Menjadi vegan ‘tidak sihat’ boleh meningkatkan risiko kanser payudara pada wanita sebanyak 20%, kajian memberi amaran

Menjadi vegan ‘tidak sihat’ boleh MENINGKATKAN risiko kanser payudara pada wanita sebanyak 20%, kajian memberi amaran

  • Penyelidik Perancis mengesan tabiat makan dalam 65,000 wanita menopause
  • Mereka yang mengamalkan diet berasaskan tumbuhan ‘sihat’ mempunyai risiko kanser payudara 14% lebih rendah
  • Tetapi mempunyai yang ‘tidak sihat’ – termasuk pencuci mulut – mempunyai risiko 20% lebih tinggi

Menjadi vegan boleh meningkatkan risiko kanser anda – jika anda tidak sihat mengenainya, satu kajian memberi amaran.

Ahli akademik mendapati wanita yang mengamalkan diet berasaskan tumbuhan yang tidak sihat adalah sehingga satu perlima lebih berkemungkinan mendapat kanser payudara, berbanding mereka yang makan makanan yang lebih sihat.

Ini termasuk kerap mengambil makanan seperti kerepek, minuman bergas dan nasi putih.

Tetapi mereka yang berpegang kepada diet vegan yang sihat, berat dalam buah-buahan segar dan sayur-sayuran, kekacang, bijirin dan minyak sayuran, menghadapi risiko 14 peratus lebih rendah.

Pakar berkata penemuan itu membuktikan tidak semua diet berasaskan tumbuhan dicipta sama apabila ia berkaitan dengan manfaat kesihatan mereka.

Projek itu mengikuti 65,000 wanita di Perancis selama dua dekad, dan meminta mereka melengkapkan dua soal selidik pemakanan sepanjang penyelidikan.

Makan banyak gula atau karbohidrat ringkas boleh menyebabkan lonjakan gula darah, yang sebelum ini dikaitkan dengan kanser.

Dan pengambilan terlalu banyak makanan berasaskan tumbuhan tidak sihat yang disenaraikan adalah punca obesiti yang diketahui, yang secara drastik boleh meningkatkan risiko kanser lain.

Menjadi vegan boleh meningkatkan risiko kanser – jika anda tidak sihat mengenainya, satu kajian memberi amaran

Penyelidik di Universiti Paris-Saclay membentangkan penemuan sebagai abstrak pada persidangan Nutrition 2022 Live Online. Metodologi penuh masih belum dikeluarkan.

Mereka memberikan soal selidik kepada 65,574 wanita menopaus, yang berumur 50-an secara purata, dan menjejaki kadar diagnosis kanser mereka.

Diet dikelaskan sebagai diet berasaskan tumbuhan ‘sihat’ dan ‘tidak sihat’, atau berasaskan haiwan yang sihat atau tidak sihat, berdasarkan pengambilan 18 kumpulan makanan.

Ini digunakan untuk meletakkan sukarelawan kepada lima kumpulan berbeza, berdasarkan sejauh mana mereka berpegang pada setiap corak pemakanan.

Sanam Shah, pengarang kajian, berkata: ‘Apa yang berbeza tentang kajian kami ialah kami boleh merungkai kesan kualiti makanan tumbuhan, yang belum menjadi tumpuan kajian terdahulu mengenai corak pemakanan lain.

‘Dengan menjaringkan makanan yang sihat, tidak sihat dan berasaskan haiwan, kami menganalisis secara menyeluruh pengambilan makanan dengan mempertimbangkan “kesihatan” kumpulan makanan.’

Sepanjang 21 tahun, 3,968 telah didiagnosis dengan penyakit itu.

Penyelidik membandingkan kadar di kalangan mereka yang mengikuti diet yang berbeza untuk mengira risiko mereka.

Orang yang mengikuti diet berasaskan tumbuhan paling sihat mempunyai risiko kanser payudara 14 peratus lebih rendah, berbanding mereka yang sebaliknya.

Sementara itu, sebaliknya berlaku bagi mereka yang mengikuti diet berasaskan tumbuhan yang tidak sihat.

Encik Shad berkata: ‘Penemuan ini menyerlahkan bahawa meningkatkan penggunaan makanan tumbuhan yang sihat dan mengurangkan penggunaan makanan tumbuhan dan makanan haiwan yang kurang sihat mungkin membantu mencegah semua jenis kanser payudara.’

Beliau berkata bahawa diet berasaskan tumbuhan tidak semestinya bermaksud vegetarian atau vegan dengan tepat, tetapi lebih menekankan pada makan sayur-sayuran dan makanan berasaskan bukan haiwan yang lain.

Pemakanan vegan dan vegetarian sebelum ini telah dikaitkan dengan tidak mempunyai nutrien utama yang mencukupi untuk memastikan orang ramai sihat.

Apakah keburukan menjadi vegan?

Beralih kepada diet berasaskan tumbuhan sepenuhnya boleh menyebabkan anda letih atau berjerawat dalam amaran pakar diet berjerawat.

Tidak makan atau minum produk haiwan boleh menyebabkan anda kehilangan vitamin utama seperti B12 serta protein.

Kekurangan vitamin B12, yang terdapat dalam susu dan telur yang ditemui, boleh menyebabkan keletihan atau keletihan dan memberi kesan negatif kepada kesihatan mental anda.

Vitamin D ialah nutrien lain yang ditemui terutamanya dalam produk haiwan, seperti ikan berminyak, yang mungkin kekurangan mereka yang mengamalkan diet vegan.

Kekurangan vitamin D boleh menyebabkan masalah dengan perkembangan tulang dan menyebabkan kesakitan.

Tidak mendapat protein yang mencukupi, yang kita dapat daripada produk tenusu, ikan, telur dan daging boleh membantutkan pertumbuhan kanak-kanak dan juga menyebabkan jerawat.

Kekurangan zat besi, yang terdapat dalam daging merah dan hati, boleh menyebabkan anemia, menyebabkan orang berasa letih dan berdebar-debar jantung.

Iodin, terutamanya yang terdapat dalam makanan laut, adalah satu lagi nutrien yang diketahui kurang dalam diet vegan dan penting dalam mengekalkan metabolisme kesihatan.

Diet berasaskan tumbuhan boleh merangkumi semua nutrien yang disebutkan ini tetapi orang ramai perlu mengurus dengan teliti apa yang mereka makan, atau mengambil makanan tambahan, untuk memastikan mereka mendapat cukup.

Ini benar terutamanya jika orang ramai beralih kepada diet vegan selepas mendapat nutrien ini daripada produk haiwan.

Tetapi risiko lain ialah persepsi palsu bahawa produk vegan sememangnya lebih sihat daripada pilihan bukan vegan.

Analisis MailOnline tentang makanan alternatif vegan tanpa daging mendapati sebilangan besar mengandungi lebih banyak garam, gula dan lemak daripada produk yang dimaksudkan untuk menggantikannya.

Iklan

Iklan

We want to give thanks to the author of this post for this amazing web content

Menjadi vegan ‘tidak sihat’ boleh meningkatkan risiko kanser payudara pada wanita sebanyak 20%, kajian memberi amaran


Explore our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/