Minum kopi boleh membantu merawat ADHD, kata kajian

BARCELONA, Sepanyol — Doktor mungkin mempunyai preskripsi yang mudah diisi untuk penghidap Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) — lebihkan kopi. Para saintis dari Universitat Oberta de Catalunya melaporkan kafein mungkin merupakan pilihan rawatan yang sah untuk gejala ADHD tertentu.

ADHD adalah keadaan psikiatri yang boleh menyebabkan impulsif, kesukaran menumpukan perhatian, dan kegelisahan umum. Diagnosis ADHD telah meningkat secara eksponen, terutamanya di kalangan kanak-kanak, dalam beberapa dekad kebelakangan ini. Sebagai contoh, CDC menganggarkan lebih enam juta kanak-kanak Amerika mempunyai keadaan tersebut. Walau bagaimanapun, walaupun sifat ADHD yang kelihatan meluas, doktor masih tidak dapat bersetuju tentang cara merawatnya dengan betul.

Satu penggantungan utama adalah hakikat bahawa gejala ADHD dan keterukan sangat berbeza dari orang ke orang. Satu lagi ialah ubat ADHD yang popular seperti Ritalin dan Concerta boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan.

Oleh itu, dalam mengejar cara yang lebih baik untuk merawat ADHD, pasukan penyelidik melihat kemungkinan menggunakan kafein untuk mengurangkan beberapa gejala yang berkaitan dengan melakukan semakan sistematik kajian haiwan. Akhirnya, analisis mereka menyimpulkan ditetapkan pengambilan kafein sememangnya boleh meningkatkan perhatian dan kapasiti pengekalan dalam kedua-dua remaja dan orang dewasa yang didiagnosis dengan ADHD.

“Senjata terapeutik untuk mengurangkan ADHD adalah terhad, dan terdapat tahap kontroversi tertentu mengenai penggunaan beberapa jenis ubat-ubatan dan perangsang, terutamanya semasa zaman kanak-kanak dan remaja. Itulah sebabnya adalah berguna untuk mengkaji keberkesanan bahan lain, seperti kafein,” jelas pengarang utama kajian bersama Javier Vázquez, seorang penyelidik dalam kumpulan NeuroLab Kognitif UOC, dalam pelepasan universiti.

Kebimbangan terhadap lebih banyak kafein pada kanak-kanak

Penulis kajian menjelaskan bahawa ini adalah semakan sistemik yang pertama pada peringkat selular yang menghubungkan pengambilan kafein dalam pelbagai model haiwan ADHD dengan rentang perhatian yang lebih baik, penumpuan yang lebih baik, faedah pembelajaran dan juga peningkatan ingatan.

“Bahan ini meningkatkan jenis prosedur kognitif ini, dan meningkatkan kapasiti dan fleksibiliti dalam kedua-dua perhatian spatial dan perhatian terpilih, serta dalam ingatan kerja dan ingatan jangka pendek,” kata Vázquez, sambil menambah bahawa “rawatan terkawal dengan bahan ini tidak mengubah tekanan darah, dan tidak membawa kepada peningkatan atau pengurangan berat badan.”

Walaupun penemuan mereka, pasukan penyelidik juga memberi amaran bahawa kesan kafein pada gejala ADHD biasa yang lain seperti hiperaktif dan impulsif masih sangat tidak jelas.

“Keputusannya sangat positif, tetapi kita mesti lebih berhati-hati apabila menetapkan rawatan perubatan berasaskan kafein untuk gejala ini. Dalam diagnosis di mana masalahnya adalah perhatian semata-mata, kafein mungkin merupakan terapi yang sesuai, tetapi jika terdapat kehadiran simptomologi hiperaktif atau impulsif, kita mesti lebih berhati-hati, “sambung Vázquez.

“Keputusan kami mengukuhkan hipotesis bahawa kesan kognitif kafein ditemui dalam model haiwan boleh diterjemahkan dan digunakan dalam rawatan ADHD pada orang, terutamanya pada usia muda seperti remaja, “lapor penyelidik.

Pakar perubatan tidak mendiagnosis ADHD pada orang dewasa hampir sekerap yang mereka lakukan pada kanak-kanak. Akibatnya, ramai ibu bapa mungkin ada kebimbangan tentang memulakan anak mereka dengan kursus ubat ADHD.

“Kami ingin menekankan bahawa kami tidak menentang ubat untuk ADHD, tetapi kami terbuka untuk menyiasat semua alternatif yang mungkin untuk memperbaiki jenis gangguan ini, dan untuk dapat menggunakan kafein dari sudut pandangan terapeutik dengan semua perubatan yang sesuai. penyeliaan, rawatan yang ditetapkan dan susulan,” Vázquez menyimpulkan.

The belajar diterbitkan dalam jurnal Nutrien.

We would like to give thanks to the writer of this article for this incredible material

Minum kopi boleh membantu merawat ADHD, kata kajian


Our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/