Mengapa pakar jarang bercakap tentang “menyembuhkan” kanser lagi

Tidak pernah ada masa yang lebih baik untuk menjadi berharap tentang kanser. Tidak pernah ada masa untuk mencegah dan merawat pelbagai jenis kanser telah lebih mungkin. Dan dengan semakin ramai daripada kita kini mengalami apa yang kelihatan seperti penyembuhan sebenar, jujur ​​kepada Tuhan, sudah tiba masanya untuk menghentikan konsep “penawar untuk kanser.”

“100% pesakit kanser rektum yang tidak pernah berlaku sebelum ini dalam tria klinikal imunoterapi kecil telah kanser mereka hilang selepas imunoterapi.”

Musim luruh lepas, Klinik Cleveland melancarkan a percubaan klinikal vaksin dengan matlamat akhirnya untuk pergi tiga kali ganda negatif kanser payudara pada pesakit berisiko tinggi. Pada akhir Mei, pusat penjagaan dan penyelidikan kanser City of Hope di Los Angeles dan syarikat bioteknologi Australia Imugene mengumumkan percubaan klinikal pertama mereka menggunakan virus pembunuh kanser pada pesakit dengan tumor lanjut. Dan kemudian, pada awal minggu ini, terdapat berita yang mengejutkan daripada Memorial Sloan Kettering – 100% pesakit kanser rektum yang belum pernah terjadi sebelumnya di percubaan klinikal imunoterapi kecil mempunyai kanser mereka “hilang selepas imunoterapi — tanpa memerlukan rawatan standard radiasi, pembedahan atau kemoterapi” — triniti yang begitu mengerikan untuk ditanggung dan dikenali oleh pesakit sebagai “tetak, terbakar dan racun.”

Adakah penawar yang diidam-idamkan sudah lama kita tunggu? Malangnya, ia tidak semudah itu — kerana kanser adalah sesuatu yang mudah.

“Penyembuhan” ialah frasa yang untungnya kurang biasa berbanding pada tahun 1969, apabila penyelidik kanser Sidney Farber mengeluarkan iklan halaman penuh dalam Washington Post yang mengeluarkan cabaran kepada presiden; “Encik Nixon: Anda boleh menyembuhkan kanser,” iklan itu dibaca. Hanya sedekad yang lalu, New York Times bertanya, “Adakah Penawar Kanser Dalam Diri Anda?”

Walaupun retorik telah menjadi lebih bernuansa sejak itu, frasa itu enggan pergi sepenuhnya. Terdapat inisiatif seperti Susan G. Komen “Race for the Cure” dan Wacoal’s “Fit for the Cure.” Terdapat syarikat biofarmaseutikal membuat dakwaan ringkas tentang a “penyembuhan kanser sejagat.” Dan terdapat tajuk kasual dalam saluran media arus perdana, seperti renungan The Telegraph baru-baru ini tentang sama ada “penawar kanser” berada di dalam usus anda. Apabila pentadbiran Biden bercita-cita tinggi mengisytiharkan awal tahun ini pelancaran semula rancangan Cancer Moonshot untuk “Tamatkan kanser seperti yang kita tahu,” mereka sekurang-kurangnya meminda matlamat untuk menambah beberapa perkataan tentang “meningkatkan pengalaman hidup dengan dan mengharungi kanser.”


Inginkan lebih banyak cerita kesihatan dan sains dalam peti masuk anda? Langgan surat berita mingguan Salon Saintis Vulgar.


Saya kadang-kadang dengan berhati-hati menggambarkan diri saya sebagai sembuh. Selepas menerima a cepat membawa maut diagnosis melanoma metastatik dan memasuki yang inovatif ujian klinikal imunoterapi, saya tidak mengemukakan sebarang bukti penyakit dalam sepuluh tahun. Tetapi saya berhati-hati untuk cuba menjelaskannya saya penawar tidak yang penawar.

Kanser bukan satu perkara. Ia lebih seratus perkara, lebih seratus variasi pada tema pertumbuhan sel yang tidak terkawal, semuanya dengan ekspresi tertentu mereka sendiri. Ada empat jenis kanser payudara, empat jenis melanoma. Sebagaimana Dr. Jonathan Chernoff, Ketua Pegawai Saintifik di Pusat Kanser Fox Chase, telah menjelaskan, “Ternyata kanser adalah istilah umum. Terdapat pelbagai jenis kanser dalam tisu yang berbeza yang bertindak dengan cara yang berbeza. Mereka tidak semua disebabkan oleh mutasi yang sama dan mereka tidak semua akan bertindak balas terhadap jenis rawatan yang sama.”

