memperbaiki hubungan sosial, anda juga berkemungkinan besar untuk meningkatkan kebahagiaan dan kesihatan serta mencari makna.

Jika anda mempunyai rasa makna, cari tujuan baharu, anda mungkin akan menjadi lebih bahagia dan juga mempunyai kesihatan yang lebih baik. Jadi kita perlu mengusahakan setiap aspek ini: Kita perlu menggalakkan perhubungan dan komuniti; kita perlu menangani keadaan kewangan yang dihadapi oleh golongan muda; kita perlu membantu mereka mencari sistem makna. Kita perlu menangani isu kesihatan mental, persoalan kebimbangan dan kemurungan, tetapi melakukan itu sahaja tidak akan mencukupi. Masalahnya lebih luas.

Kita juga perlu memikirkan tentang dasar ekonomi dan kesihatan. Sejauh manakah kita memikirkan kebaikan bersama, bukan sahaja merentasi garis politik tetapi merentasi barisan generasi? Bukan sahaja apa yang akan membantu kita dalam tempoh tiga hingga lima tahun akan datang, tetapi itu akan membentuk generasi akan datang? Kami mendapati perbezaan yang lebih besar merentas kumpulan umur berbanding merentas kumpulan yang ditentukan oleh sama ada jantina atau bangsa.

Bagaimanakah kita boleh menstrukturkan masyarakat supaya golongan muda mempunyai peluang, dan supaya kesejahteraan mereka dipromosikan? Bagaimana kita boleh ke sana dari sini? Saya tidak mempunyai semua jawapan, tetapi adalah penting untuk kita memandang serius perkara ini.

Mengenai berita penyelidikan psikologi ini

Pengarang: Alvin Powell
Sumber: Harvard
Hubungi: Alvin Powell – Harvard
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Data Kebangsaan tentang Kecerunan Umur dalam Kesejahteraan Dalam Kalangan Dewasa AS” oleh Ying Chen et al. Psikiatri JAMA


Abstrak

Data Kebangsaan tentang Kecerunan Umur dalam Kesejahteraan Dalam Kalangan Dewasa AS

Terdapat peningkatan kebimbangan mengenai kesejahteraan orang muda di AS, tetapi bukti telah memberi tumpuan kepada kesihatan mental.

Mengambil pendekatan menyeluruh terhadap kesejahteraan, kami menggunakan data daripada sampel perwakilan nasional bagi orang dewasa AS untuk memeriksa skor kesejahteraan mengikut kumpulan umur merentas pelbagai domain.

We want to give thanks to the author of this write-up for this amazing material

Mengapa Orang Muda Sangat Sengsara? – Berita Neurosains


Check out our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/