Mengapa wabak monkeypox kebanyakannya menyerang lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki

Sejak cacar monyet mula memualkan beribu-ribu orang di seluruh dunia pada musim bunga ini, dua persoalan besar timbul: Mengapa virus yang tidak pernah berjaya merebak melangkaui beberapa kes di luar Afrika tiba-tiba menyebabkan wabak global yang begitu besar? Dan mengapakah sebahagian besar lelaki terjejas yang melakukan hubungan seks dengan lelaki (MSM)?

Sejarah panjang kerja mengenai jangkitan seksual dan kajian awal wabak semasa mencadangkan jawapan mungkin dikaitkan: Virus ini mungkin telah memasuki rangkaian seksual yang sangat saling berkaitan dalam komuniti MSM, di mana ia boleh merebak dengan cara yang tidak dapat penduduk umum.

Kajian pemodelan epidemiologi diterbitkan sebagai pracetak minggu lepas oleh penyelidik di London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) menyokong idea itu. Ia mencadangkan wabak itu akan terus berkembang pesat jika penyebarannya tidak dibendung. Ia juga mempunyai implikasi tentang cara melindungi mereka yang paling berisiko dan menghadkan penyebaran, sambil mencadangkan risiko untuk populasi yang lebih luas kekal rendah.

Tetapi masih terdapat banyak ketidakpastian, dan komunikasi penuh kerana risiko menstigma MSM—dan kerana berkomunikasi secara terus terang tentang tingkah laku seksual adalah sukar. “Saya fikir kita perlu bercakap lebih lanjut mengenai seks,” kata ahli epidemiologi Yale School of Public Health dan bekas aktivis HIV Gregg Gonsalves. “Semua orang sangat jelas tentang stigma, dan mengatakannya berulang kali. Intinya ialah anda masih perlu menangani risiko jangkitan dalam komuniti kami.”

Sejak awal Mei, lebih daripada 2000 kes cacar monyet telah dilaporkan di lebih daripada 30 negara di mana virus itu tidak biasanya dilihat. (Wabak lebih kerap berlaku di sekurang-kurangnya sedozen negara di Afrika Barat dan Tengah di mana virus itu mempunyai takungan haiwan. Lebih daripada 60 kes dan satu kematian telah disahkan di sana tahun ini.)

Sebahagian besar kes dalam wabak semasa adalah di MSM. Penyelidik di Agensi Keselamatan Kesihatan UK (UKHSA), misalnya, meminta pesakit untuk mengisi soal selidik. Daripada 152 yang melakukannya, 151 berkata mereka adalah MSM, pasukan itu menulis dalam a taklimat teknikal yang diterbitkan pada 10 Jun; pesakit yang tinggal enggan menjawab. Negara lain telah melihat corak yang sama.

Itu boleh jadi gambar yang serong, sudah tentu. “MSM mempunyai hubungan yang lebih baik dengan pengamal perubatan berbanding lelaki heteroseksual,” kata Lilith Whittles, seorang pemodel penyakit berjangkit di Imperial College London, yang mungkin bermakna mereka lebih cenderung untuk melaporkan gejala monyet dan menjalani ujian untuk virus itu. “Saya tidak tahu bahawa kita semestinya kelihatan cukup dalam rangkaian sosial heteroseksual untuk membuat kesimpulan bahawa ini bukan masalah yang lebih luas,” kata Boghuma Titanji, pakar virologi di Universiti Emory yang bekerja di klinik kesihatan seksual.

Tetapi kebanyakan penyelidik mengatakan “berat sebelah penentuan” sedemikian tidak mungkin menjelaskan corak yang menarik. Walaupun sesetengah pesakit monkeypox mempunyai jangkitan ringan yang mungkin terlepas atau tersalah diagnosis, yang lain mempunyai ruam yang sangat ciri dan sakit yang menyakitkan yang memerlukan kemasukan ke hospital untuk rawatan sakit. Jika ramai orang di luar komuniti MSM menghidap cacar monyet, lebih ramai lagi akan muncul dalam statistik sekarang.

