Menggunakan Mesin CPAP Boleh Mengurangkan Risiko Demensia Anda — Kehidupan Terbaik

Demensia boleh menjejaskan sesiapa sahaja, dan pada masa ini tiada penawar yang diketahui. Walau bagaimanapun, tabiat tertentu boleh membantu mengurangkan peluang anda mengembangkan kemerosotan kognitif di kemudian hari. Selain menjaga pemakanan yang sihat, bersenam secara teratur, dan menjaga hubungan sosial, terdapat satu lagi cara untuk memelihara kesihatan kognitif anda dengan perubahan gaya hidup yang mudah. Teruskan membaca untuk mengetahui apa itu—serta manfaat utama lain yang dimilikinya untuk kesihatan anda.

BACA INI SETERUSNYA: Jika Ini Telah Berlaku kepada Anda, Risiko Demensia Anda Meningkat, Pakar Amaran.

monkeybusinessimages / iStock

Sebilangan besar penyelidikan yang meneroka kaitan antara tidur dan kesihatan kognitif telah mewujudkan hubungan antara gangguan tidur dan demensia. Sebagai contoh, kajian 2021 yang diterbitkan oleh Institut Kesihatan Nasional (NIH), yang mengkaji data kesihatan dan tidur lebih 8,000 individu di Britain, mendapati bahawa orang yang berumur 50-an dan 60-an yang kurang tidur mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami demensia kemudiannya. Malah, mereka yang tidur selama enam jam atau kurang setiap malam berada pada peningkatan risiko sebanyak 30 peratus, berbanding rakan sebaya mereka yang tidur lebih lama.

“Penemuan menunjukkan bahawa tempoh tidur yang tidak mencukupi boleh meningkatkan risiko demensia dan menekankan kepentingan tabiat tidur yang baik, ” tulis para penyelidik.

BACA INI SETERUSNYA: Jika Tulisan Tangan Anda Seperti Ini, Anda Mungkin Menghidap Alzheimer Bermula Awal.

lelaki memegang dada mengalami masalah jantung
Shutterstock

Walaupun banyak keadaan asas boleh menyebabkan kurang tidur, kira-kira 30 juta rakyat Amerika, penyebabnya adalah apnea tidur, keadaan yang menyebabkan jeda berkala dalam pernafasan semasa tidur. Individu yang mengalami apnea tidur obstruktif ringan (OSA) mungkin mengalami jeda ini antara lima dan lima belas kali sejam, kata Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC). Sementara itu, mereka yang mengalami apnea teruk mungkin mengalami jeda ini pada kadar yang membimbangkan 30 kali sejam. Itulah satu jeda setiap dua minit.

Setiap kali, badan bertindak balas dengan tindak balas tekanan yang boleh meningkatkan anda tekanan darah, gula darah dan kadar denyutan jantung. Lama kelamaan, ini boleh menjejaskan jantung anda dan membawa kepada komplikasi koronari yang serius, pihak berkuasa kesihatan memberi amaran. Dengan menghapuskan jeda dalam pernafasan, anda juga boleh menghapuskan tindak balas tekanan dan meminimumkan risiko komplikasi anda.

lelaki kulit putih pertengahan umur dalam topeng cpap untuk apnea tidur
Shutterstock/Brian Chase

Menggunakan mesin CPAP (singkatan untuk mesin tekanan saluran udara positif berterusan) pada waktu malam boleh membuat semua perbezaan dalam kualiti tidur anda. Mesin-mesin ini berfungsi dengan mengepam udara lembap melalui hidung dan memastikan tekak terbuka dengan tekanan udara, menjadikan jeda dalam pernafasan menjadi lebih jarang.

Tetapi faedahnya tidak berhenti di situ, kata doktor. “Banyak kajian menunjukkan perkara itu penggunaan CPAP secara berkala mengurangkan tekanan darah dan memperbaiki keadaan terjaga pada siang hari,” tulis pakar dari Johns Hopkins Medicine. “Orang yang mengalami apnea tidur yang menggunakan CPAP juga melaporkan peningkatan kualiti hidup. Dalam beberapa kajian pemerhatian yang membandingkan orang dengan apnea yang menggunakan CPAP berbanding mereka yang tidak, pengguna CPAP mempunyai risiko strok dan serangan jantung yang lebih rendah dan menurunkan glukosa darah,” tambah mereka.

Untuk lebih banyak berita kesihatan dihantar terus ke peti masuk anda, mendaftar untuk surat berita harian kami.

Tangan wanita pesakit kanan memegang topeng Cpap berbaring di bilik hospital, fokus terpilih. Terapi apnea tidur obstruktif.
iStock

Walaupun tiada ubat untuk demensia, pakar mengatakan bahawa mereka yang mengalami gangguan kognitif ringan yang juga mengalami apnea tidur mungkin dapat memperlahankan perkembangan demensia dengan bantuan mesin CPAP.

Kajian 2022 yang diterbitkan dalam American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine mendapati bahawa dalam kalangan orang dewasa yang lebih tua dengan apnea tidur dan gangguan kognitif ringan, merawat apnea boleh mengurangkan risiko diagnosis demensia masa depan. Khususnya, menggunakan mesin CPAP pada waktu malam boleh membantu meningkatkan ingatan jangka pendek.

Kajian berasingan 2021 oleh penyelidik di Pusat Gangguan Tidur Perubatan Michigan ditemui hasil yang serupa. Selepas menyemak tuntutan Medicare terhadap lebih 50,000 warga emas yang menghidap OSA, mereka mengetahui bahawa mereka yang menggunakan mesin CPAP berkemungkinan kecil untuk didiagnosis dengan demensia atau gangguan kognitif ringan dalam tempoh tiga tahun, berbanding mereka yang tidak menggunakan mesin tersebut. . “Kami mendapati perkaitan yang signifikan antara penggunaan tekanan saluran udara yang positif dan risiko yang lebih rendah daripada Alzheimer dan jenis demensia lain selama tiga tahun, menunjukkan bahawa tekanan saluran udara yang positif mungkin melindungi daripada risiko demensia pada orang yang menghidap OSA,” kata pengarang utama. Galit Levi DunietzPhD, MPH, penolong profesor neurologi dan ahli epidemiologi tidur.

Bercakap dengan doktor anda tentang sama ada mesin CPAP sesuai untuk anda, dan membincangkan sebarang gejala yang mungkin anda perasan yang boleh mencadangkan penurunan kognitif.

BACA INI SETERUSNYA: Tidur dalam Kedudukan Ini Boleh Menyakitkan Jantung Anda, Kajian Kata.

We would like to thank the author of this write-up for this awesome material

Menggunakan Mesin CPAP Boleh Mengurangkan Risiko Demensia Anda — Kehidupan Terbaik


You can find our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/