Minggu ketiga bulan September adalah minggu terburuk dalam setahun bagi penghidap asma dan alahan

Ia adalah minggu paling teruk dalam setahun bagi penghidap asma dan alahan! Pakar memberi amaran bahawa minggu ketiga bulan September adalah ‘minggu puncak’ untuk lawatan ER yang berkaitan dengan keadaan kerana penyakit seperti lonjakan selesema dan bilangan debunga mencapai tahap tertinggi bermusim

  • Pakar memberi amaran bahawa minggu ketiga bulan September adalah ‘minggu puncak’ untuk komplikasi asma dan alahan
  • Gabungan kelaziman ragweed yang tinggi dan permulaan musim selesema membawa kepada lonjakan dalam lawatan doktor
  • Sekitar 15% rakyat Amerika mengalami alahan debunga ragweed, yang memburukkan lagi gejala asma
  • Dr Robert McDermott mengesyorkan penghidap alahan untuk mendapatkan rawatan yang boleh mengurangkan gejala mereka

Gabungan debunga ragweed dan permulaan musim selesema mungkin menjadikan minggu ini sebagai tahun yang paling teruk bagi penghidap alahan dan asma di AS, seorang pakar memberi amaran.

Dr Robert McDermott, pakar alahan dan imunologi yang diperakui oleh lembaga AllerVie, memberitahu DailyMail.com bahawa minggu ketiga bulan September – antara 18 dan 24 tahun ini – selalunya merupakan masa di mana doktor melaporkan peningkatan mendadak lawatan berkaitan alahan dan asma. Tempoh tersebut telah mendapat gelaran ‘peak week’ di kalangan pakar.

Ini kerana ragweeds, salah satu alergen musim gugur yang paling biasa, mencapai salah satu jumlah debunga tertinggi tahun ini di beberapa bahagian di Amerika, digabungkan dengan permulaan musim selesema dan kembali ke sekolah di seluruh negara melonjakkan penyebaran penyakit berjangkit. penyakit.

McDermott mengesyorkan ibu bapa yang mempunyai anak yang menghidap asma atau alahan teruk untuk melengkapkan jururawat sekolah dengan ubat yang mungkin diperlukan oleh anak mereka sekiranya gejala teruk timbul. Orang dewasa yang menghidap asma atau alahan yang teruk mungkin ingin berunding dengan doktor juga, kerana terdapat rawatan berkesan yang tersedia untuk alahan yang ramai tidak menyedarinya.

Minggu ketiga bulan September, 18 hingga 24 tahun ini, dianggap sebagai ‘minggu puncak’ alahan oleh pakar kerana lonjakan komplikasi yang disebabkan oleh selesema dan debunga ragweed di udara (foto fail)

‘Minggu alahan puncak adalah minggu ketiga pada bulan September di mana kita melihat peningkatan terbesar dalam pemburukan asma dan peningkatan gejala alahan pada penghidap di seluruh AS’ kata McDermott.

Yayasan Asma dan Alergi Amerika melaporkan bahawa episod dan serangan asma akan meningkat sepanjang bulan September apabila pelbagai faktor bergabung untuk menyebabkan masalah kepada penghidap.

Ragweeds, yang berleluasa di sepanjang pantai timur dan Midwest, mula tumbuh sepenuhnya pada akhir Ogos.

Dr Robert McDermott (gambar), pakar alahan dan imunologi yang disahkan oleh lembaga AllerVie, berkata bahawa dia menjangkakan selesema akan pulih tahun ini selepas musim sunyi sejak beberapa tahun kebelakangan ini

Dr Robert McDermott (gambar), pakar alahan dan imunologi yang disahkan oleh lembaga AllerVie, berkata bahawa dia menjangkakan selesema akan pulih tahun ini selepas musim sunyi sejak beberapa tahun kebelakangan ini

Menjelang pertengahan hingga akhir September, rumpai telah mengeluarkan spora debunga ke alam sekitar secara beramai-ramai, menyebabkan isu untuk anggaran 15 peratus rakyat Amerika yang mengalami alahan.

Bagi penghidap asma, keadaan ini boleh menjadi lebih teruk, kerana saluran pernafasan mereka yang sudah terhad mungkin mengetatkan. Ini boleh menyebabkan sesak nafas, dan mencetuskan pelekatan asma dalam kes yang paling serius.

Letusan selesema akan memburukkan keadaan juga. Kes penyakit pernafasan biasa akan mula meningkat dalam minggu-minggu akan datang, dengan lewat bulan September biasanya apabila peningkatan pertama bermula.

Gabungkan ini dengan sekolah, yang telah kembali sepenuhnya kepada pembelajaran secara bersemuka di seluruh AS, menjadi tempat pembiakan wabak selesema.

Walaupun jarang membawa maut, selesema biasa masih sering berbahaya bagi penghidap asma.

Ia boleh menyebabkan saluran pernafasan menjadi meradang, menyebabkan mereka menyempit atau menutup – mencetuskan gejala asma.

Sesetengah bimbang bahawa ini boleh menjadi musim selesema yang bermasalah terutamanya, kerana Australia – yang musim selesemanya adalah semasa bulan-bulan musim panas AS – mengalami musim selesema yang lebih teruk dalam setengah dekad tahun ini, dengan kadar kes puncak mencapai ketinggian tiga kali lebih tinggi daripada biasalah.

McDermott berkata bahawa ibu bapa harus melengkapkan anak mereka dengan ubat alahan dan peranti yang boleh membantu menguruskan asma mereka jika perlu minggu ini (foto fail)

McDermott berkata bahawa ibu bapa harus melengkapkan anak mereka dengan ubat alahan dan peranti yang boleh membantu menguruskan asma mereka jika perlu minggu ini (foto fail)

Dengan pandemik COVID-19 yang mengganggu penyebaran selesema sejak dua tahun lalu, ramai yang tidak mempunyai antibodi yang diperlukan untuk melawannya semudah yang mereka lakukan sebelum ini – membawa kepada peningkatan kes dan jangkitan yang lebih serius.

McDermott menjangkakan selesema akan kembali ke tahap biasa di AS tahun ini juga, memberikan lebih banyak masalah kepada penghidap asma dan alahan.

Mereka yang berisiko mengalami gejala yang lebih teruk bukan sahaja perlu menerima penderitaan mereka.

McDermott mengesyorkan agar orang ramai mengambil langkah aktif minggu ini, dan sepanjang musim gugur yang lain untuk melindungi diri mereka.

Bagi kanak-kanak, ibu bapa harus memastikan mereka mempunyai ubat alahan dan peranti seperti penyedut yang boleh merawat asma yang tersedia untuk mereka di sekolah. Ini juga boleh diberikan kepada jururawat sekolah untuk disimpan dengan selamat.

Dia mengesyorkan orang dewasa berjumpa pakar perubatan tentang rawatan untuk menguruskan alahan mereka, dan menjadikannya supaya sistem imun mereka kurang ‘hiperaktif’ apabila terdedah kepada pencetus keradangan seperti debunga.

We would love to give thanks to the author of this write-up for this awesome web content

Minggu ketiga bulan September adalah minggu terburuk dalam setahun bagi penghidap asma dan alahan


Check out our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/