Michigan melaporkan 2 kes pertama yang disyaki hepatitis yang tidak dapat dijelaskan pada kanak-kanak

LANSING, MI – Dua kanak-kanak Michigan disyaki menghidap sejenis hepatitis yang teruk dan jarang berlaku yang sedang disiasat oleh Pusat Kawalan Penyakit AS.

Satu kes dilaporkan di Oakland County dan satu lagi di bandar Detroit, Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia Michigan mengesahkan.

“MDHHS telah memberikan data ini kepada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit sebagai sebahagian daripada Nasihat Kesihatan Rangkaian Amaran Kesihatan mereka untuk memberitahu doktor dan pihak berkuasa kesihatan awam tentang sekumpulan kanak-kanak yang dikenal pasti dengan jangkitan hepatitis dan adenovirus,” kata pegawai kesihatan negeri dalam satu kenyataan. .

Kedua-dua kanak-kanak Michigan sebelum ini tidak mempunyai COVID-19.

berkaitan: Wabak hepatitis pada kanak-kanak, CDC menghantar amaran ke seluruh negara

CDC kini sedang menyiasat kes 109 kanak-kanak dengan “hepatitis punca yang tidak diketahui,” kata pegawai. Lebih daripada 90% pesakit dimasukkan ke hospital dan 14% telah menerima pemindahan hati.

Lima daripada kanak-kanak itu telah meninggal dunia.

Pegawai kesihatan telah cuba menguraikan penyakit misteri itu sejak Oktober 2021 apabila kes pertama kali muncul di Alabama. Sembilan kanak-kanak dikenal pasti dari Oktober hingga Februari dengan hepatitis, keradangan hati yang teruk, atau jangkitan adenovirus, virus biasa yang biasanya menyebabkan simptom selesema ringan atau seperti selesema.

“Semua pesakit ini sebelum ini sihat, datang dari bahagian yang berlainan di negeri ini dan dimasukkan ke hospital dengan kecederaan hati yang ketara tanpa sebab yang diketahui, termasuk beberapa yang mengalami kegagalan akut,” kata Dr Jay Butler, timbalan pengarah penyakit berjangkit CDC, semasa Jumaat, 6 Mei taklimat akhbar.

Selain itu, tiada seorang pun kanak-kanak di Alabama mempunyai sejarah COVID-19 atau menerima vaksin sebelum dimasukkan ke hospital untuk hepatitis, kata Butler. Dengan umur median 2 tahun, pesakit terlalu muda untuk mendapatkan vaksin COVID-19.

Sehingga Jumaat, kes yang disyaki dilaporkan di 24 negeri dan Puerto Rico.

Banyak soalan kekal untuk pegawai kesihatan selepas punca biasa hepatitis virus tidak dikesan pada pesakit.

“Kami membuat jaring yang luas,” kata Butler.

Pegawai kesihatan sentiasa berfikiran terbuka tentang sama ada jangkitan adenovirus mungkin nyata dalam cara “yang tidak biasa dilihat sebelum ini,” menurut Butler. Faktor persekitaran, ubat-ubatan dan jangkitan lain juga sedang disiasat sebagai kemungkinan pencetus.

“Walaupun jarang berlaku, kanak-kanak boleh menghidap hepatitis yang teruk dan tidak jarang puncanya tidak diketahui,” kata Butler.

Kes hepatitis teruk pada kanak-kanak telah muncul di 11 negara lain.

The Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengeluarkan amaran pada pertengahan April selepas 74 kemungkinan kes ditemui di United Kingdom. 10 yang pertama dikenal pasti dalam “kanak-kanak yang sebelum ini sihat” di seluruh Scotland dengan seorang kanak-kanak menunjukkan gejala pada bulan Januari dan selebihnya pada bulan Mac.

“Penyiasat di sini, di luar negara dan di seluruh dunia sedang berusaha keras untuk menentukan puncanya,” kata Butler. “Adenovirus telah dikesan pada sesetengah kanak-kanak, tetapi kami tidak tahu sama ada ia adalah punca sebenar penyakit ini.”

Gejala hepatitis termasuk muntah, air kencing gelap, najis berwarna terang dan kulit menguning.

“Adalah penting untuk diingat bahawa hepatitis teruk pada kanak-kanak jarang berlaku walaupun dengan potensi peningkatan dalam kes yang kami laporkan hari ini,” kata Butler.

Selain Michigan, kes yang disyaki telah dilaporkan di Alabama, Arizona, California, Colorado, Delaware, Florida, Georgia, Idaho, Illinois, Indiana, Louisiana, Minnesota, Missouri, North Carolina, North Dakota, Nebraska, New York, Ohio, Pennsylvania, Puerto Rico, Tennessee, Texas, Washington dan Wisconsin.

Lagi di MLive:

Daerah Michigan Utara kini berada pada tahap COVID yang tinggi; Penduduk di sana harus bertopeng, kata CDC

8 ujian COVID percuma tersedia setiap bulan kepada penerima Medicare

Pengawal selia mengehadkan penggunaan vaksin COVID J&J, dengan alasan pembekuan darah yang jarang berlaku

We wish to give thanks to the writer of this article for this outstanding web content

Michigan melaporkan 2 kes pertama yang disyaki hepatitis yang tidak dapat dijelaskan pada kanak-kanak


We have our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/