Mengapa pakar ‘tidak bimbang’ Kadar COVID SF adalah tertinggi di Calif.

Kaunti San Francisco mempunyai yang tertinggi COVID-19 kadar kes mana-mana daerah lain di California dengan purata tujuh hari sebanyak 13 kes bagi setiap 100,000 penduduk, data negeri menunjukkan pada hari Selasa. Sebagai perbandingan, Los Angeles melaporkan 5 kes bagi setiap 100,000 penduduk. Dan San Francisco bukan satu-satunya kawasan Teluk tempat duduk di bahagian atas senarai. Semua daerah di rantau ini kecuali Solano mempunyai antara kadar tertinggi di negeri ini.

Tetapi ramai pakar mengatakan berita ini tidak membimbangkan dan tidak menjamin sebarang perubahan dasar. Walaupun kedudukan rantau itu, kes adalah sangat rendah berbanding dengan apa yang berlaku semasa lonjakan musim sejuk apabila purata tujuh hari di bandar itu melonjak melebihi 250 kes setiap 100,000 pada puncaknya.

“Tidak, saya tidak prihatin,” kata Dr George Rutherford, pengarah Kumpulan Pencegahan dan Kesihatan Awam UCSF. “Saya rasa ia bukan sebab untuk kembali menekan brek dan memakai topeng semula. Kami mempunyai banyak kapasiti hospital.”

“Saya tidak terlalu bimbang kerana hospital kami kekal sunyi – hanya 2 pesakit COVID yang dimasukkan ke hospital hari ini di hospital UCSF Health utama di Parnassus, berbanding hampir 100 di hospital ini pada 25 Januari,” pakar penyakit berjangkit UCSF Dr Peter Chin-Hong menulis dalam e-mel.

“Saya tidak menjangkakan sebarang sekatan, dan saya tidak pasti sebarang sekatan akan dilaksanakan semula selagi hospital kami kekal dilindungi.” Chin-Hong menyambung. “Mungkin terdapat gangguan dalam komuniti di tempat kerja dan sekolah kerana orang ramai perlu dibawa keluar untuk mengasingkan sekurang-kurangnya 5 hari jika dijangkiti. Adakah menarik bahawa negara seperti UK, Denmark dan Afrika Selatan telah menghapuskan mandat wajib pengasingan apabila dijangkiti dan ini melembutkan potensi gangguan kepada kehidupan dengan cara ini.”

Walaupun kadar kes San Francisco mungkin tidak membimbangkan, anda mungkin masih tertanya-tanya mengapa ia lebih tinggi daripada tempat lain. Dr. Monica Gandhi dari UCSF percaya sebab utama ialah alat ujian yang teguh di bandar itu.


“Kami melakukan banyak ujian di San Francisco dengan tapak ujian komuniti massa yang ditubuhkan melalui kerjasama antara UCSF dan Jabatan Kesihatan Awam San Francisco,” kata Gandhi. “Ini membolehkan kami mengesan sedikit peningkatan dalam kes lebih baik daripada daerah lain dalam tetapan BA.2 (kini 72% daripada strain di AS) dan dengan peningkatan pergerakan penduduk.”

Rutherford bersetuju bahawa ujian memainkan peranan dalam kadar yang lebih tinggi di bandar itu dan menambah bahawa bandar itu adalah hab perubatan dan orang ramai datang ke bandar untuk mendapatkan rawatan yang memerlukan ujian. “Secara teorinya, ujian positif harus dilaporkan kembali ke daerah kediaman, tetapi itu mungkin tidak selalu berlaku,” katanya.

Varian BA.2 yang sangat mudah ditularkan — yang merebak pada masa lebih ramai orang melancong dan masyarakat dibuka semula — merupakan satu lagi faktor yang berkemungkinan, kata Chin-Hong.

“Gabungan perjalanan cuti musim bunga, pelawat dari banyak bahagian lain di negara dan dunia (Asia, Eropah), pembukaan semula dan penyambungan semula acara dalaman yang besar seperti sukan dan konsert,” tulis Chin-Hong dalam e-mel. “Ini semua didorong oleh BA.2, yang lebih mudah ditularkan di bandar yang padat. Mungkin terdapat lebih ramai orang yang terdedah kepada jangkitan di San Francisco dan Bay Area (berbanding dengan bahagian lain di negeri ini) yang tidak mendapat jangkitan terobosan dengan BA.1 dan imunitinya terhadap jangkitan telah berkurangan. Strategi yang telah digunakan pada masa lalu untuk mengelakkan jangkitan mungkin tidak berfungsi dengan baik dengan COVID.”

Mungkinkah Kawasan Teluk berada pada permulaan lonjakan yang didorong oleh BA.2?

Pakar yang SFGATE bercakap dengan semua berkata mereka tidak menjangkakan kes akan meningkat.

“Akan ada sejenis corak gigi gergaji dan tidak menghairankan bahawa keadaan akan naik dan turun,” kata Rutherford. “Kami akan melihat beberapa kelompok dan bonjolan daripada BA2, tetapi saya fikir corak keseluruhannya adalah ia akan meluaskan asas lengkung itu apabila ia turun.”

Chin-Hong menekankan bahawa rantau ini mempunyai kadar vaksinasi yang tinggi dan ini digabungkan dengan imuniti orang yang dijangkiti COVID yang diperoleh semasa lonjakan omicron asal “akan menyediakan peluru imuniti yang mencukupi untuk melindungi orang ramai daripada sakit teruk dan melindungi sumber hospital kami supaya kami boleh terus menjaga spektrum penyakit bukan COVID tanpa gangguan.”

We wish to say thanks to the author of this article for this incredible content

Mengapa pakar ‘tidak bimbang’ Kadar COVID SF adalah tertinggi di Calif.


Find here our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/