Minum empat cawan teh sehari boleh mengurangkan risiko diabetes, kata kajian baru

BARUAnda kini boleh mendengar artikel Fox News!

Secawan teh pada waktu pagi mungkin menawarkan lebih banyak faedah daripada sekadar menyentap tenaga pada permulaan hari.

Selepas kajian semula kajian baru-baru ini, penyelidik telah membuat kesimpulan bahawa orang yang minum empat cawan sama ada teh hitam, hijau atau oolong mungkin mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menghidap diabetes jenis 2, penyakit jantung atau strok sepanjang satu dekad.

Penyelidik di China menyemak 19 kajian berbeza tentang peminum teh untuk menyusun pembentangan mereka, Eureka Alert, sebuah perkhidmatan berita sains dalam talian, melaporkan.

8 KEBAIKAN KESIHATAN MINUM TEH

“Keputusan kami menarik kerana mereka mencadangkan bahawa orang ramai boleh melakukan sesuatu semudah meminum empat cawan teh sehari untuk berpotensi mengurangkan risiko mereka mengembangkan diabetes jenis 2,” Xiaying Li, seorang penyelidik di Universiti Sains dan Teknologi Wuhan, berkata dalam kenyataan akhbar yang disiarkan ke Eureka Alert.

Kajian itu mengkaji tabiat minum teh lebih daripada sejuta orang dewasa di lapan negara berbeza.

Penyelidik mendapati bahawa meminum empat cawan teh setiap hari mengurangkan risiko diabetes, penyakit jantung dan strok sebanyak 17% dalam tempoh satu dekad.
(iStock)

Kajian semula itu – bertajuk, “Pengambilan teh dan risiko diabetes jenis 2: kajian kohort dan kajian sistematik yang dikemas kini dan meta-analisis tindak balas dos” – telah dibentangkan pada 21 September di mesyuarat tahunan Persatuan Eropah untuk Kajian Diabetes , melaporkan laman web EASD.

Manakala penyelidik mendapati bahawa minum empat cawan teh setiap hari boleh mengurangkan risiko diabetes, penyakit jantung dan strok sebanyak 17% dalam tempoh sedekad, minum lebih sedikit cawan juga nampaknya memberi manfaat kesihatan.

Mereka yang minum satu hingga tiga cawan teh setiap hari mempunyai risiko 4% lebih rendah untuk menghidap diabetes.

MINUM KOPI, TEH BOLEH RENDAHKAN RISIKO DEMENIA, STROK: PENYELIDIK

Penyakit jantung adalah punca utama kematian di Amerika Syarikat pada 2020, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC).

Kematian akibat strok dan daripada diabetes masing-masing menduduki tempat kelima dan kelapan.

Kajian lain juga menunjukkan bahawa mereka yang minum beberapa cawan teh hitam setiap hari mempunyai risiko kematian yang lebih rendah daripada mereka yang tidak, menurut Institut Kesihatan Nasional (NIH).

Kajian baru itu juga mendapati bahawa mereka yang minum beberapa cawan teh setiap hari mempunyai risiko penyakit jantung dan strok yang lebih rendah berbanding mereka yang tidak minum teh.

Kajian baru itu juga mendapati bahawa mereka yang minum beberapa cawan teh setiap hari mempunyai risiko penyakit jantung dan strok yang lebih rendah berbanding mereka yang tidak minum teh.
(iStock)

Satu kajian yang diterbitkan pada Ogos 2022 mendapati bahawa daripada 498,000 orang di United Kingdom yang dikaji, mereka yang minum sekurang-kurangnya dua cawan teh hitam setiap hari mengurangkan risiko kematian mereka sebanyak 9% hingga 13%, berbanding mereka yang tidak minum teh hitam. minum apa-apa jenis teh, lapor NIH.

“Kita masih harus mengikuti garis panduan pemakanan untuk mengelakkan terlalu banyak gula dan terlalu banyak lemak tepu.”

Kajian Ogos juga mendapati mereka yang minum beberapa cawan teh setiap hari mempunyai risiko penyakit jantung dan strok yang lebih rendah, berbanding mereka yang tidak minum teh.

Penemuan itu “sangat meyakinkan kepada orang yang sudah minum teh,” kata Dr. Maki Inoue-Choi, kakitangan saintis di Institut Kanser Kebangsaan, kepada NBC News.

Lebih-lebih lagi, kajian Ogos mendapati bahawa meminum teh dalam jumlah yang banyak – lebih daripada 10 cawan setiap hari – tidak membawa risiko kesihatan tambahan.

Kajian semula penggunaan teh telah dibentangkan pada 21 September pada mesyuarat tahunan Persatuan Eropah untuk Kajian Diabetes.

Kajian semula penggunaan teh telah dibentangkan pada 21 September pada mesyuarat tahunan Persatuan Eropah untuk Kajian Diabetes.
(iStock )

Tidak juga menambah susu atau gula ke dalam teh – walaupun orang yang mengambil bahagian dalam tinjauan itu lazimnya tidak menambah sejumlah besar gula ke dalam teh mereka, kata Inoue-Choi.

RESEPI AYAM TEH MANIS UNTUK MAKAN MALAM: ‘TENDER AND JUICY’

“Teh manis dari kedai mempunyai lebih banyak gula,” katanya kepada kedai yang sama.

“Kita masih harus mengikuti garis panduan pemakanan untuk mengelakkan terlalu banyak gula dan terlalu banyak lemak tepu.”

Inoue-Choi menjelaskan dalam siaran akhbar yang disiarkan kepada Eureka Alert bahawa manfaat kesihatan daripada pengambilan teh mungkin datang daripada polifenol, sebatian yang secara semula jadi ditemui dalam teh dan dipercayai mengurangkan keradangan sambil menawarkan kesan antioksidan.

Kajian itu juga dilaporkan mendapati bahawa minum teh dalam jumlah yang banyak - lebih daripada 10 cawan setiap hari - tidak mendatangkan risiko kesihatan tambahan.

Kajian itu juga dilaporkan mendapati bahawa minum teh dalam jumlah yang banyak – lebih daripada 10 cawan setiap hari – tidak mendatangkan risiko kesihatan tambahan.
(iStock)

Kajian lain telah mencadangkan bahawa pengambilan teh mengurangkan risiko kanser tertentu, lapor Institut Kanser Kebangsaan. Organisasi itu menunjukkan, bagaimanapun, bahawa bukti mengenai potensi manfaat penggunaan teh berhubung dengan kanser adalah “tidak konklusif pada masa ini.”

Yang lain meningkatkan amaran tentang penemuan baru yang berkaitan dengan minum teh dan risiko diabetes yang lebih rendah, penyakit jantung strok.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APP BERITA FOX

“Perkataan ‘cadang’ dan ‘berpotensi’ adalah penting di sini” dalam kajian baharu itu, Dr Kevin McConway, profesor emeritus statistik gunaan di The Open University, sebuah universiti penyelidikan awam British, berkata dalam satu kenyataan berasingan, seperti yang dilaporkan Medscape.

“Meminum teh hanya berguna untuk mengurangkan risiko diabetes jika minum teh menyebabkan pengurangan risiko – iaitu, jika risiko dikurangkan jika anda minum teh dan bukan jika anda tidak melakukannya – dan kajian ini tidak dapat menunjukkan sama ada ia melakukan ini atau tidak,” kata Conway.

We would like to say thanks to the writer of this short article for this incredible material

Minum empat cawan teh sehari boleh mengurangkan risiko diabetes, kata kajian baru


Check out our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/