Minum berlebihan Meningkatkan Risiko COVID-19 dalam Wanita Muda – Berita Neurosains

Ringkasan: Wanita dalam lingkungan 20-an yang kerap minum minuman keras mempunyai prevalens tertinggi yang dilaporkan sendiri bagi jangkitan COVID-19 dalam kalangan subkumpulan dalam kajian penggunaan alkohol dan dadah semasa wabak itu. Penyelidik berkata peningkatan risiko jangkitan adalah disebabkan peminum minuman keras yang kurang berwaspada dengan tingkah laku sosial mereka akibat mabuk.

Sumber: Universiti Rutgers

Wanita berusia pertengahan 20-an yang melaporkan kerap minum minuman keras semasa pandemik COVID-19 lebih berkemungkinan dijangkiti COVID-19, menurut penyelidik Rutgers yang mengatakan pakar perubatan perlu membangunkan kaedah pencegahan berkaitan pandemik untuk menangani isu penggunaan bahan.

Kajian itu, diterbitkan dalam Ketergantungan Dadah dan Alkoholmendapati bahawa wanita kulit hitam dan kulit putih muda berumur antara 25 hingga 28 tahun yang melaporkan minum berlebihan – empat atau lebih minuman dalam sekali duduk – mempunyai prevalens jangkitan COVID-19 yang dilaporkan sendiri tertinggi dalam kalangan subkumpulan yang dikaji.

“Penyelidikan kami menunjukkan bahawa apabila wanita muda minum berlebihan, mereka juga meningkatkan risiko mereka dijangkiti COVID-19. Ini boleh disebabkan oleh beberapa faktor yang dikaitkan dengan pesta minuman keras, seperti kurang berwaspada dalam menggunakan tingkah laku pencegahan seperti penjarakan sosial apabila mabuk, “kata Tammy Chung, seorang profesor psikiatri dan pengarah Pusat Kesihatan Tingkah Laku Penduduk di Institut Rutgers untuk Kesihatan, Dasar Penjagaan Kesihatan dan Penyelidikan Penuaan dan pengarang yang sepadan dalam kajian itu.

Penyelidik menganalisis sama ada penggunaan alkohol dan bahan orang ramai berubah daripada sebelum wabak COVID-19 kepada semasa wabak dalam sampel wanita muda kulit hitam dan putih. Mereka meneliti cara ciri seperti status sosioekonomi dan status jangkitan COVID-19 dikaitkan dengan corak penggunaan bahan dan alkohol tertentu semasa pandemik COVID-19.

Kajian itu memberi tumpuan kepada wanita muda, kumpulan kurang pelajar yang kadar penggunaan bahannya mengejar atau sepadan dengan lelaki untuk kebanyakan bahan, kerana wanita muda mengalami tekanan kewangan yang tidak seimbang kerana kehilangan pekerjaan dan tanggungjawab penjagaan yang meningkat.

“Mengenal pasti profil ciri ini boleh memaklumkan intervensi yang disesuaikan untuk menangani jurang yang berkaitan dengan risiko jangkitan COVID-19 dan persimpangannya dengan corak penggunaan bahan tertentu dalam kalangan wanita muda untuk membimbing tindak balas kesihatan awam yang lebih diperibadikan,” kata Chung.

Kajian itu melihat tujuh subkumpulan wanita muda yang menunjukkan corak penggunaan bahan yang sama sebelum dan semasa wabak COVID-19. Kumpulan termasuk mereka yang menggunakan bahan yang rendah, penggunaan ganja, minum berlebihan, penggunaan rokok atau e-rokok digabungkan dengan minuman keras dan corak lain.

Penyelidik juga meneliti ciri-ciri yang dikaitkan dengan corak penggunaan bahan ini, seperti status sosioekonomi, status jangkitan COVID-19 dan kesan COVID-19 terhadap kesihatan mental dan situasi kewangan.

Wanita berusia pertengahan 20-an yang melaporkan kerap minum alkohol semasa wabak COVID-19 berkemungkinan besar dijangkiti COVID-19. Imej berada dalam domain awam

Setiap subkumpulan berkorelasi dengan tindak balas yang berbeza terhadap kesan COVID-19. Dengan menggunakan profil subkumpulan, penyelidik dapat memahami dengan lebih baik bagaimana ciri peribadi dikaitkan dengan corak penyalahgunaan bahan. Penyelidik juga mendapati bahawa individu yang melaporkan menggunakan lebih daripada satu ubat lebih cenderung untuk melaporkan kesihatan psikologi yang berkaitan dengan pandemik dan kehilangan pekerjaan atau pendapatan.