Ashleigh Tuite, ahli epidemiologi penyakit berjangkit di University of Toronto, berkata dia “memahami keraguan” untuk memberi tumpuan kepada MSM, memandangkan risiko stigma yang boleh memburukkan lagi diskriminasi dan menyebabkan mereka yang terjejas menangguhkan mendapatkan rawatan. “Tetapi berdasarkan data yang kami ada, dan berdasarkan pengesanan kenalan yang telah dilakukan, sangat jelas bahawa ini adalah wabak tertumpu MSM pada ketika ini,” katanya. “Sesiapa sahaja boleh mendapat cacar monyet, tetapi kami melihat aktiviti penyakit terutamanya di kalangan” MSM, mengesahkan Demetre Daskalakis, pakar pencegahan HIV di Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS.

Pertemuan seksual jelas memainkan peranan dalam penularan. Daripada 152 orang dalam set data UKHSA, 82 telah dijemput untuk temu bual tambahan yang memberi tumpuan kepada kesihatan seksual mereka. Di antara 45 yang mengambil bahagian, 44% melaporkan lebih daripada 10 pasangan seksual dalam 3 bulan sebelumnya, dan 44% melaporkan seks berkumpulan semasa tempoh inkubasi. Tepat bagaimana virus itu disebarkan adalah kurang jelas. Penyelidik telah menemui DNA virus, dan juga virus berjangkit, dalam air mani sesetengah pesakit, tetapi mereka tidak pasti itu penting untuk penghantaran; sentuhan kulit ke kulit mungkin sudah memadai. (Jangkitan seksual lain, termasuk herpes dan kudis, juga merebak terutamanya dengan cara ini.)

Bagi mereka yang mengkaji bagaimana patogen merebak melalui rangkaian sosial dan seksual, coraknya bukanlah satu kejutan besar. Pada tahun 1970-an dan 80-an, penyelidik yang cuba memahami penyebaran penyakit kelamin seperti gonorea telah buntu, kata ahli epidemiologi LSHTM Adam Kucharski: Data tinjauan menunjukkan bahawa purata bilangan pasangan seksual orang terlalu rendah untuk mengekalkan penularan. Tetapi rata-rata mengaburkan bahawa walaupun ramai orang mempunyai sedikit pasangan seksual, sesetengahnya mempunyai bilangan yang besar. Ini membantu memacu penularan kerana, jika dijangkiti, mereka juga lebih berkemungkinan menjangkiti orang lain.

Rangkaian seksual di kalangan MSM tidak berbeza sifatnya daripada kumpulan lain, tegas Whittles, tetapi kumpulan teras orang jauh lebih rapat berbanding orang di luar komuniti MSM. Mereka menukar rakan kongsi dengan lebih kerap dan lebih berkemungkinan mempunyai beberapa rakan kongsi pada masa yang sama. “Perkara ini berlaku dalam semua rangkaian seksual, ia hanya soal tahap,” kata Whittles. Dan dalam rangkaian yang bersambung padat, virus itu kurang berkemungkinan menemui jalan buntu.

“Adalah mustahil untuk wabak ini merebak di kalangan subset orang hanya kerana subset itu disambungkan dalam rangkaian secara berbeza daripada orang lain,” kata Keletso Makofane, ahli epidemiologi rangkaian sosial di Pusat FXB untuk kesihatan dan hak asasi manusia di Universiti Harvard. Bersama rakan sekerja, Makofane berharap untuk melancarkan kajian di New York City pada bulan Ogos untuk lebih memahami penyebaran penyakit itu. “Ideanya adalah untuk mengetahui berapa ramai orang melaporkan simptom yang konsisten dengan cacar monyet dan bagaimana ia disambungkan,” katanya.

Kajian LSHTM, disiarkan di medRxiv pada 13 Jun, menggunakan data UK tentang corak perkongsian seksual untuk memodelkan penyebaran cacar monyet di kalangan MSM dan di luar kumpulan itu. Kerana masih belum jelas sejauh mana virus itu menular, para penyelidik memodelkan senario berdasarkan tahap risiko yang berbeza. Tanpa langkah campur tangan yang berkesan atau perubahan tingkah laku, wabak yang besar dan berterusan dengan lebih daripada 10,000 kes di kalangan MSM secara global adalah “kemungkinan besar”, tulis mereka. “Sebaliknya, penularan berterusan dalam populasi bukan MSM tidak mungkin dalam semua senario yang dipertimbangkan.”

