Minum minuman manis seperti soda, walaupun hanya sekali sehari, dikaitkan dengan risiko kanser hati yang lebih tinggi, satu kajian baru mencadangkan

  • Mempunyai soda harian atau minuman manis lain mungkin dikaitkan dengan risiko kanser hati yang lebih tinggi, satu kajian baru mencadangkan.
  • Gula tambahan dalam minuman boleh mengacaukan insulin dan paras gula darah, yang boleh memberi tekanan kepada hati.
  • Gula juga dikaitkan dengan keradangan dan pengumpulan lemak di sekitar hati, kedua-dua faktor risiko kanser.

Minum sekurang-kurangnya satu minuman manis sehari mungkin dikaitkan dengan risiko kanser hati yang jauh lebih tinggi, menurut penyelidikan yang dibentangkan pada mesyuarat tahunan Persatuan Pemakanan Amerika, PEMAKANAN 2022 LIVE DALAM TALIANdiadakan pada 14-16 Jun.

Penyelidik dari pelbagai institusi, termasuk Harvard TH Chan School of Public Health, melihat data daripada 90,504 wanita menopause, berumur 50 hingga 79, selama hampir 19 tahun susulan. Mereka ingin melihat sama ada terdapat corak antara pengambilan minuman manis, seperti soda dan jus buah-buahan, dan risiko kanser hati.

Mereka mendapati bahawa wanita yang mengambil sekurang-kurangnya satu minuman manis setiap hari adalah 73% lebih berkemungkinan menghidap kanser hati berbanding wanita yang mengambil tiga atau kurang minuman manis sebulan. Wanita yang minum satu atau lebih minuman manis setiap hari mempunyai risiko 78% lebih tinggi, menurut data.

Kanser hati adalah bentuk kanser ke-6 yang paling biasa didiagnosis di seluruh dunia, menurut Dana Penyelidikan Kanser Dunia Antarabangsadan kedua-dua kes serta kematian yang berkaitan semakin meningkat di AS, menurut Persatuan Kanser Amerika.

Sebelum kajian, bukti menunjukkan tabiat minuman lain boleh menjejaskan risiko kanser hati, seperti minum alkohol, dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggidan kopi, dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah.

Penemuan kajian mencadangkan bahawa mengurangkan minuman manis boleh membantu mengurangkan risiko kanser hati, jika lebih banyak penyelidikan mengesahkan pautan itu, menurut Longgang Zhao, pengarang utama kajian dan calon kedoktoran di University of South Carolina.

“Menggantikan minuman manis gula dengan air, dan kopi atau teh bukan pemanis boleh mengurangkan risiko kanser hati dengan ketara,” kata Zhao dalam kenyataan akhbar.

Minuman manis boleh mengganggu sensitiviti insulin, menyebabkan pelbagai masalah kesihatan

Para penyelidik telah membuat hipotesis bahawa minuman manis akan meningkatkan risiko kanser hati kerana kesan sampingan gula. Makan terlalu banyak gula boleh menjadikan orang kurang sensitif terhadap insulin, hormon yang membantu menguruskan gula dalam darah. Pengambilan gula yang tinggi juga boleh mendorong penambahan berat badan, meningkatkan risiko pembentukan lemak di sekitar hati. Kedua-dua faktor boleh memudaratkan kesihatan hati dan telah dikaitkan kuat dengan risiko kanser, menurut para penyelidik.

Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk lebih memahami kaitan antara minuman manis dan kanser hati, walau bagaimanapun. Kajian itu terhad kerana ia adalah pemerhatian, mencatatkan hubungan antara kanser hati dan minuman manis, dan tidak secara langsung menunjukkan bahawa minuman manis menyebabkan kanser. Dan tidak jelas sama ada pautan itu mungkin benar untuk populasi lain, seperti lelaki dan wanita muda, tulis para penyelidik.

Memandangkan beberapa bukti menunjukkan orang ramai sama ada mengekalkan tabiat minuman manis mereka, atau meningkatkan penggunaan mereka, memahami risiko boleh membantu orang ramai membuat keputusan yang lebih sihat tentang pilihan minuman harian mereka, kata Zhao dalam pembentangan itu.

We wish to thank the author of this write-up for this remarkable material

Minum minuman manis seperti soda, walaupun hanya sekali sehari, dikaitkan dengan risiko kanser hati yang lebih tinggi, satu kajian baru mencadangkan


Check out our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/