“Wanita yang melaporkan penggunaan pelbagai bahan memerlukan campur tangan bukan sahaja untuk penggunaan bahan, tetapi juga akan mendapat manfaat daripada perkhidmatan kesihatan mental dan sokongan pekerjaan atau kehilangan pendapatan,” kata Chung.

Penyelidikan masa depan boleh menganalisis subkumpulan lelaki, wanita yang tidak mengenal pasti sebagai Hitam atau putih dan kumpulan umur yang lain.

Pengarang bersama kajian itu termasuk Carolyn Sartor, Ashley Grosso dan Yanping Jiang dari Institut Kesihatan Rutgers, Dasar Penjagaan Kesihatan dan Penyelidikan Penuaan; dan Alison Hipwell dari Sekolah Perubatan Universiti Pittsburgh.

Mengenai berita minuman keras dan penyelidikan COVID-19 ini

Pengarang: Andrew Smith
Sumber: Universiti Rutgers
Hubungi: Andrew Smith – Universiti Rutgers
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Lihat juga

Ini menunjukkan orang dalam mesyuarat

Penyelidikan Asal: Akses tertutup.
Corak penggunaan bahan berpusatkan orang semasa pandemik COVID-19 dan kaitannya dengan kesan berkaitan COVID ke atas kesihatan dan kewangan peribadi dalam kalangan wanita muda kulit hitam dan putih” oleh Tammy Chung et al. Ketergantungan Dadah dan Alkohol


Abstrak

Corak penggunaan bahan berpusatkan orang semasa pandemik COVID-19 dan kaitannya dengan kesan berkaitan COVID ke atas kesihatan dan kewangan peribadi dalam kalangan wanita muda kulit hitam dan putih

Latar belakang

Statistik peringkat populasi tentang perubahan berkaitan wabak dalam penggunaan bahan boleh mengaburkan corak penggunaan (cth, penggunaan bahan poli) dalam individu. Kajian membujur ini menggunakan pendekatan berpusatkan orang untuk mengenal pasti subkumpulan berkenaan dengan corak penggunaan bahan sebelum dan semasa wabak COVID-19, dan untuk memeriksa korelasi profil (cth, ciri sosio-demografi), yang boleh memaklumkan campur tangan yang disesuaikan.

Kaedah

Dua kohort umur termuda Kajian Gadis Pittsburgh (n = 938; 59.1 % Hitam, 40.9 % Putih; umur min = 26.2 (SD= 0.8)), sampel komuniti membujur, memberikan data tentang kekerapan tahun lalu rokok/e- penggunaan rokok, minum berlebihan (>4 minuman setiap kali), dan penggunaan ganja sebelum dan semasa wabak, dan perubahan yang dirasakan dalam penggunaan. Analisis profil terpendam mengenal pasti subkumpulan. Kaitan profil telah diperiksa (cth, sosiodemografi, status jangkitan COVID-19 dan pendedahan yang dilaporkan, kesan COVID-19 pada kesihatan psikologi dan kewangan).

Keputusan

Tujuh profil telah dikenal pasti: “Penggunaan rendah”, “Peminum minuman keras sekali-sekala”, “Penggunaan ganja”, “Rokok/e-rokok & minum berlebihan”, “Peminum minuman keras sekali-sekala & ganja”, “Meminum minuman keras & ganja”, dan “Polysubstance guna”. Wanita kulit hitam diwakili secara berlebihan dalam “Penggunaan rendah”, yang dikaitkan dengan lebih sedikit kesan pandemik terhadap kesihatan. Profil yang dikaitkan dengan pengambilan minuman keras yang lebih kerap berkemungkinan besar melaporkan jangkitan COVID-19, manakala “Penggunaan ganja” mempunyai prevalens jangkitan yang dilaporkan lebih rendah. “Penggunaan polisubstansi” mempunyai lebih banyak kemurungan dan kehilangan pendapatan berkaitan COVID, secara purata, daripada “Penggunaan rendah”.

Kesimpulan

Subkumpulan berbeza yang mewakili penggunaan bahan tunggal, penggunaan bersama dan penggunaan bahan poliza sebelum dan semasa wabak telah dikenal pasti. Profil tersebut menunjukkan tindak balas yang berbeza terhadap kesan COVID-19, daripada ketahanan relatif kepada keperluan khusus untuk membimbing rawatan yang diperibadikan.

We want to thank the author of this short article for this remarkable material

Minum berlebihan Meningkatkan Risiko COVID-19 dalam Wanita Muda – Berita Neurosains


Discover our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/