Mengetahui Jenis Darah Anda Adalah Penting: 3 Cara Mudah untuk Mengetahuinya

Mengetahui jenis darah anda adalah penting untuk pelbagai sebab. Saya baru-baru ini mengisi permohonan sukarelawan dan diminta untuk memberikan saya jenis darah. Nasib baik, saya tahu dari atas kepala saya bahawa saya jenis O-positif, tetapi saya ingin mencari dokumentasi untuk mengesahkannya. Saya menelefon ibu saya untuk melihat sama ada jenis darah disenaraikan pada sijil kelahiran saya — tidak berjaya. Saya memeriksa portal kesihatan doktor saya — juga tidak berjaya.

Jadi bagaimana seseorang mengetahui jenis darah mereka jika mereka belum mengetahuinya?

Jika anda tidak tahu jenis anda, anda tidak bersendirian. Menurut tinjauan pendapat CBS News 2019, hanya 66% rakyat Amerika dilaporkan mengetahui jenis darah mereka. Memandangkan jenis darah boleh menjadi penting untuk memahami kesihatan anda, termasuk anda kesihatan jantung — dan menyelamatkan anda dalam situasi kecemasan — adalah penting untuk mengetahui jenis aliran darah yang melalui urat anda. Berita baiknya ialah mengetahui anda jenis darah adalah agak mudah dan anda mempunyai pilihan. Di bawah adalah tiga cara mudah untuk mengetahui jenis darah anda.

Asas jenis darah

Jenis darah dikategorikan kepada salah satu daripada lapan kumpulan ini: A-positif, A-negatif, B-positif, B-negatif, O-positif, O-negatif, AB-positif dan AB-negatif. Tetapi apakah yang menentukan jenis darah dan apakah maksud jenis darah itu?

Jenis darah ditentukan oleh antigen — bahan yang mencetuskan tindak balas imun — pada permukaan sel darah merah. Terdapat antigen ABO, yang menentukan jenis darah ABO. Ini ditentukan oleh gen ABO. Sebagai contoh:

  • Jenis A golongan darah mempunyai antigen A
  • Jenis B golongan darah mempunyai antigen B
  • Taip AB golongan darah mempunyai kedua-dua antigen A dan B
  • Jenis O tidak menghasilkan sebarang antigen A atau B

Terdapat juga antigen Rhesus (Rh), yang menentukan sama ada darah “positif” atau “negatif.” Jika anda mempunyai protein Rh pada permukaan sel darah merah anda, anda adalah Rh positif. Jika anda tidak mempunyai protein Rh pada permukaan sel darah merah anda, anda mempunyai darah negatif.

Bahagian Tengah Doktor Dengan Tanda Darah Di Atas Meja Di Hospital

Jenis darah dikategorikan kepada salah satu daripada lapan kumpulan ini: A-positif, A-negatif, B-positif, B-negatif, O-positif, O-negatif, AB-positif dan AB-negatif.

Imej Ekachai Lohacamonchai/EyeEm/Getty

Bagaimana anda boleh menaip darah anda?

Berikut ialah tiga cara utama untuk menaip darah anda:

  • Minta doktor anda membuat ujian darah
  • Derma darah
  • Gunakan ujian darah di rumah

1. Ujian klinikal

Salah satu cara yang paling mudah dan berkesan untuk menentukan jenis darah adalah dengan meminta doktor anda melakukan ujian. Seorang profesional akan mengambil darah dan kemudian melakukan dua ujian pada sampel darah: menaip ke hadapan dan menaip terbalik.

Semasa menaip ke hadapan, sampel darah bercampur dengan antibodi terhadap darah jenis A dan B. Berdasarkan sama ada sel darah melekat bersama apabila bercampur dengan antibodi, jenis darah anda boleh ditentukan dari sana. Jika sel darah anda melekat bersama apabila bercampur dengan antibodi terhadap darah jenis B, anda mempunyai darah jenis B. Jika sel darah anda melekat bersama apabila bercampur dengan antibodi terhadap darah jenis A, anda mempunyai darah jenis A.

Untuk mengesahkan keputusan, langkah seterusnya ialah menaip terbalik, bermakna sampel darah tanpa sel darah merah — dipanggil serum — bercampur dengan sel darah jenis A dan B. Darah jenis A akan mempunyai antibodi terhadap darah Jenis B dalam sampel dan darah jenis B akan mempunyai antibodi terhadap darah Jenis A. Darah jenis O akan mengandungi antibodi terhadap Jenis A dan Jenis B. Jadi, jika melekat berlaku apabila serum bercampur dengan sel darah jenis B, anda mempunyai darah jenis A, dan jika melekat berlaku apabila serum bercampur dengan sel darah jenis A, anda mempunyai darah jenis B.

Saya syorkan untuk menghubungi pejabat doktor anda untuk mengetahui kos ujian jenis darah yang perlu dikeluarkan dan jika ia dilindungi oleh insurans.

2. Menderma darah

Ini adalah cara yang mudah — dan percuma — untuk menentukan jenis darah, tetapi hasilnya tidak serta-merta.

Jika anda menderma kepada pemacu darah, anda boleh bertanya kepada kakitangan tentang jenis darah anda. Darah biasanya tidak diuji serta-merta, jadi ia mungkin mengambil masa sehingga beberapa minggu untuk mendapatkan keputusan.

Ujian Jenis Darah EldonCard

Dengan kit di rumah, anda boleh menentukan jenis darah dalam keselesaan rumah anda sendiri dalam beberapa minit sahaja.

EldonCard

3. Ujian darah di rumah

Ujian di rumah agak mudah. Anda biasanya akan bermula dengan mengelap jari anda dengan lap alkohol dan kemudian dikehendaki menusuk jari anda dengan lancet pakai buang untuk mengeluarkan darah. Kemudian, anda akan mengelap darah pada kad yang disediakan. Bergantung pada cara darah mengering, bergumpal atau merebak, anda akan dapat membandingkan kesan darah anda dengan kad keputusan. Dalam beberapa minit, anda akan dapat menentukan jenis darah anda.

Lagi untuk kesihatan anda

Maklumat yang terkandung dalam artikel ini adalah untuk tujuan pendidikan dan maklumat sahaja dan tidak bertujuan sebagai nasihat kesihatan atau perubatan. Sentiasa berunding dengan doktor atau pembekal kesihatan bertauliah lain mengenai sebarang soalan yang anda ada tentang keadaan perubatan atau objektif kesihatan.

We wish to give thanks to the author of this short article for this remarkable content

Mengetahui Jenis Darah Anda Adalah Penting: 3 Cara Mudah untuk Mengetahuinya


You can find our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/