Menggabungkan latihan bebanan dengan aktiviti lain boleh mengurangkan risiko kematian awal anda, kajian mendapati | CNN

Nota Editor: Daftar untuk siri surat berita CNN’s Fitness, But Better. Panduan tujuh bahagian kami akan membantu anda menjalani rutin yang sihat, disokong oleh pakar.CNN

Aktiviti aerobik dan latihan bebanan mempunyai manfaat kesihatan sendiri, tetapi menggabungkannya boleh memberi kesan yang lebih besar apabila ia berkaitan dengan pencegahan penyakit dan risiko kematian awal.

Orang yang mengangkat berat sekali atau dua kali seminggu, serta jumlah aktiviti aerobik yang disyorkan, mempunyai risiko 41% lebih rendah untuk mati lebih awal, menurut kajian diterbitkan pada hari Selasa dalam British Journal of Sports Medicine.

Pasukan penyelidik berdasarkan penemuannya pada laporan diri dan maklumat kesihatan hampir 100,000 lelaki dan wanita yang mengambil bahagian dalam Percubaan Pemeriksaan Kanser Prostat, Paru-paru, Kolorektal dan Ovari, yang bermula pada tahun 1998 dan mengikuti peserta sehingga 2016. Peserta menjawab soal selidik pada tahun 2006 tentang tabiat senaman mereka sepanjang tahun lalu, dan pengarang kajian terbaru ini menyemak sama ada peserta ini telah menghidap kanser atau meninggal dunia menjelang 2016.

Orang dewasa yang lebih tua yang melakukan latihan beban tanpa sebarang aktiviti aerobik mengurangkan risiko kematian awal mereka daripada sebarang sebab sehingga 22%, peratusan yang bergantung pada bilangan kali mereka mengangkat berat dalam seminggu – menggunakan beban sekali atau dua kali seminggu dikaitkan dengan risiko 14% lebih rendah, dan faedah meningkat lebih banyak kali seseorang mengangkat berat.

Mereka yang melakukan senaman aerobik mengurangkan risiko mereka sehingga 34%, berbanding dengan peserta yang tidak melakukan sebarang latihan bebanan atau senaman aerobik. Tetapi risiko paling rendah – 41% hingga 47% – adalah antara mereka yang memenuhi jumlah aktiviti aerobik mingguan yang disyorkan (lihat di bawah untuk panduan) dan mengangkat berat sekali atau dua kali seminggu, berbanding mereka yang tidak aktif. Penulis tidak menemui risiko yang lebih rendah untuk kematian akibat kanser.

Pendidikan peserta, status merokok, indeks jisim badan, bangsa dan etnik tidak memberi kesan kepada penemuan, tetapi seks memberi kesan – persatuan itu lebih penting di kalangan wanita, penyelidik mendapati.

“Penemuan dalam kajian ini boleh diramal, tetapi adalah penting bahawa pengarang memberikan hasil yang diharapkan sebagai data pada orang yang lebih tua, ” kata Haruki Momma, pensyarah di jabatan perubatan dan sains dalam sukan dan senaman di Universiti Tohoku di Jepun, melalui e-mail. Momma tidak terlibat dalam kajian itu.

“Ini adalah salah satu perkara terpenting dalam kajian ini,” tambah Momma. “Kajian terdahulu pada orang dewasa yang lebih tua adalah terhad.”

Penemuan ini menyokong manfaat bersama aktiviti pengukuhan otot melalui latihan bebanan bersama-sama dengan aktiviti aerobik, dalam jumlah yang secara kasarnya sejajar dengan garis panduan aktiviti fizikal semasa, kata penulis.

The Pertubuhan Kesihatan Dunia mengesyorkan bahawa orang dewasa yang lebih tua (umur 65 tahun ke atas) melakukan sekurang-kurangnya 150 hingga 300 minit senaman intensiti sederhana atau 75 hingga 150 minit senaman aerobik yang kuat setiap minggu. Aktiviti aerobik termasuk berjalan, menari, berlari atau berjoging, berbasikal dan berenang.

Latihan menguatkan otot perlu dilakukan sekurang-kurangnya dua kali seminggu jika boleh, mengikut garis panduan. Itu boleh membantu mencegah kejatuhan dan kecederaan yang berkaitan, serta penurunan dalam kesihatan dan keupayaan tulang.

