Minnesota melaporkan kes cacar monyet pertama

Minnesota telah melaporkan kes anggapan cacar monyet, penyakit berjangkit yang menimbulkan kebimbangan kerana ia telah muncul di seluruh dunia sejak setahun lalu dan telah ditemui di 26 negeri AS.

Jangkitan yang diumumkan Isnin melibatkan seorang lelaki Twin Cities yang sedang menerima rawatan pesakit luar untuk jangkitan yang mungkin berlaku semasa perjalanan ke Eropah. Makmal kesihatan awam negeri mengenal pasti jangkitan pada malam Sabtu dengan keputusan rehat yang positif, yang kini disahkan oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

Lelaki itu nampaknya tidak mempunyai sebarang hubungan rapat di Minnesota yang menimbulkan risiko tinggi menyebarkan virus kepada orang lain, kata Dr Ruth Lynfield, ahli epidemiologi negeri dan pengarah perubatan Jabatan Kesihatan Minnesota.

Risiko kepada orang ramai adalah rendah kerana monkeypox tidak merebak semudah agen berjangkit lain seperti campak, influenza atau COVID-19. Jangkitan selalunya melibatkan pendedahan bersemuka yang berpanjangan atau sentuhan dengan kudis berjangkit atau cecair badan, atau dengan pakaian yang tercemar atau barang lain.

“Walaupun ancaman cacar monyet secara amnya kekal rendah, adalah penting untuk semua orang menyedari penyakit ini, supaya mereka yang berisiko boleh mendapatkan rawatan perubatan dan mendapatkan ujian segera jika mereka percaya mereka mempunyai simptom,” kata Pesuruhjaya Kesihatan Minnesota Jan Malcolm.

CDC telah mengenal pasti lebih daripada 200 kes cacar monyet di 26 negeri. Gejala biasa termasuk demam, keletihan, sakit kepala, sakit otot, nodus limfa bengkak, dan ruam yang boleh kelihatan seperti jerawat atau lepuh. Sesetengah orang dalam wabak semasa hanya melaporkan ruam, yang biasanya terdapat pada tangan, kaki, muka atau alat kelamin.

Rawatan dan vaksin antivirus tersedia tetapi digunakan berdasarkan kes demi kes. CDC hanya mengesyorkan vaksin monkeypox sebelum pendedahan kepada pekerja penjagaan kesihatan dan penyelidik yang bekerja dengan virus itu.

Orang yang menghidap cacar monyet dianggap berjangkit sehingga ruam mereka sembuh. Penyakit biasa berlangsung dua hingga empat minggu. Kes yang jarang berlaku boleh menyebabkan radang paru-paru atau membawa maut.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia menyuarakan kebimbangan tahun ini kerana cacar monyet merebak dari orang ke orang dan berlaku di luar Afrika dan di negara yang biasanya tidak mempunyai kes. Kelompok jangkitan adalah perkara biasa dalam kumpulan sosial yang bersatu padu, dan telah dikenal pasti secara global dalam kumpulan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki lain.

Hubungan rapat fizikal atau seksual dengan individu yang dijangkiti adalah risiko penularan, namun cacar monyet tidak dianggap sebagai jangkitan seksual dan terdapat risiko lain untuk pendedahan.

Negara pertama kali mengeluarkan a amaran kesihatan pada pertengahan Mei supaya pembekal di jabatan kecemasan, klinik dermatologi, klinik kesihatan seksual dan kemudahan perubatan lain akan memerhatikan simptom.

Cacar monyet dianggap zoonotik — bermakna ia boleh merebak merentasi spesies daripada haiwan kepada manusia. Ia pertama kali ditemui pada monyet pada tahun 1950-an, dan nama itu agak tersilap kerana tikus dianggap sebagai cara utama penyebaran sebelum wabak orang ke orang tahun ini.

We want to thank the author of this write-up for this outstanding content

Minnesota melaporkan kes cacar monyet pertama


We have our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/