Mengapa Sesetengah Buah Musim Panas Membuatkan Lidah Anda Gatal, Walaupun Anda Tidak Alah

Ia berkemungkinan berlaku kepada anda: Anda menggigit sebiji epal, kiwi atau beberapa buah beri dan tiba-tiba berasa gatal di sekitar mulut, walaupun anda pasti anda tidak alah kepada buah yang baru anda makan. Mengapa ia berlaku?

Pakar merujuk fenomena itu sebagai sindrom alahan mulut (OAS), juga dikenali sebagai sindrom buah debunga (PFT). Kecederaan adalah perkara biasa dan ia adalah hasil daripada kereaktifan silang. Ringkasnya: badan anda mengenali protein dalam buah segar yang baru anda makan sama seperti yang terdapat dalam debunga, yang sebenarnya anda alah kepada.

Apakah sindrom alahan mulut?

Menurut American Academy of Allergy, Asma & Imunologi, OAS ialah “suatu bentuk tindak balas alahan sentuhan yang berlaku apabila bersentuhan dengan mulut dan tekak dengan buah-buahan dan sayur-sayuran mentah.” Gejala yang paling biasa, yang biasanya berlaku sejurus selepas tertelan, adalah “kegatalan atau bengkak pada mulut, muka, bibir, lidah dan tekak.”

“Ia biasanya tindak balas kepada buah-buahan segar, kacang atau sayur-sayuran yang berkembang pada pesakit yang mengalami demam hay, yang merupakan alahan kepada pokok, rumput atau debunga gandum,” jelas Dr. Svetlana Kriegel, ahli alahan yang disahkan oleh lembaga dengan Universiti Toledo Kolej Perubatan dan Sains Hayat dan Pusat Perubatan Universiti Toledo. “Kira-kira 15% pesakit mempunyai reaksi terhadap buah-buahan dan sayur-sayuran segar kerana sistem imun menyalahgunakan protein buah untuk protein debunga.” Badan anda secara harfiah menyangka anda baru sahaja menelan jenis debunga yang anda alah kepada.

“Dari segi alahan makanan ‘sebenar’, terdapat lebih 180 makanan yang telah diketahui menyebabkannya dan sebahagiannya adalah buah-buahan dan kacang,” jelas Dr. Katie Marks-Cogan, ketua alahan untuk Sedia, Set, Makanan! “Tetapi apabila bercakap tentang makanan ini secara khusus, tindak balas biasanya disebabkan oleh kereaktifan silang dan sindrom ini.”

Alahan debunga yang paling biasa dikaitkan dengan OAS adalah kepada pokok birch, rumput dan jenis gandum tertentu, kata pakar itu.

Apakah reaktor silang?

Secara umumnya, terdapat empat kategori alergen persekitaran yang bertindak balas silang dengan jenis buah-buahan, sayur-sayuran dan kacang yang menyebabkan tindak balas seperti alahan.

Carta ini daripada American Academy of Allergy, Asma & Imunologi sangat membantu dalam mengesan makanan yang menyebabkan tindak balas.

Sama seperti buah-buahan tertentu bermusim pada masa tertentu dalam setahun, jenis debunga tertentu lebih menonjol pada bulan-bulan tertentu. Maksudnya: tindak balas yang dikaitkan oleh ramai orang dengan buah-buahan musim panas tidak diturunkan kepada musim itu, tetapi hanya menunjukkan kepekaan terhadap satu jenis debunga. Sesetengah orang berhadapan dengan simptom seperti alahan semasa musim sejuk, musim bunga dan musim luruh juga selepas menelan makanan yang tidak menonjol pada bulan-bulan musim panas.

Apakah tanda-tanda sindrom alahan mulut?

Terdapat beberapa perkara penting yang perlu diingat semasa menganalisis gejala OAS.

David Bishop Inc. melalui Getty Images

Memasak buah-buahan mengubah komposisinya, selalunya menjadikannya kurang cenderung untuk mencetuskan tindak balas.

Pertama sekali, gejala biasanya diturunkan ke mulut. “Apabila kita mencerna buah-buahan, sayur-sayuran dan kacang, protein akan dipecahkan dalam sistem kita dan ia tidak lagi kelihatan seperti yang berlaku apabila ia mula-mula menyebabkan tindak balas,” jelas Marks-Cogan. Akibatnya, gejala yang paling biasa melibatkan gatal-gatal, kesemutan dan mungkin pembakaran mulut, bibir dan tekak. Walau bagaimanapun, kadangkala mata dan hidung berair dan beberapa bersin mungkin berlaku.

