Menonton konsert pop menggunakan alat dengar realiti maya semasa operasi dan bukannya anestetik

Seorang kanak-kanak teruja menaiki rollercoaster di taman tema. Seorang pesara menonton kumpulan rock Queen bermain Bohemian Rhapsody di hadapannya. Tetapi sepanjang masa, mereka sebenarnya berada di atas meja pakar bedah.

Mereka memakai set kepala realiti maya yang berkesan mengalihkan perhatian mereka daripada pembedahan — menggunakan teknologi yang tidak lama lagi bermakna berjuta-juta rakyat Britain boleh mengelak daripada menjalani bius yang teruk, atau bergantung pada ubat penahan sakit yang berpotensi ketagihan.

Realiti maya (atau VR) telah wujud sejak tahun 1960-an apabila ia diperkenalkan terutamanya untuk kegunaan tentera untuk melatih juruterbang.

Peranti seperti goggle menggunakan skrin dan penderia gerakan untuk mencipta persekitaran 3D yang dijana komputer yang boleh berinteraksi dengan orang ramai. Ia kemudiannya diambil alih oleh dunia permainan pada tahun 1990-an.

Kini doktor menemui potensi VR sebagai cara bukan ubat untuk merawat pesakit — daripada alternatif kepada anestetik am kepada penawar untuk fobia dan potensi pengubah hidup bagi penghidap kesakitan kronik.

Di hospital, hospis dan rumah jagaan di seluruh UK, pesakit sudah mula mendapat manfaat.

Kini doktor menemui potensi VR sebagai cara bukan ubat untuk merawat pesakit — daripada alternatif kepada anestetik am kepada penawar untuk fobia dan potensi pengubah hidup bagi penghidap sakit kronik (Imej fail)

Ian McDonough, 74, dari Northumberland, memakai set kepala VR semasa menjalani pembedahan penggantian lutut di Northumbria Healthcare NHS Foundation Trust pada 2020.

Dia memilih untuk menonton persembahan VR ‘secara langsung’ lagu Bohemian Rhapsody, yang sangat berkesan dalam mengalihkan fikirannya daripada pembedahan itu sehingga dia menggunakan sekatan saraf, dan bukannya anestetik am.

‘Ia memang mengalihkan fikiran saya dari segala-galanya,’ katanya. ‘Saya sedar tentang beberapa tarikan tetapi saya pasti akan mengesyorkannya sebagai alternatif kepada anestetik am.’

Dia telah menjalani pembedahan penggantian lutut di kakinya yang lain lima tahun sebelum ini dan berkata pendekatan realiti maya adalah ‘jauh lebih menyenangkan dan jauh lebih cepat pulih daripada’.

Anestesia am boleh menyebabkan pesakit berasa keliru, dengan kesan sampingan fizikal yang biasa termasuk muntah dan menggigil.

Anestesia am boleh menyebabkan pesakit berasa keliru, dengan kesan sampingan fizikal yang biasa termasuk muntah dan menggigil (Imej fail)

Anestesia am boleh menyebabkan pesakit berasa keliru, dengan kesan sampingan fizikal yang biasa termasuk muntah dan menggigil (Imej fail)

Terdapat juga kesan jangka panjang termasuk masalah ingatan atau gangguan kognitif seperti kekeliruan — keadaan yang dipanggil disfungsi kognitif selepas pembedahan, yang dianggap disebabkan oleh bahan kimia anestetik yang merosakkan sel saraf.

Ini nampaknya memberi kesan terutamanya kepada orang yang lebih tua. Satu kajian dalam jurnal Deutsches Arzteblatt International pada 2014 mendapati bahawa 12 peratus pesakit berumur lebih 60 tahun mengalami disfungsi kognitif selepas pembedahan tiga bulan selepas pembedahan.

Teknologi VR yang digunakan di Northumbria menawarkan pilihan pengalaman, termasuk duduk di hutan maya atau di dataran Afrika, menonton hidupan liar — dengan tumpuan pada pernafasan dan kesedaran. Filem dan konsert juga disediakan.

‘Kami bermula dengan menggunakan set kepala VR untuk prosedur ortopedik elektif seperti penggantian lutut, tetapi dengan cepat mendapati terdapat begitu banyak maklum balas positif yang kini kami telah mengembangkannya,’ Dan Lawrance, seorang sekutu anestesia di Northumbria Health Trust, memberitahu Good Health.

‘Kami telah mendapati set kepala bukan sahaja mengurangkan kebimbangan, tetapi juga kesan sampingan yang mungkin mereka alami dengan anestetik am.

‘VR telah mengurangkan kos hospital lain — mengurangkan, contohnya, keperluan untuk bermalam selepas anestetik am.’

Hospital itu telah meningkatkan set kepala VRnya daripada dua kepada lapan: ‘Kami menggunakannya bersama anestetik serantau dan tempatan — membantu sehingga 2,000 pesakit setahun,’ kata Encik Lawrance.

