Mengimbangi satu kaki mungkin merupakan ujian kesihatan yang berguna di kemudian hari, kajian mencadangkan

Jika anda mengalami kesukaran berdiri dengan sebelah kaki, ia boleh menjadi petanda sesuatu yang lebih serius daripada berlebihan di pesta minuman musim panas pejabat. Orang pertengahan umur dan warga tua yang tidak dapat mengimbangi sebelah kaki selama 10 saat hampir dua kali lebih berkemungkinan mati dalam tempoh 10 tahun berbanding mereka yang boleh, kajian mencadangkan.

Sejauh mana seseorang boleh mengimbangi boleh memberikan gambaran tentang kesihatan mereka. Kajian terdahulu, misalnya, menunjukkan bahawa ketidakupayaan untuk imbangan pada sebelah kaki dikaitkan dengan risiko strok yang lebih besar. Orang yang mempunyai keseimbangan yang lemah juga didapati menunjukkan prestasi yang lebih teruk dalam ujian kemerosotan mental, mencadangkan kaitan dengan demensia.

Kini kumpulan pakar antarabangsa dari UK, AS, Australia, Finland dan Brazil telah menyelesaikan kajian 12 tahun pertama seumpamanya yang mengkaji hubungan antara keseimbangan dan kematian. Walaupun penyelidikan adalah pemerhatian dan tidak dapat menentukan punca, penemuannya sangat menarik.

Ketidakupayaan untuk berdiri di atas sebelah kaki selama 10 saat di pertengahan hingga akhir hayat dikaitkan dengan peningkatan hampir dua kali ganda dalam risiko kematian akibat sebarang sebab dalam tempoh 10 tahun akan datang. Hasilnya diterbitkan dalam British Journal of Sports Medicine.

Penemuan itu sangat jelas sehingga para penyelidik, yang diketuai oleh Dr Claudio Gil Araujo dari klinik perubatan senaman Clinimex di Rio de Janeiro, mencadangkan ujian keseimbangan harus dimasukkan dalam pemeriksaan kesihatan rutin untuk orang tua.

Tidak seperti kecergasan aerobik, kekuatan otot dan fleksibiliti, keseimbangan cenderung terpelihara dengan baik sehingga dekad keenam kehidupan, apabila ia mula berkurangan dengan cepat. Walau bagaimanapun, penilaian imbangan biasanya tidak disertakan dalam pemeriksaan kesihatan orang pertengahan umur dan lebih tua, mungkin kerana tiada ujian piawai untuknya. Sehingga kini terdapat sedikit data keras yang menghubungkan keseimbangan dengan hasil klinikal selain daripada kejatuhan.

Sejumlah 1,702 orang berumur antara 51 dan 75 dan dengan gaya berjalan yang stabil telah diikuti antara 2008 dan 2020 untuk kajian itu. Pada permulaannya, peserta diminta berdiri dengan sebelah kaki selama 10 saat tanpa sebarang sokongan tambahan. Untuk menyeragamkan ujian, para peserta diminta untuk meletakkan bahagian depan kaki bebas mereka di belakang kaki bawah bertentangan sambil mengekalkan tangan mereka di sisi mereka dan pandangan mereka lurus ke hadapan. Sehingga tiga percubaan pada kedua-dua kaki dibenarkan.

Satu daripada lima (21%) gagal dalam ujian. Sepanjang dekad berikutnya, 123 meninggal dunia kerana pelbagai sebab. Selepas mengambil kira umur, jantina dan keadaan asas, ketidakupayaan untuk berdiri tanpa disokong pada sebelah kaki selama 10 saat dikaitkan dengan peningkatan risiko kematian sebanyak 84% daripada sebarang sebab.

Para penyelidik berkata kajian itu mempunyai batasan, termasuk bahawa para peserta adalah semua orang kulit putih Brazil, yang bermaksud penemuan itu mungkin tidak boleh digunakan secara meluas kepada etnik dan negara lain.

Walau bagaimanapun, penyelidik membuat kesimpulan bahawa ujian keseimbangan 10 saat “menyediakan maklum balas yang cepat dan objektif untuk pesakit dan profesional kesihatan mengenai keseimbangan statik” dan “menambah maklumat berguna mengenai risiko kematian pada lelaki dan wanita pertengahan umur dan lebih tua”.

We want to thank the writer of this post for this outstanding content

Mengimbangi satu kaki mungkin merupakan ujian kesihatan yang berguna di kemudian hari, kajian mencadangkan


Visit our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/