Mengapa sesetengah orang tidak mendapat mabuk?

Jika anda mempunyai rakan yang kelihatan benar-benar kebal terhadap gejala mabuk yang ditakuti, mereka mungkin perlu berterima kasih kepada gen mereka.

Ramai yang telah mendengar cerita bahawa minum minuman yang sama sepanjang malam, minum lebih perlahan atau memadankan setiap minuman beralkohol dengan satu air boleh mengelakkan gejala mabuk.

Tetapi, sebanyak satu perlima orang hanya diprogramkan secara biologi untuk kurang dipengaruhi oleh pelbagai gejala yang biasanya mengikuti malam yang berat – sakit kepala, loya dan muntah.

Penyelidikan menunjukkan bahawa mutasi kepada tiga gen yang menentukan perasaan tidak sihat seseorang selepas mengambil terlalu banyak alkohol.

Orang ramai mungkin mempunyai mana-mana antara satu hingga tiga mutasi, dan mereka boleh menjejaskan tahap keterukan gejala mabuk yang dirasai seseorang selepas keluar malam – jika ada.

CYP2E1 bertanggungjawab untuk menentukan bagaimana badan memecah sebatian alkohol, walaupun sedikit perubahan boleh mempercepatkan proses penyingkiran alkohol daripada badan.

Perubahan pada gen boleh meningkatkan kelajuan badan memetabolismekan alkohol. Akibatnya, ia mempercepatkan proses mengatasi kesan alkohol pada badan dan mengurangkan masa seseorang berasa mabuk.

Satu lagi gen, ADH1B, mengawal cara badan menukar alkohol kepada bahan yang dipanggil asetaldehid, hasil sampingan yang dikeluarkan apabila kita minum alkohol.

Acetaldehyde ialah bahan kimia organik yang menyebabkan rasa mabuk terkumpul di dalam hati, menyebabkan sakit kepala dan loya yang berkaitan akibatnya.

Ia juga diketahui boleh menyebabkan potensi kerosakan jangka panjang pada tubuh seseorang, membuka risiko penyakit kronik dan masalah organ.

Sementara itu, gen ALDH2 mempengaruhi cara tubuh menyandikan enzim yang dipanggil ALDH. Enzim ini bertanggungjawab untuk membersihkan toksin dan benda lain daripada sistem seseorang.

Gabungan gen ini membolehkan seseorang berfungsi lebih baik dengan kurang tidur dan semasa dehidrasi – membantu mereka mengelakkan mabuk.

Sekitar satu daripada lima orang mempunyai gabungan gen yang sempurna yang menjadikan mereka hampir kebal terhadap mabuk. Tiga gen penting ialah CYP2E1, ABH1B dan ALDH2, yang memberi kesan kepada cara seseorang memetabolismekan dan menolak alkohol yang telah mereka makan.

Enzim alkohol dehidrogenase, yang memetabolismekan etanol dalam bahan menjadi asetaldehid, adalah bahan kimia yang berpotensi toksik di tengah-tengah mabuk.

Reaksi badan terhadap toksin dalam badan inilah yang menyebabkan pelbagai gejala yang menyebabkan mabuk.

Apakah kesan alkohol kepada badan?

Pengambilan alkohol mempunyai kesan yang meluas pada tubuh dalam jangka pendek dan panjang.

Bahan tersebut boleh mengganggu laluan komunikasi saraf otak dan menjejaskan mood dan tingkah laku seseorang.

Inilah yang memberikan seseorang perasaan mabuk. Dari masa ke masa, laluan ini boleh rosak dengan ketara oleh penyalahgunaan alkohol.

Penggunaan alkohol jangka panjang telah dikaitkan dengan pelbagai isu kardiovaskular, seperti kardiomiopati, aritmia, strok dan tekanan darah tinggi.

Hati bertanggungjawab untuk memetabolismekan alkohol dalam badan, dan boleh haus dari masa ke masa.

Penggunaan alkohol dikaitkan dengan penyakit hati berlemak, hepatitis alkohol, fibrosis dan sirosis dalam hati.

Ia juga boleh menyebabkan pankreas mula merembeskan bahan toksik ke seluruh badan.

Bahan itu juga telah dikaitkan dengan pelbagai jenis kanser seperti hati, kepala dan leher, esofagus, payudara dan kanser kolorektal.

Sumber: Institut Kebangsaan Penyalahgunaan Alkohol dan Alkoholisme

Iklan

Kelaziman sebatian organik boleh merosakkan membran sel seseorang dan juga menyebabkan tisu parut terbentuk di beberapa organ.

Seseorang akan lebih banyak membuang air kecil apabila minum kerana badan mereka cuba mengeluarkan toksin dari badan mereka.

Ia juga boleh mencetuskan keradangan dalam sistem imun, penurunan ketara dalam gula darah dan kerengsaan perut seseorang akibat peningkatan jumlah asid yang dihasilkan.

Proses badan memetabolismekan bahan kimia ini juga boleh menyebabkan seseorang terjaga dan mengganggu tidur mereka.

Akibatnya, seseorang itu akan menjadi lebih penat.

Sesetengah orang tidak mengalami simptom ini – atau apabila mereka melakukannya ia tidak begitu ketara atau melemahkan.

Ini mungkin disebabkan oleh perbezaan genetik yang mempengaruhi cara badan mereka memproses dan memetabolismekan alkohol.

Penyelidikan sebahagian besarnya telah dijalankan ke atas kembar kerana persamaan genetik mereka menjadikan mereka berharga untuk menguji ciri genetik.

A pengajian 2014 pada 4,496 pasangan kembar mendapati bahawa 45 peratus daripada kerentanan dan kekerapan mabuk pada lelaki ditentukan oleh genetik, dan 40 peratus pada perempuan.

Kajian itu juga melaporkan bahawa kebolehwarisan ketahanan mabuk, iaitu, tidak mengalami mabuk pada waktu pagi selepas mabuk, adalah sekitar 43 peratus tanpa mengira jantina.

Separuh lagi mungkin disebabkan oleh faktor luaran seperti berapa cepat seseorang itu minum atau sama ada mereka makan semasa mereka minum.

Ini bermakna bahawa tidak kira berapa banyak seseorang minum, atau apa sahaja tingkah laku lain yang mereka tunjukkan sepanjang malam – separuh daripada betapa buruknya pagi selepas itu untuk mereka ditentukan oleh genetik sahaja.

Yang pertama sekali belajar meneliti topik itu datang pada tahun 1972, apabila pasukan yang diketuai oleh Universiti Vanderbilt mengumpulkan 13,511 kembar lelaki.

Untuk kajian yang diterbitkan pada 2014, penyelidik menganalisis jawapan kepada soalan berkaitan alkohol seperti ‘Berapa kerap anda mengalami mabuk?’ yang dikumpulkan pada tahun 1972.

Analisis mereka terhadap data mendapati bahawa kebolehwarisan mabuk alkohol adalah sekitar 50 peratus dan kebolehwarisan mabuk adalah sekitar 55 peratus.

Skala besar kajian 2008 yang mengumpulkan data daripada pelajar sekolah menengah dan pelajar kolej mendapati bahawa kira-kira 23 peratus orang berkemungkinan mempunyai kombinasi gen yang sempurna yang membolehkan mereka mengelak mabuk.

We would like to say thanks to the author of this article for this remarkable material

Mengapa sesetengah orang tidak mendapat mabuk?


Check out our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/