Terdapat rancangan untuk mengembangkannya lagi: ‘Sebagai contoh dalam menyusun pakej yang akan meyakinkan pesakit apa yang diharapkan sebelum rawatan mereka,’ katanya.

Di Hospital Kanak-kanak Birmingham, mereka menggunakan VR untuk mengurangkan kebimbangan pesakit muda tentang rawatan invasif.

Hospital melaporkan bahawa simulasi VR juga membantu kanak-kanak untuk kekal diam semasa prosedur yang mencabar, seperti tusukan lumbar – di mana jarum dimasukkan di antara tulang di tulang belakang bawah mereka untuk mengumpul cecair untuk ujian.

Dr Ben O’Sullivan, pakar bius pediatrik perunding di hospital, memberitahu Good Health: ‘Berada di hospital adalah masa yang menakutkan untuk kanak-kanak, jadi penting untuk memastikan tahap keselesaan dikekalkan. Kami mendapati permainan rollercoaster adalah yang paling popular untuk anak-anak kami.’

Secara berasingan, kajian oleh Hospital Kanak-kanak Evelina di London mendapati bahawa menggunakan peranti VR dengan ketara mengurangkan kebimbangan dalam dua pertiga kanak-kanak yang menjalani prosedur seperti mengambil darah.

Sokongan lanjut untuk VR telah disediakan oleh semakan 2020 daripada Health Technology Wales terhadap bukti percubaan klinikal saintifik yang tersedia — ia menyimpulkan VR mengurangkan kesakitan dengan lebih berkesan daripada penjagaan standard (seperti ubat penahan sakit) semasa dan serta-merta selepas prosedur. Satu-satunya kesan sampingan ialah loya ‘jarang dan ringan’.

Mengapa VR sangat berkesan? Dr Jordan Tsigarides, seorang ahli akademik dalam bidang rheumatologi di Universiti East Anglia, yang telah mencuba VR untuk pesakit yang mengalami sakit kronik, menerangkan: ‘VR adalah mengasyikkan. Ia membanjiri otak dengan isyarat audio-visual, melibatkan deria dan mengalihkan perhatian otak daripada memproses isyarat sakit. Ia boleh memecahkan kitaran pemikiran pada orang yang mengalami kesakitan kronik.

‘Dengan meletakkan seseorang dalam situasi di luar persekitaran biasa mereka, VR boleh menjadi santai. Dan jika anda menambah tugas yang menarik seperti permainan, maka tidak sukar untuk menarik perhatian penuh mereka.’

Dr Jordan Tsigarides, seorang ahli akademik dalam bidang rheumatologi di Universiti East Anglia, yang telah mencuba VR untuk pesakit yang mengalami sakit kronik, menerangkan: 'VR adalah mengasyikkan. Ia boleh memecahkan kitaran pemikiran pada orang yang mengalami kesakitan kronik'

Dr Jordan Tsigarides, seorang ahli akademik dalam bidang rheumatologi di Universiti East Anglia, yang telah mencuba VR untuk pesakit yang mengalami sakit kronik, menerangkan: ‘VR adalah mengasyikkan. Ia boleh memecahkan kitaran pemikiran pada orang yang mengalami kesakitan kronik’

Kuasa mendalam ini kini digunakan secara meluas di seluruh penjagaan kesihatan di UK, terima kasih kepada kit mesra klinik yang dibangunkan oleh Rescape, sebuah syarikat yang berpangkalan di Cardiff.

Kit yang dipanggil DR VR, digunakan di lebih daripada 40 hospital, rumah jagaan dan hospis, dalam tetapan seperti onkologi dan penjagaan paliatif.

Ketua eksekutif Matt Wordley berkata kit itu terutamanya alat untuk gangguan dan kelonggaran, tetapi boleh memberi kesan yang lebih mendalam.

‘Seorang jururawat Marie Curie memberitahu saya bagaimana seorang pesakit terikat katil dengan penyakit neuron motor yang pernah menjadi penyelam sukan diberi pengalaman VR berenang dengan ikan.

‘Apabila dia menanggalkan set kepala dia mempunyai air mata kegembiraan dan memberi isyarat tangan penyelam itu untuk ‘Saya OK’. VR membenarkan dia menyambung semula dengan kegembiraan hidupnya.’

Satu lagi syarikat teknologi British perintis, Oxford VR, sedang membangunkan realiti maya sebagai rawatan untuk masalah kesihatan mental.

Ia telah berjaya mencuba set kepala VR untuk merawat fobia pada 100 pesakit yang takut ketinggian. Penyelidikan yang diterbitkan dalam Lancet Psychiatry pada 2018, menunjukkan mereka yang menerima terapi melaporkan pengurangan besar dalam fobia mereka, dengan purata 68 peratus.

