Mimpi ngeri Boleh Didiamkan Dengan Satu Kord Piano, Para Saintis Temui

Menggunakan teknik bukan invasif untuk memanipulasi emosi kita, ia mungkin boleh mengurangkan kengerian jeritan yang mengganggu tidur kita.

Kajian yang dijalankan ke atas 36 pesakit yang didiagnosis dengan a gangguan mimpi ngeri menunjukkan bahawa gabungan dua terapi mudah mengurangkan kekerapan mimpi buruk mereka.

Para saintis menjemput sukarelawan untuk menulis semula mimpi buruk mereka yang paling kerap dalam cahaya positif dan kemudian memainkan bunyi yang dikaitkan dengan pengalaman positif semasa mereka tidur.

“Terdapat hubungan antara jenis emosi yang dialami dalam mimpi dan kesejahteraan emosi kita,” kata pakar psikiatri Lampros Perogamvros daripada Hospital Universiti Geneva dan Universiti Geneva di Switzerland.

“Berdasarkan pemerhatian ini, kami mempunyai idea bahawa kami boleh membantu orang ramai dengan memanipulasi emosi dalam mimpi mereka. Dalam kajian ini, kami menunjukkan bahawa kami boleh mengurangkan bilangan mimpi yang sangat kuat secara emosi dan sangat negatif pada pesakit yang mengalami mimpi buruk.”

Ramai orang mengalami mimpi ngeri, yang tidak selalunya merupakan kes mudah untuk beberapa mimpi buruk. Mimpi ngeri juga dikaitkan dengan tidur yang tidak berkualiti, yang seterusnya dikaitkan dengan pelbagai masalah kesihatan yang lain.

Tidur nyenyak juga boleh meningkatkan kebimbanganyang seterusnya boleh mengakibatkan insomnia dan mimpi ngeri. Kajian terkini telah menunjukkan mimpi buruk itu dan gangguan tidur telah melihat peningkatan semasa global yang berterusan SARS-CoV-2 pandemik.

Memandangkan kita tidak begitu faham kenapaatau pun bagaimanaotak kita mencipta mimpi semasa kita tidur, merawat mimpi buruk kronik adalah sesuatu yang mencabar.

Satu kaedah bukan invasif ialah terapi latihan imej, di mana pesakit menulis semula mimpi buruk mereka yang paling mengerikan dan kerap untuk memberi mereka pengakhiran yang bahagia. Kemudian, mereka “berlatih” memberitahu diri mereka sendiri cerita yang ditulis semula itu, cuba menimpa mimpi ngeri itu.

Kaedah ini boleh mengurangkan kekerapan dan keterukan mimpi ngeri, tetapi rawatan itu tidak berkesan untuk semua pesakit.

Pada tahun 2010 saintis mendapati bahawa memainkan bunyi yang orang telah dilatih untuk mengaitkan dengan rangsangan tertentu, semasa orang tersebut sedang tidur, bantuan dalam meningkatkan ingatan rangsangan itu. Ini telah dinamakan pengaktifan semula ingatan yang disasarkan (TMR), dan Perogamvros serta rakan sekerja ingin mengetahui sama ada ia boleh meningkatkan keberkesanan terapi latihan imejan (IRT).

Selepas peserta kajian melengkapkan diari mimpi dan tidur selama dua minggu, semua sukarelawan diberikan satu sesi IRT. Pada ketika ini, separuh daripada kumpulan itu menjalani sesi TMR, mewujudkan pautan antara versi positif mimpi buruk mereka dan bunyi.

Separuh lagi berkhidmat sebagai kumpulan kawalan, membayangkan versi mimpi ngeri yang kurang mengerikan tanpa terdedah kepada bunyi positif.

Kedua-dua kumpulan menerima ikat kepala fon kepala tidur yang akan memainkan bunyi – kord piano C69 – semasa mereka tidur, setiap 10 saat semasa tidur REM apabila mimpi ngeri berkemungkinan besar berlaku.

Tkumpulan itu dinilai aselepas dua minggu catatan diari tambahan, dan sekali lagi selepas tiga bulan tanpa sebarang rawatan.

Pada permulaan kajian, kumpulan kawalan mempunyai, secara purata, 2.58 mimpi ngeri setiap minggu, dan kumpulan TMR mempunyai purata 2.94 mimpi ngeri mingguan. Menjelang akhir kajian, kumpulan kawalan turun kepada 1.02 mimpi ngeri mingguan, manakala kumpulan TMR telah menurun kepada hanya 0.19. Lebih menjanjikan, kumpulan TMR melaporkan peningkatan dalam mimpi gembira.

Pada susulan tiga bulan, mimpi buruk telah meningkat sedikit dalam kedua-dua kumpulan, masing-masing kepada 1.48 dan 0.33 seminggu. Walau bagaimanapun, itu masih merupakan pengurangan yang mengagumkan dalam kekerapan mimpi buruk, kata para penyelidik, mencadangkan bahawa menggunakan TMR untuk menyokong IRT menghasilkan rawatan yang lebih berkesan.

“Kami secara positif terkejut dengan sejauh mana peserta menghormati dan bertolak ansur dengan prosedur kajian, contohnya melakukan terapi latihan imejan setiap hari dan memakai ikat kepala tidur pada waktu malam,” Perogamvros berkata.

“Kami memerhatikan penurunan pantas mimpi buruk, bersama-sama dengan mimpi menjadi lebih positif dari segi emosi. Bagi kami, penyelidik dan doktor, penemuan ini sangat menjanjikan baik untuk kajian pemprosesan emosi semasa tidur dan untuk pembangunan terapi baharu.”

Penyelidikan pasukan telah diterbitkan dalam Biologi Semasa.

We wish to thank the author of this short article for this outstanding material

Mimpi ngeri Boleh Didiamkan Dengan Satu Kord Piano, Para Saintis Temui


Find here our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/