Latihan berat badan anda boleh lakukan selama 30 hingga 60 minit termasuk mengangkat mati, menekan dumbbell atas dan menaikkan sisi dumbbell, yang melibatkan penggunaan otot belakang dan bahu anda untuk mengangkat dumbbell ringan supaya lengan dan badan anda membentuk bentuk T.

Nota penting: Jika anda mengalami kesakitan semasa bersenam, hentikan segera. Semak dengan doktor anda sebelum memulakan sebarang program senaman baharu.

Penulis tidak mempunyai maklumat tentang latihan berat khusus atau latihan aerobik yang dilakukan oleh peserta.

“Seperti yang penulis nyatakan, tidak ada maklumat tentang intensiti latihan, beban latihan, volum (set dan ulangan),” kata Momma melalui e-mail. “Oleh itu, preskripsi optimum untuk senaman pengukuhan otot yang kerap untuk mencegah kematian masih tidak jelas. Walau bagaimanapun, batasan ini tidak terhad kepada kajian ini. Kajian epidemiologi senaman menguatkan otot terdedah kepada batasan ini.”

Tetapi para penyelidik mempunyai beberapa idea tentang bagaimana sama ada senaman boleh membantu dengan pencegahan penyakit atau kematian awal.

Latihan beban boleh meningkatkan komposisi badan atau jisim otot tanpa lemak, yang telah dikaitkan sebelum ini dengan perlindungan yang lebih besar terhadap kematian awal daripada sebarang punca dan penyakit kardiovaskular.

Mempunyai lebih banyak otot tanpa lemak dan kurang lemak badan boleh membantu dengan keseimbangan, postur dan mengawal tahap kolesterol, Dr Nieca Goldberg memberitahu CNN pada bulan Mac. Goldberg, pengarah perubatan Atria New York City dan profesor perubatan bersekutu klinikal di Sekolah Perubatan Grossman Universiti New York, tidak terlibat dalam kajian itu.

“Kami tahu bahawa individu yang mempunyai obesiti berisiko tinggi untuk penyakit kardiovaskular, intoleransi glukosa dan beberapa jenis kanser, jadi meningkatkan profil (kesihatan) itu bermanfaat,” kata Goldberg. “Orang yang mengambil bahagian dalam aktiviti biasa … mungkin juga mempunyai pandangan yang lebih sihat dan mempunyai gaya hidup sihat yang lain.”

Peningkatan faedah daripada menggabungkan kedua-dua senaman mungkin kerana kedua-duanya bekerjasama untuk meningkatkan kesihatan, Dr William Roberts, seorang profesor di jabatan perubatan keluarga dan kesihatan masyarakat di Universiti Minnesota, memberitahu CNN pada bulan Mac. Rejimen yang seimbang lebih dekat meniru gaya hidup nenek moyang kita, tambahnya.

Selain itu, otot membantu fungsi sistem endokrin dan paracrine, kata penulis – yang bertanggungjawab untuk hormon dan komunikasi sel, masing-masing. Latihan bebanan mungkin juga dilakukan dalam tetapan sosial, tambah para penyelidik, dan mempunyai hubungan sosial telah dikaitkan dengan hidup lebih lama.

Penulis menyatakan bahawa mungkin terdapat ralat pengukuran yang dikaitkan dengan peserta yang mengingati tabiat senaman mereka, dan kajian itu mungkin tidak terpakai kepada orang kulit berwarna dan individu yang lebih muda, kerana kebanyakan peserta adalah bukan Hispanik Putih dan berumur 71 tahun secara purata.

Kajian masa depan yang lebih pelbagai, lebih lama dan penuh perhatian dari semasa ke semasa akan bermanfaat untuk memahami hubungan antara latihan ini dan risiko kematian awal, kata penulis.

Tetapi buat masa ini, orang dewasa yang lebih tua yang melakukan sama ada senaman harus menggabungkan yang lain ke dalam kehidupan seharian mereka, kata Momma.

“Sesetengah aktiviti fizikal lebih baik daripada tidak sama sekali,” kata Momma. “Oleh kerana tahap kecergasan dan keadaan kronik di kalangan warga tua berbeza-beza mengikut individu, sila aktif secara fizikal mengikut kemampuan dan keadaan anda.”

We would love to thank the author of this write-up for this amazing content

Menggabungkan latihan bebanan dengan aktiviti lain boleh mengurangkan risiko kematian awal anda, kajian mendapati | CNN


Explore our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/