Mengapa tidak ada vaksin RSV untuk kanak-kanak?

Kes RSV terus meningkat di AS, tetapi vaksin untuk melindungi kanak-kanak kecil daripada virus pernafasan masih jauh.

RSV, atau virus pernafasan syncytial, adalah penyebab paling biasa bronchiolitis dan radang paru-paru pada kanak-kanak di bawah 1 tahun, menyebabkan beribu-ribu kemasukan ke hospital kanak-kanak dan ratusan kematian setiap tahun, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

Itu tiada vaksin RSV untuk kanak-kanak bukan kerana kurang minat, kata pakar. Tetapi percubaan telah gagal beberapa tahun yang lalu dan protein sasaran yang rumit telah menyukarkan membangunkan vaksin RSV.

Percubaan penyelidik untuk membangunkan vaksin RSV kembali beberapa dekad, menurut Dr. Ofer Levy, pengarah Program Vaksin Precision di Hospital Kanak-kanak Boston.

Pada tahun 1960-an, sebuah hospital kanak-kanak di Washington, DC, membangunkan vaksin untuk virus dan menjalankan ujian klinikal di atasnya pada kanak-kanak kecil. Tetapi keadaan menjadi serba salah.

Daripada melindungi daripada RSV, vaksin eksperimen menjadikan kanak-kanak lebih berkemungkinan mendapat penyakit yang lebih teruk jika mereka dijangkiti. Ramai kanak-kanak dalam perbicaraan dimasukkan ke hospital, dan dua kanak-kanak kecil meninggal dunia.

“Itu adalah bencana,” kata Levy, “dan ia mengembalikan bidang itu dalam 20 hingga 30 tahun.”

Penyelidik akhirnya kembali bekerja pada vaksin RSV, tetapi tidak banyak kejayaan, kata Dr. William Schaffner, pakar penyakit berjangkit di Pusat Perubatan Universiti Vanderbilt.

Itu kerana protein yang digunakan virus untuk menjangkiti sel manusia, dipanggil protein F, adalah sasaran yang licik. Ia boleh mengubah strukturnya dengan cepat, kata Schaffner, menjadikannya sukar untuk membangunkan vaksin yang boleh menyasarkannya dengan berkesan.

Masalah ini bukan khusus untuk RSV; ia serupa dengan cara protein lonjakan coronavirus cepat berubah, menjadikannya lebih mudah bagi virus untuk mengelak vaksin Covid, kata Dr. Céline Gounder, seorang felo kanan di KFF, yang dahulunya dikenali sebagai Yayasan Keluarga Kaiser, dan pakar penyakit berjangkit.

Namun, dua vaksin – daripada pembuat ubat Pfizer dan GlaxoSmithKline – telah menunjukkan janji dalam ujian klinikal peringkat akhir orang dewasa yang lebih tua, kumpulan yang juga berisiko untuk penyakit teruk daripada virus itu.

Pada bulan Ogos, Pfizer mengumumkan bahawa vaksin RSV percubaannya hampir 86% berkesan dalam mencegah penyakit yang teruk pada orang dewasa berumur 60 tahun ke atas. GSK berkata bulan ini bahawa vaksinnya adalah kira-kira 83% berkesan pada orang dewasa yang lebih tua.

Pfizer berkata ia merancang untuk mengembangkan percubaannya kepada kumpulan umur yang lebih muda, tetapi ujian setiap kumpulan umur hingga 6 bulan boleh mengambil masa bertahun-tahun. GSK, bagaimanapun, berkata ia meninggalkan usahanya tahun lepas untuk membangunkan vaksin RSV pediatrik, kerana ujian mencadangkan ia tidak berkesan.

“Kami tidak mempunyai Kelajuan Ledingan Operasi untuk RSV,” kata Gounder. “Ujian klinikal fasa 3 mengambil masa, ramai pesakit, dan wang. Anda boleh mempercepatkan masa dengan wang.”

Pfizer juga mempunyai percubaan vaksin RSV yang berterusan dalam wanita hamil, dan analisis interim keputusan mencadangkan bahawa wanita hamil melepasi antibodi pelindung mereka kepada bayi mereka dalam kandungan.

Satu pilihan yang tersedia untuk melindungi bayi berisiko daripada penyakit teruk daripada RSV ialah suntikan antibodi monoklonal yang dipanggil Synagis. Suntikan, bagaimanapun, hanya tersedia untuk bayi berisiko tinggi tertentu, seperti bayi yang dilahirkan pramatang atau mereka yang mempunyai berat lahir rendah.

Dengan ketiadaan vaksin, pakar menekankan langkah-langkah akal untuk kekal sihat. Itu termasuk membasuh tangan dan mengelakkan hubungan rapat dengan kanak-kanak lain, terutama mereka yang batuk dan bersin, kata Schaffner.

Jika anak anda berasa tidak sihat atau demam, ibu bapa harus menghubungi pakar pediatrik, kata Levy. Jika kanak-kanak mengalami kesukaran bernafas, mereka harus pergi ke bilik kecemasan.

Ikut KESIHATAN NBC pada Twitter & Facebook.We would love to say thanks to the author of this article for this amazing material

Mengapa tidak ada vaksin RSV untuk kanak-kanak?


Visit our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/