Metformin ubat diabetes dikaitkan dengan kecacatan kelahiran pada bayi lelaki, kajian mendapati

BARUAnda kini boleh mendengar artikel Fox News!

kepada popular kencing manis dadah boleh dikaitkan dengan kelahiran besar kecacatanmenurut penyelidik.

Dalam kajian dari Universiti Stanford, Universiti Denmark Selatan dan Universiti Copenhagen, yang diterbitkan pada hari Selasa dalam Annals of Internal Medicine, penulis menulis bahawa keturunan pesakit lelaki yang mengambil metformin tiga bulan sebelum pembuahan terjejas.

Anak lelaki yang dilahirkan oleh lelaki tersebut adalah lebih daripada tiga kali lebih berkemungkinan mengalami kecacatan kelahiran alat kelamin berbanding bayi yang tidak terdedah, dengan metformin dikaitkan dengan risiko kecacatan kelahiran 1.4 kali lebih besar pada kanak-kanak lelaki yang bapanya mengambilnya berbanding mereka yang tidak.

LEBIH SETENGAH DARI KAMI MENGGUGURAN DENGAN PIL, BUKAN PEMBEDAHAN

Ibu dalam kedua-dua kumpulan tidak mempunyai sejarah diabetes atau hipertensi.

Di samping itu, bapa yang menggunakan metformin semasa perkembangan sperma adalah kurang berkemungkinan mempunyai anak lelaki berbanding perempuan berbanding dengan populasi umum.

Stanford berkata pada hari Isnin lepaskan bahawa kesimpulannya mencadangkan bahawa metformin menjejaskan kesihatan reproduktif lelaki dengan cara yang boleh membahayakan anak lelaki mereka, “walaupun mekanismenya masih tidak jelas.”

Untuk mencapai hasil ini, kumpulan itu menggunakan data pendaftaran kesihatan daripada Denmark yang menjejaki lebih daripada 1 juta kelahiran dari 1997 hingga 2016.

Keturunan dianggap terdedah jika bapa mereka mengisi satu atau lebih preskripsi untuk ubat diabetes semasa perkembangan sperma persenyawaan, dan jantina dan kekerapan kecacatan kelahiran utama dibandingkan merentas ubat, masa pendedahan dan adik-beradik.

Daripada lebih 1.1 juta bayi yang termasuk dalam kajian itu, 3.3% mempunyai sekurang-kurangnya satu kecacatan kelahiran utama dan 51.4% adalah lelaki.

Antara 1,451 bayi yang terdedah kepada metformin, 49.4% adalah lelaki dan kadar kecacatan kelahiran ialah 5.2%.

LATIHAN KEKUATAN 30-60 MINIT SEMINGGU BOLEH DIKAITKAN DENGAN KEHIDUPAN YANG LEBIH PANJANG: BELAJAR

Stanford menjelaskan bahawa kadar bermakna penggunaan metformin mungkin menyumbang dua bayi tambahan yang dilahirkan dengan kecacatan kelahiran setiap tahun.

Kolej itu menyatakan bahawa rawatan oral semakin popular untuk diabetes Jenis 2, tetapi diketahui mempunyai kesan ke atas sistem pembiakan.

Para penyelidik juga membandingkan pendedahan kepada metformin dengan pendedahan kepada dua ubat diabetes biasa lain, insulin dan sulfonilurea.

Pendedahan kepada insulin tidak menjejaskan kadar kecacatan kelahiran atau nisbah jantina; Pendedahan kepada sulfonylureas menunjukkan angka arah aliran yang sama seperti pendedahan metformin, tetapi mereka tidak mempunyai corak yang konsisten.

Akhir sekali, lelaki yang mengisi preskripsi metformin sebelum atau selepas tempoh tiga bulan perkembangan sperma tidak mempunyai anak dengan kejadian kecacatan kelahiran yang lebih tinggi dan adik-beradik yang tidak terdedah tidak mempunyai peningkatan kadar kecacatan kelahiran.

Had kajian termasuk maklumat tentang status penyakit asas adalah terhad, serta sama ada bapa mengambil ubat seperti yang ditetapkan.

Penulis meminta penyelidikan lanjut yang menjelaskan punca kecacatan ini.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APP BERITA FOX

“Saya fikir ia adalah satu kajian, jadi sukar untuk mengubah amalan klinikal berdasarkan itu,” kata Dr Michael Eisenberg, pengarang kanan dan profesor urologi di Stanford. “Tetapi, bagi seseorang yang mempertimbangkan sifat bapa, kajian ini menekankan kepentingan kesihatan bapa terhadap kesihatan anak.”

Akhirnya, beliau berkata adalah penting untuk mendedahkan mekanisme biologi di tempat kerja dan untuk mengembangkan kajian.

Data daripada Statista menunjukkan bahawa 86 juta preskripsi untuk metformin telah ditulis di AS menjelang 2019.

We want to thank the writer of this post for this incredible content

Metformin ubat diabetes dikaitkan dengan kecacatan kelahiran pada bayi lelaki, kajian mendapati


Find here our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/