Menjadi ‘divaksin sepenuhnya’ tetapi tidak dirangsang tidak menghalang omicron, kajian mendapati

Dua suntikan vaksin COVID-19 tanpa penggalak tambahan pada dasarnya tidak menawarkan perlindungan berkekalan terhadap jangkitan omicron, dan jangkitan coronavirus adalah sama berkesannya dengan suntikan penggalak baru-baru ini dalam mencegah penyakit baharu yang didorong oleh omicron, lapor penyelidik pada hari Rabu.

Pada masa yang sama, sebarang imuniti terhadap varian yang sangat menular, sama ada daripada jangkitan atau vaksinasi, nampaknya menawarkan perlindungan yang ketara dan berkekalan terhadap penyakit serius, kemasukan ke hospital dan kematian, para penyelidik mendapati. Dan jika anda tidak mempunyai sama ada virus atau vaksin, doktor menggesa, adalah lebih baik untuk mendapatkan jab.

The keputusanyang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan New England, memberikan beberapa pemahaman terbaik setakat ini mengenai jangka hayat pelbagai jenis imuniti coronavirus dan menawarkan pandangan tentang masa depan wabak itu.

“COVID-19 akan kekal bersama kita pada dasarnya selama-lamanya. Ia tidak benar-benar akan hilang. Tetapi persoalannya ialah: Adakah kita boleh hidup dengannya entah bagaimana?” berkata Laith Jamal Abu-Raddad, ahli epidemiologi penyakit berjangkit di Weill Cornell Medicine-Qatar dan pengarang bersama kajian itu. “Dan keputusan awal yang kami peroleh sebenarnya sangat menggalakkan.”

Kajian itu adalah yang terbaharu daripada beberapa kajian data seluruh negara dari Qatar, negara kecil Timur Tengah dengan hanya di bawah 3 juta orang.

Penduduk Qatar jauh lebih muda daripada kebanyakan negara maju — hanya 9% penduduk berumur lebih daripada 50 tahun, berbanding kira-kira 35% di AS Ia juga lebih pelbagai, memandangkan 89% penduduknya adalah ekspatriat dari 150 negara lain. Negara ini juga mempunyai program ujian coronavirus yang mantap, pengambilan vaksin COVID-19 yang tinggi dan pangkalan data kesihatan awam terpusat yang menyediakan penyelidik dengan data yang bersih dan jelas untuk menganalisis kesan vaksin dari semasa ke semasa.

Untuk kajian terbaharu ini, penyelidik melihat data sebagai subvarian omikron yang dikenali sebagai BA.1 dan BA.2 mengoyakkan populasi negara dari akhir Disember hingga akhir Februari.

Mereka mendapati bahawa orang yang telah menerima kedua-dua suntikan sama ada vaksin Comirnaty daripada Pfizer dan BioNTech atau suntikan Spikevax daripada Moderna apabila mereka mula-mula tersedia tetapi kemudian mengabaikan untuk menguatkan sistem imun mereka dengan suntikan penggalak pada dasarnya tidak mempunyai perlindungan terhadap penyakit ringan hingga sederhana. kes COVID-19. Enam bulan selepas pukulan terakhir mereka, mereka sama mudah terdedah kepada ujian positif dan gejala penyakit seperti orang lain – tetapi masih menunjukkan daya tahan yang kuat terhadap penyakit yang teruk.

Jangkitan sebelumnya adalah kira-kira 46% berkesan untuk mencegah jangkitan gejala. Menjadi divaksin sepenuhnya dan ditingkatkan adalah kira-kira 52% berkesan. Dan mempunyai imuniti semula jadi daripada jangkitan terdahulu serta imuniti daripada vaksin dan penggalak adalah yang paling berkesan, mengurangkan risiko COVID-19 sebanyak 77%.

Angka-angka tersebut mewakili penurunan mendadak daripada hari-hari awal vaksin, apabila ujian klinikal menunjukkan ia adalah 94% hingga 95% berkesan dalam mencegah penyakit ringan sekalipun. Tetapi apabila coronavirus mengumpul mutasi, vaksin menjadi kurang berkesan untuk mengenali virus dan menyekat jangkitan.

“Pengelak imun jauh lebih tinggi” dengan omicron, kata Abu-Raddad. Ia adalah “pada asasnya virus baru.”

Peredaran masa sejak rangsangan terakhir imuniti sama ada daripada jangkitan atau suntikan juga menghakis daya tahan tubuh terhadap jenis jangkitan yang menimbulkan gejala ketara dan garis merah jambu kedua pada ujian rumah.

“Namun,” kata Raddad, “dan saya rasa ini adalah bahagian yang penting: Kekebalan terhadap COVID-19 yang teruk benar-benar dipelihara.”

Ia mungkin terdengar seperti jangkitan masa lalu sama bergunanya dengan vaksin untuk melawan Omicron, tetapi doktor mempunyai keutamaan yang jelas: Dapatkan suntikan, bukan virus.

Pastinya jauh lebih selamat untuk mendapatkan vaksin daripada dijangkiti.”
— Dr Jeffrey Klausner, pakar penyakit berjangkit di USC’s Keck School of Medicine

“Sudah tentu jauh lebih selamat untuk divaksin daripada dijangkiti,” katanya Dr Jeffrey Klausnerpakar penyakit berjangkit di USC’s Keck School of Medicine.

“Vaksin itu hanya membentangkan sekeping kecil virus,” kata Klausner. “Seluruh virus, jika anda dijangkiti, akan merebak ke seluruh badan, ia akan menyebabkan gejala yang berbeza di bahagian badan yang berbeza dan meningkatkan risiko anda untuk COVID yang lama atau tempoh penyakit yang berpanjangan.”

Kajian terdahulu telah mendokumenkan omicron kebolehan menyedihkan untuk mengelak antibodi vaksin sedia ada.

Data dari kumpulan Qatar menambah kerja itu dengan memberi penerangan tentang umur panjang imuniti, katanya Dr Robert “Chip” Schooley, pakar penyakit berjangkit di UC San Diego. “Mereka telah melakukan kerja yang lebih baik untuk memahami pereputan tindak balas imun dari semasa ke semasa daripada yang kita lakukan” di AS, katanya.

“Mendapat COVID sekarang – jika anda diberi vaksin dan anda cukup sihat – lebih meresahkan daripada peristiwa yang mengancam nyawa kebanyakan orang,” kata Schooley. “Ia adalah penyakit yang sangat berbeza daripada dua tahun lalu, apabila kita mempunyai populasi manusia yang sebahagian besarnya tidak imun, dan virus yang menyerang anda buat kali pertama.

“Sekarang kita mempunyai virus yang kebanyakan kita telah lihat sama ada melalui vaksinasi, atau melalui jangkitan, atau gabungan kedua-duanya,” tambahnya. “Padang permainan jauh lebih rata.”

____

We would love to thank the writer of this short article for this awesome content

Menjadi ‘divaksin sepenuhnya’ tetapi tidak dirangsang tidak menghalang omicron, kajian mendapati


Visit our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/