Minum sekurang-kurangnya 4 cawan teh tertentu boleh mengurangkan risiko diabetes jenis 2, kajian mendapati

Minum sekurang-kurangnya empat cawan mana-mana teh ini setiap hari telah dikaitkan dengan risiko 17% lebih rendah untuk menghidap diabetes jenis 2 dalam tempoh purata 10 tahun, menurut penyelidikan yang diterbitkan pada hari Sabtu. Penyelidikan itu, yang belum lagi diterbitkan dalam jurnal saintifik, akan dibentangkan pada Mesyuarat Tahunan Persatuan Eropah untuk Kajian Diabetes di Stockholm minggu ini.

Hubungan antara minum teh dan risiko diabetes jenis 2 telah dikaji sebelum ini, tetapi keputusannya tidak konsisten, kata Xiaying Li, pengarang pertama penyelidikan itu dan pelajar pascasiswazah di Universiti Sains dan Teknologi Wuhan di China.

“Kajian kami menunjukkan bahawa perkaitan antara penggunaan teh dan (diabetes jenis 2) bergantung kepada jumlah teh yang digunakan. Hanya pengambilan teh yang mencukupi boleh menunjukkan kesan klinikal,” kata Li melalui e-mel. “Berdasarkan penemuan kami, saya akan menasihati orang ramai untuk mengambil lebih banyak teh dalam kehidupan seharian mereka, jika sesuai.”

Penulis abstrak pertama kali mengkaji 5,199 orang dewasa tanpa sejarah diabetes jenis 2 yang telah mengambil bahagian dalam Kajian Kesihatan dan Pemakanan China (CHNS). CHNS ialah kajian prospektif yang mengkaji ekonomi, isu sosiologi dan kesihatan penduduk dari sembilan wilayah China. Mereka telah diambil pada tahun 1997 dan diikuti sehingga tahun 2009. Pada awal kajian, para peserta memberikan maklumat tentang faktor gaya hidup seperti tabiat makan dan minum, senaman, merokok dan pengambilan alkohol.

Pada mulanya, penyelidik mendapati bahawa peminum teh dan bukan peminum dalam kajian mereka mempunyai risiko yang sama untuk mendapat diabetes jenis 2.

Tetapi apabila penyelidik memutuskan untuk melihat sama ada jumlah yang diambil dalam kalangan peminum teh membuat perbezaan dengan menjalankan kajian sistematik terhadap 19 kajian kohort yang melibatkan lebih daripada 1 juta orang dewasa dari lapan negara, keputusannya berbeza — semakin banyak cawan hijau, oolong atau peserta teh hitam minum setiap hari, semakin rendah risiko mereka mendapat diabetes jenis 2. Langkah-langkah yang dikesan dalam kajian ini adalah sama ada peserta minum kurang daripada satu cawan teh setiap hari, satu hingga tiga cawan sehari, atau empat atau lebih.)

Penulis memberi amaran bahawa penyelidikan mereka tidak membuktikan bahawa minum teh mengurangkan risiko diabetes jenis 2, tetapi mencadangkan minum teh mungkin menyumbang, menurut siaran berita. Mereka juga menyatakan bahawa mereka bergantung pada penilaian peserta sendiri terhadap pengambilan teh mereka dan tidak dapat menolak kemungkinan gaya hidup yang tidak terukur dan faktor fisiologi boleh menjejaskan keputusan.

Pakar yang tidak terlibat dalam penyelidikan telah bersetuju dengan pengiktirafan pengarang terhadap kelemahan penyelidikan semasa.

“Mungkin orang yang minum lebih banyak teh mengelakkan atau kurang kerap minum minuman manis yang lebih berbahaya atau setara, atau mereka mempunyai tingkah laku kesihatan lain yang menyebabkan mereka mempunyai risiko diabetes jenis 2 yang lebih rendah,” Naveed Sattar, seorang profesor perubatan metabolik di Universiti Glasgow, dalam satu kenyataan.

“Penemuan itu perlu diambil dengan secubit garam (atau secawan teh) yang sangat besar,” kata Kevin McConway, seorang profesor emeritus statistik gunaan di The Open University di United Kingdom, dalam satu kenyataan. “Masalah dengan penemuan meta-analisis ialah syaitan sentiasa terperinci, dan kami tidak mempunyai perincian. Kajian mana yang disertakan? Apakah kualiti mereka? Orang mana, dari negara mana, yang dikaji?”

Lebih banyak penyelidikan perlu dilakukan untuk menentukan dengan tepat bagaimana teh hijau, hitam atau oolong — dan jumlah yang digunakan — boleh menjejaskan risiko diabetes jenis 2, kata Li dalam baru dilancarkan.

“Komponen tertentu dalam teh, seperti polifenol, boleh mengurangkan kepekatan glukosa darah dengan menghalang aktiviti α-glucosidase dan/atau menghalang aktiviti enzim lain, tetapi jumlah bahan bioaktif yang mencukupi diperlukan untuk berkesan,” kata Li. .

Cawan kopi dan teh pagi anda boleh dikaitkan dengan risiko strok dan demensia yang lebih rendah
Polifenol adalah bahan yang terdapat dalam banyak tumbuhan dan memberikan beberapa bunga, buah-buahan dan sayur-sayuran warnanya, mengikut Institut Kanser Kebangsaan. Polifenol mempunyai sifat antioksidan, yang boleh membantu mencegah atau melambatkan kerosakan sel dalam badan. Bahan bioaktif adalah nutrien atau bukan nutrien dalam makanan yang mempengaruhi bagaimana badan berfungsi.

Mesej yang dibawa pulang ialah pilihan gaya hidup adalah penting untuk menguruskan risiko diabetes jenis 2, kata Duane Mellor, pakar diet berdaftar dan rakan pengajar kanan di Universiti Aston di Birmingham di United Kingdom, dalam satu kenyataan. Mellor tidak terlibat dalam penyelidikan.

Selain memastikan cerek teh anda mendidih, tetapkan senamanmakan secukupnya buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin dan menggunakan pemanis alternatif juga telah dikaitkan dengan kedua-dua risiko yang lebih rendah untuk menghidap diabetes jenis 2 atau dengan pengurusan penyakit yang lebih baik.

We want to say thanks to the writer of this short article for this outstanding content

Minum sekurang-kurangnya 4 cawan teh tertentu boleh mengurangkan risiko diabetes jenis 2, kajian mendapati


You can find our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/