Menyekat Keradangan Boleh Membawa Kepada Sakit Kronik – Berita Neurosains

Ringkasan: Anti-radang boleh melegakan kesakitan dalam jangka pendek, tetapi menghalang keradangan boleh menyebabkan sakit kronik jangka panjang, laporan kajian baru.

Sumber: Universiti McGill

Menggunakan ubat anti-radang dan steroid untuk melegakan kesakitan boleh meningkatkan peluang untuk mengalami sakit kronik, menurut penyelidik dari Universiti McGill dan rakan sekerja di Itali.

Penyelidikan mereka mempersoalkan amalan konvensional yang digunakan untuk mengurangkan kesakitan. Pemulihan normal daripada kecederaan yang menyakitkan melibatkan keradangan dan menyekat keradangan dengan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesakitan yang sukar dirawat.

“Selama beberapa dekad sudah menjadi amalan perubatan standard untuk merawat kesakitan dengan ubat anti-radang. Tetapi kami mendapati bahawa pembaikan jangka pendek ini boleh membawa kepada masalah jangka panjang, “kata Jeffrey Mogil, seorang Profesor di Jabatan Psikologi di Universiti McGill dan Pengerusi EP Taylor dalam Kajian Sakit.

Perbezaan antara orang yang menjadi lebih baik dan tidak

Dalam kajian yang diterbitkan dalam Perubatan Translasi Sains, para penyelidik mengkaji mekanisme kesakitan pada manusia dan tikus. Mereka mendapati bahawa neutrofil-sejenis sel darah putih yang membantu tubuh melawan jangkitan-memainkan peranan penting dalam menyelesaikan kesakitan.

“Dalam menganalisis gen orang yang mengalami sakit belakang bawah, kami melihat perubahan aktif dalam gen dari masa ke masa pada orang yang sakitnya hilang. Perubahan dalam sel darah dan aktivitinya nampaknya merupakan faktor yang paling penting, terutamanya dalam sel yang dipanggil neutrofil,” kata Luda Diatchenko, seorang Profesor di Fakulti Perubatan, Fakulti Pergigian, dan Pengerusi Penyelidikan Kecemerlangan Kanada dalam Genetik Kesakitan Manusia.

Keradangan memainkan peranan penting dalam menyelesaikan kesakitan

“Neutrofil mendominasi peringkat awal keradangan dan menetapkan peringkat untuk pembaikan kerosakan tisu. Keradangan berlaku atas sebab tertentu, dan ia kelihatan seperti berbahaya untuk mengganggunya,” kata Profesor Mogil, yang juga ahli Pusat Penyelidikan Kesakitan Alan Edwards bersama Profesor Diatchenko.

Eksperimen menyekat neutrofil pada tikus memanjangkan kesakitan sehingga sepuluh kali ganda tempoh biasa. Merawat kesakitan dengan ubat anti-radang dan steroid seperti dexamethasone dan diclofenac juga menghasilkan keputusan yang sama, walaupun ia berkesan terhadap kesakitan pada awalnya.

Merawat kesakitan dengan ubat anti-radang dan steroid seperti dexamethasone dan diclofenac juga menghasilkan keputusan yang sama, walaupun ia berkesan terhadap kesakitan pada awalnya. Imej berada dalam domain awam

Penemuan ini juga disokong oleh analisis berasingan 500,000 orang di United Kingdom yang menunjukkan bahawa mereka yang mengambil ubat anti-radang untuk merawat kesakitan mereka lebih berkemungkinan mengalami kesakitan dua hingga sepuluh tahun kemudian, kesan yang tidak dilihat pada orang yang mengambil acetaminophen atau anti-depresan.

Mempertimbangkan semula rawatan perubatan standard untuk kesakitan akut

“Penemuan kami mencadangkan sudah tiba masanya untuk mempertimbangkan semula cara kami merawat kesakitan akut. Nasib baik kesakitan boleh dibunuh dengan cara lain yang tidak melibatkan gangguan keradangan,” kata Massimo Allegri, Pakar Perubatan di Policlinico Hospital Monza di Itali dan Ensemble Hospitalier de la Cote di Switzerland.

“Kami mendapati bahawa penyelesaian kesakitan sebenarnya adalah proses biologi yang aktif,” kata Profesor Diatchenko. Penemuan ini harus disusuli dengan ujian klinikal yang membandingkan secara langsung ubat anti-radang dengan ubat penahan sakit lain yang melegakan sakit dan sakit tetapi tidak mengganggu keradangan.”

“Tindak balas keradangan akut melalui pengaktifan neutrofil melindungi daripada perkembangan kesakitan kronik” oleh Marc Parisien et al. telah diterbitkan dalam Perubatan Translasi Sains.

Mengenai berita penyelidikan kesakitan ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: Universiti McGill
Hubungi: Pejabat Akhbar – Universiti McGill
Gambar: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Tindak balas keradangan akut melalui pengaktifan neutrofil melindungi daripada perkembangan kesakitan kronik” oleh Marc Parisien et al. Perubatan Translasi Sains


abstrak

Lihat juga

Ini menunjukkan gambar rajah daripada kajian

Tindak balas keradangan akut melalui pengaktifan neutrofil melindungi daripada perkembangan kesakitan kronik

Peralihan daripada sakit akut kepada kronik adalah sangat penting tetapi tidak difahami dengan baik.

Di sini, kami menyiasat mekanisme patofisiologi yang mendasari peralihan daripada sakit belakang akut ke kronik (LBP) dan melakukan analisis transkriptom-lebar dalam sel imun periferi 98 peserta dengan LBP akut, diikuti selama 3 bulan.

Perubahan transkriptik dibandingkan antara pesakit yang LBPnya diselesaikan pada 3 bulan dengan mereka yang LBPnya berterusan. Kami mendapati beribu-ribu perubahan transkripsi dinamik selama 3 bulan dalam peserta LBP dengan kesakitan yang telah diselesaikan tetapi tiada pada mereka yang mengalami kesakitan yang berterusan.

Kawal selia tindak balas keradangan yang didorong oleh neutrofil sementara adalah pelindung terhadap peralihan kepada kesakitan kronik. Dalam ujian sakit tetikus, rawatan awal dengan ubat anti-radang steroid atau bukan steroid (NSAID) juga membawa kepada kesakitan yang berpanjangan walaupun bersifat analgesik dalam jangka pendek; pemanjangan sedemikian tidak diperhatikan dengan analgesik lain.

Kehabisan neutrofil melambatkan penyelesaian kesakitan pada tikus, manakala suntikan periferi neutrofil sendiri, atau protein S100A8/A9 yang biasanya dikeluarkan oleh neutrofil, menghalang perkembangan kesakitan berpanjangan yang disebabkan oleh ubat anti-radang.

Analisis trajektori kesakitan subjek manusia yang melaporkan sakit belakang akut di UK Biobank mengenal pasti peningkatan risiko kesakitan yang berterusan untuk subjek yang mengambil NSAID.

Oleh itu, walaupun keberkesanan analgesik pada titik masa awal, pengurusan keradangan akut mungkin tidak produktif untuk hasil jangka panjang penghidap LBP.

We wish to thank the writer of this short article for this remarkable material

Menyekat Keradangan Boleh Membawa Kepada Sakit Kronik – Berita Neurosains


Take a look at our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/