Jika anda mempunyai reaksi seperti anaphylactic terhadap pengambilan mana-mana makanan ini, anda sebenarnya mungkin alah kepada buah-buahan, sayur-sayuran atau kacang itu sendiri-bukan sekadar menunjukkan kepekaan terhadap debunga tindak balas silangnya.

Adakah terdapat cara untuk mengelakkan tindak balas?

Cara paling mudah untuk mengelakkan tindak balas terhadap mana-mana buah-buahan, sayur-sayuran dan kacang ini, sudah tentu, adalah untuk mengelakkan memakannya sepenuhnya. Memasaknya atau mungkin juga memasaknya selama beberapa saat mungkin membantu anda mengelakkan simptom itu juga.

Menariknya, tindak balas biasanya tidak berlaku apabila orang mengambil makanan dalam keadaan tidak mentah, seperti dalam tin atau dimasak. Ini kerana memasak buah-buahan, sayur-sayuran dan kacang sebenarnya mengubah solek protein mereka dan sistem imun tidak akan lagi mengaitkan protein tersebut dengan pelbagai alergen lain. Jadi, jika anda sensitif terhadap pic mentah, sebagai contoh, anda mungkin tidak mengalami gejala yang sama apabila anda makan pai pic yang dibakar.

“Semua alergen ini dipengaruhi oleh haba,” jelas Kriegel. “Anda tidak boleh makan epal segar tetapi anda boleh makan jem epal, sebagai contoh. Anda tidak boleh mempunyai aprikot tetapi anda boleh mempunyai pengawet aprikot. Itu kerana, setelah dimasak, konfigurasinya berubah.”

Pemakan juga harus ingat bahawa alergen utama terletak di kulit dan jantung (di sebelah biji) buah-buahan, sayur-sayuran atau kacang, menurut Kriegel. Tidak memakan bahagian tertentu buah-buahan itu mungkin mengurangkan ketidakselesaan juga.

Rawatan yang paling banyak dibincangkan ialah imunoterapi alergen, yang pada asasnya terdiri daripada mendapatkan suntikan alergi biasa. Sebaik sahaja anda mengenali buah-buahan atau sayur-sayuran yang anda alami reaksi, anda boleh melakukan ujian kulit untuk memeriksa pemekaan anda kepada debunga. Pukulan itu kemudiannya akan menghilangkan kepekaan badan anda kepada alergen di persekitaran, semoga mengajar sistem imun anda untuk tidak bertindak balas terhadapnya.

“Sebaik sahaja anda berhenti bertindak balas terhadap debunga, sensitiviti anda terhadap buah-buahan dan sayur-sayuran juga berkurangan,” kata Kriegel. “Kami menggunakan ekstrak debunga untuk tangkapan untuk membuat badan bertolak ansur dengan pendedahan kepada protein tanpa menyebabkan tindak balas. Tubuh kemudiannya akan berkata, ‘Saya sudah mempunyai banyak debunga dalam badan saya, mengapa ada reaksi apabila saya menghadapi lebih banyak debunga ketika makan, katakan, timun atau epal?’”

Ia tidak terbukti berjaya untuk “mengatasi” sindrom dengan hanya makan lebih banyak buah-buahan, kacang dan sayur-sayuran yang menyebabkan reaksi dan bukannya melalui terapi.

“Terdapat bukti anekdot,” Marks-Cogan mengakui. “Tetapi, sebagai orang dewasa, sukar untuk mengetahui berapa banyak ekstrak yang diperlukan oleh badan anda untuk ‘membiasakannya.’ Dengan kanak-kanak kecil, sistem imun sedang terbentuk dan oleh itu kami menasihatkan pendedahan kepada kemungkinan alergen tetapi apabila anda lebih tua ia lebih sukar untuk ditentukan.”

Apa yang kita perlu lakukan selepas reaksi?

Memandangkan ini bukan “alahan makanan sebenar,” seperti yang dinyatakan oleh pakar, gejala biasanya mereda dengan sendirinya dalam beberapa minit. Walau bagaimanapun, mengambil antihistamin (Benadryl, sebagai contoh) akan membantu meredakan sebarang jenis kegatalan atau rasa terbakar dengan cepat.

Secara keseluruhan, doktor mengesyorkan kesedaran. Selepas mengetahui jenis buah-buahan, sayur-sayuran dan kacang yang menyebabkan tindak balas, pertimbangkan untuk mengambil ujian kulit untuk mengetahui debunga yang anda alah sebenarnya.

We would love to give thanks to the writer of this post for this awesome material

Mengapa Sesetengah Buah Musim Panas Membuatkan Lidah Anda Gatal, Walaupun Anda Tidak Alah


Check out our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/