Oleh kerana model itu berdasarkan data UK, penemuan itu mungkin tidak terpakai di tempat lain di dunia, kata pengarang pertama Akira Endo. Dan faktor lain mungkin telah memburukkan lagi wabak tersebut. Cacar monyet mungkin telah bermutasi dengan cara yang membolehkannya menular dengan lebih mudah, dan bahagian populasi yang telah mendapat vaksin cacar—yang juga menawarkan perlindungan terhadap cacar monyet—menurun kerana vaksinasi cacar telah ditinggalkan di seluruh dunia bermula pada tahun 1970-an. Tetapi pemodelan menunjukkan bahawa “kita tidak semestinya memerlukan [those factors] untuk menerangkan corak yang diperhatikan, “kata Endo.

Kambing Graeme
Graeme Lamb menguruskan rumah mandian untuk MSM di Toronto yang baru-baru ini menganjurkan ‘klinik vaksin cacar monyet’ untuk orang yang berisiko tinggi dijangkiti. Steve Russell/Bintang Toronto melalui Getty Images

Kesimpulan sedemikian meletakkan ahli epidemiologi dalam kedudukan yang rumit, dan ada yang enggan bercakap dengannya Sains kerana takut akan stigma MSM. Endo berkata dia memahami perkara itu dan bersetuju penemuan itu mudah disalahertikan. “Sementara itu, saya juga faham bahawa terdapat risiko ke arah lain—bahawa maklumat itu tidak sampai kepada mereka yang paling memerlukannya sebelum terlambat,” katanya.

Whittles bersetuju, memanggil penemuan itu sebagai “maklumat praktikal, dari segi tempat ia tersebar. Ia adalah perkara yang neutral dari segi moral, “katanya. “Pengetahuan tentang apa yang berlaku adalah kuasa, walaupun pengetahuan itu tidak sempurna dan akan berubah,” tambah Daskalakis.

Virus itu masih boleh menemui rangkaian lain dengan ciri yang serupa. Daskalakis mengimbas kembali wabak AS yang tahan methicillin Staphylococcus aureus pada tahun 2000-an yang bermula dalam komuniti MSM tetapi kemudiannya tersebar di gim, di kalangan atlet, dan di penjara. Monkeypox juga boleh mula merebak di kalangan pekerja seks dan pelanggan mereka, kata Tuite.

Seberapa cepat virus itu akan merebak dalam beberapa bulan akan datang bergantung pada usaha kawalan. Pihak berkuasa kesihatan negara di Eropah, Kanada dan Amerika Syarikat telah mengeluarkan panduan tentang cara mengurangkan risiko jangkitan, dan aplikasi temu janji telah memaklumkan pengguna tentang risiko cacar monyet dan simptomnya, yang mungkin mengubah pola hubungan. Meningkatkan kesedaran dalam kalangan pekerja penjagaan kesihatan mungkin mempunyai kesan juga, Whittles berkata: Diagnosis yang lebih cepat bermakna pesakit akan mengasingkan diri lebih cepat dalam jangkitan mereka, mengurangkan penghantaran seterusnya. “Jadi, terdapat beberapa cara berbeza yang tingkah laku boleh berubah, walaupun bukan orang yang kurang hubungan seks,” katanya. Dan juga model tidak mengambil kira individu yang dijangkiti membangunkan imuniti. Ini bermakna “kita mungkin melihat kelembapan wabak lebih awal daripada yang kita bayangkan,” kata Endo.

Banyak negara juga sedang bersiap sedia untuk memulakan kempen imunisasi. Pemvaksinan mereka yang mempunyai ramai pasangan seksual mungkin merupakan pendekatan yang paling berkesan; di wilayah Quebec Kanada, vaksin itu sudah ditawarkan kepada MSM yang mempunyai dua atau lebih pasangan seksual dalam tempoh 14 hari sebelumnya. Adalah penting untuk memaklumkan komuniti itu dan melakukannya dengan cara yang betul, kata Gonsalves. “Kita harus berkata: Ini bukan tentang siapa anda. Ia mengenai apa yang anda lakukan. Dan kami tidak akan menstigmanya. Tetapi ketahuilah bahawa anda berisiko lebih besar jika anda sesuai dengan profil ini.”

We wish to say thanks to the author of this article for this incredible web content

Mengapa wabak monkeypox kebanyakannya menyerang lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki


Take a look at our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/