Variasi genetik dalam diri kita semua menjadikan setiap kanser pengalaman uniknya sendiri. Sesetengah rawatan berfungsi dengan baik untuk sesetengah orang, dan orang lain tidak sama sekali. Saya tidak mempunyai mutasi BRAF yang betul untuk vemurafenib, rawatan itu diluluskan oleh FDA hanya beberapa hari sebelum saya didiagnosis pada Peringkat 4. Adakah vemurafenib satu rawatan yang berkesan untuk jenis kanser tertentu? ya. Adakah sesiapa akan memanggilnya “penawar” untuk kanser? Sudah tentu tidak.

BERKAITAN: Ambil dari tikus makmal — anda tidak perlu takut dengan vaksin “tidak diluluskan”.

Bersama-sama dengan prospek yang benar-benar mendebarkan untuk lebih ramai orang dapat mengatakannya telah, masa lampau, kanser, dan lebih-lebih lagi tidak pernah mendapatnya di tempat pertama, perlu ada ruang untuk berfikir di luar semua-atau-tiada. Penawar adalah hebat; Saya patut tahu. Dan kemajuan dalam satu bentuk kanser selalunya boleh memberi isyarat harapan untuk rawatan untuk orang lain. Imunoterapi, sebagai contoh, digunakan sebagai kuda hitam onkologi. Hari ini ia adalah protokol yang diluluskan untuk berpuluh-puluh kanser, dengan ujian klinikal untuk lebih banyak lagi – sama seperti percubaan kanser rektum yang menjanjikan daripada MSKCC – terus berjalan sekarang. Terdapat kejayaan baru-baru ini yang luar biasa walaupun dalam barah maut seperti pankreas.

Tetapi kejayaan itu akan terus menjadi, untuk masa hadapan yang boleh dijangka, cadangan yang sangat disesuaikan. Seperti yang pernah diterangkan oleh penyelidik kepada saya, anda tidak akan mendapat penawar menyeluruh seperti penisilin untuk sesuatu yang kompleks dan berubah-ubah seperti kanser. Terus terang, idea tentang banyak kemungkinan dan rawatan yang berkesan, bukannya satu peluru ajaib untuk punca utama kematian kedua di AScukup menakjubkan.

Sambil kita terus membuat kemajuan dalam membasmi kanser, kita juga boleh membuat ruang untuk hidup dengannya. Bagi pesakit tertentu, kanser bukan lagi hukuman mati tetapi hanya syarat yang mereka boleh patuhi. Tumor sesetengah orang tidak boleh dibasmi sepenuhnya. Bagi mereka, frasa “menghentikan perkembangan” boleh sama indahnya, dan menawarkan masa depan yang panjang dan cerah, seperti “sembuh.” Memandangkan sifat rawatan yang sering invasif dan sukar serta kesan yang boleh ditanggung oleh tubuh dan jiwa manusia, matlamat imbasan tanpa noda mungkin jauh kurang bermakna berbanding kualiti hidup keseluruhan yang sihat.

“Terapi kanser masa depan tidak akan menang melalui strategi membunuh kanser yang mudah, ” tulis pengarang kertas 2020 dalam jurnal Cancers. Sebaliknya, “Kami mungkin akan memberi manfaat kepada lebih ramai pesakit secara keseluruhan dengan mengubah kanser menjadi penyakit kronik yang boleh dikawal, daripada hanya menumpukan pada mencari penawar lengkap ‘Holy Grail’.”

Ini adalah garis pemikiran yang patut diguna pakai, walaupun bagi kita di luar dunia penyelidikan. Ini bermakna bahawa diagnosis tidak akan datang dengan andaian anggapan bahawa kita sedang “berlawanan” dengan kanser. Ini bermakna bahawa satu perkataan kecil tidak akan menjadi istilah payung untuk pengalaman yang begitu kompleks. Ini bermakna, pada masa yang menakjubkan dalam sains ini, mengalihkan naratif daripada peperangan terhadap musuh tunggal kepada kisah harapan yang luar biasa, untuk berjuta-juta lagi manusia yang masih hidup dan bernafas.

Lebih banyak liputan Salon tentang pencarian penawar:

We wish to say thanks to the author of this post for this amazing content

Mengapa pakar jarang bercakap tentang “menyembuhkan” kanser lagi


We have our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/