MENONTON JAM

Minggu ini: Masa terbaik untuk melakukan hubungan seks

Ini bergantung pada umur anda, menurut Dr Paul Kelley, sekutu kehormat dalam tidur, sirkadian dan neurosains ingatan di Universiti Terbuka.

Dia berkata pukul 3 petang adalah yang terbaik untuk 20-an. Mereka mengalami keinginan pada bila-bila masa tetapi cenderung menjadi perkara pertama yang grogi. Menjelang 30-an, kita bangun lebih awal — membolehkan kita memanfaatkan sepenuhnya cahaya matahari pagi, yang meningkatkan hormon seks testosteron, menjadikan 8.20 pagi waktu yang baik, mencadangkan Dr Kelley.

Kualiti tidur bertambah buruk dengan usia, dan pada usia pertengahan kita mencari seks sekitar waktu tidur, yang mencetuskan hormon oksitosin dan menggalakkan rehat. Dalam usia 60-an dan lebih tua, kami bangun dan tidur lebih awal, jadi hubungan seks sekitar jam 8 malam akan memberikan oksitosin untuk membantu anda hilang.

Iklan

Rawatan itu kemudiannya dilancarkan di NHS untuk vertigo di beberapa kawasan, termasuk Oxfordshire, Buckinghamshire dan Berkshire.

Peranti terbaharu Oxford VR, gameChange, bertujuan untuk mengurangkan kebimbangan pada orang yang mengalami psikosis — dianggarkan menjejaskan hampir 1 peratus rakyat Britain, menyebabkan pemikiran keliru (akibat daripada keadaan seperti gangguan bipolar).

Selalunya pesakit ini berasa sangat takut mereka tidak boleh meninggalkan rumah mereka sendiri, mengganggu perhubungan dan kehidupan mereka dengan teruk.

Semasa pengalaman GameChange, pesakit ditemani oleh ahli terapi maya yang membimbing mereka semasa mereka meneroka simulasi situasi harian, seperti berada di kafe atau dalam bas.

Keputusan percubaan, melibatkan kira-kira 340 pesakit di sembilan NHS Trust, menunjukkan terapi (diberikan dalam sesi 30 minit mingguan selama enam minggu) mengurangkan tekanan pesakit empat kali ganda dan menjadikan mereka lebih cenderung untuk meninggalkan rumah mereka, lapor Lancet pada April .

Daniel Freeman, seorang profesor psikiatri dan pengasas bersama saintifik Oxford VR, yang mengetuai penyelidikan, memberitahu Good Health: ‘Kami fikir ia akan mengubah peruntukan digital penjagaan psikologi.’

Pada masa ini, VR digunakan terutamanya untuk mengalih perhatian orang ramai daripada kesakitan jangka pendek, namun ia juga terbukti menjanjikan untuk kesakitan kronik.

Seperti yang dijelaskan oleh Dr Tsigarides: ‘Pesakit ini mengalami sensasi kesakitan yang berterusan, mungkin selepas kecederaan lebih awal, walaupun tidak ada asal usul fizikal. Ini dianggap disebabkan oleh laluan maladaptif dalam otak yang menguruskan kesakitan.

‘Individu yang mengalami kesakitan kronik selalunya mendapat ‘gangguan sakit’, di mana pemikiran berkaitan kesakitan mengganggu kehidupan mereka, menjejaskan fungsi mereka dan menyebabkan kebimbangan tentang kesakitan yang menjadikannya lebih teruk.’

Ini juga boleh menjejaskan tidur. ‘Kepenatan membuat mereka lebih cenderung untuk merasakan kesakitan yang memuncak,’ tambah Dr Tsigarides. ‘Ia adalah kitaran ganas.’

Dalam kajian yang belum diterbitkan terhadap 27 pesakit, Dr Tsigarides mendapati bahawa selepas menggunakan VR selama lima minit, pesakit melaporkan pengurangan ketara dalam kesakitan mereka.

‘VR berpotensi besar membantu mereka yang mengalami kesakitan kronik kerana kita tahu bahawa selalunya doktor mempunyai beberapa pilihan yang berkesan, yang membawa kepada preskripsi ubat penahan sakit yang berkuasa seperti opioid yang membawa risiko ketagihan,’ kata Dr Tsigarides.

Dan ada satu lagi sebab mengapa VR patut dicuba: nilai.

Anggaran komersial mencadangkan penggunaan peralatan VR boleh menelan kos NHS serendah £10 sehari. Jadi jika ia digunakan pada sepuluh pesakit dalam sehari, ia hanya £1 sahaja. Walaupun di dunia nyata, itu adalah coretan maya.

We want to give thanks to the writer of this write-up for this outstanding web content

Menonton konsert pop menggunakan alat dengar realiti maya semasa operasi dan bukannya anestetik


You can view our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/