Minum teh boleh mengurangkan risiko diabetes, penyakit jantung dan kematian, menurut kajian yang semakin meningkat

Bukti pemasangan menunjukkan bahawa meminum beberapa cawan teh setiap hari mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk mengurangkan risiko penyakit jantung, strok, diabetes dan kematian keseluruhan.

Penyelidikan terbaru mengenai subjek itu, kajian semula 19 kajian, akan dibentangkan pada mesyuarat tahunan Persatuan Eropah untuk Kajian Diabetes minggu depan. Keputusan menunjukkan bahawa minum sekurang-kurangnya empat cawan teh hitam, hijau atau Oolong setiap hari mengurangkan risiko seseorang menghidap diabetes jenis 2 sebanyak 17% dalam tempoh satu dekad.

Penyelidikan yang dijalankan oleh pasukan dari China, melibatkan lebih daripada satu juta orang dewasa di lapan negara. Penemuan menunjukkan bahawa terdapat kurang faedah yang berkaitan dengan minum lebih sedikit cawan teh. Hanya satu hingga tiga cawan sehari sahaja mengurangkan risiko diabetes jenis 2 sebanyak 4%, keputusan menunjukkan. Risiko menghidap diabetes turun sebanyak 1% untuk setiap cawan harian tambahan.

“Keputusan kami menarik kerana mereka mencadangkan bahawa orang ramai boleh melakukan sesuatu semudah meminum empat cawan teh sehari untuk berpotensi mengurangkan risiko mereka menghidap diabetes jenis 2,” kata Xiaying Li, seorang penyelidik di Universiti Sains dan Teknologi Wuhan, dalam kenyataan.

A belajar diterbitkan bulan lepas mendapati bahawa minum dua atau lebih cawan harian teh hitam menurunkan risiko kematian secara keseluruhan sebanyak 9% hingga 13% di kalangan orang di UK dalam tempoh 14 tahun, berbanding mereka yang tidak minum teh. Kajian itu juga mendedahkan kaitan antara minum berbilang cawan teh dan risiko penyakit jantung koronari dan strok yang lebih rendah.

“Kami fikir penemuan kami akan sangat meyakinkan kepada orang yang sudah minum teh,” kata Dr Maki Inoue-Choi, seorang saintis kakitangan di Institut Kanser Kebangsaan yang mengetuai penyelidikan itu.

Inoue-Choi berkata walaupun di kalangan orang dalam kajiannya yang minum lebih daripada 10 cawan setiap hari, “kami tidak melihat sebarang kesan negatif terhadap risiko kematian.”

Antioksidan dalam teh boleh mengurangkan keradangan

Faedah kesihatan meminum teh mungkin ada kaitan dengan polifenol, sebatian yang terdapat secara semula jadi dalam tumbuhan yang membekalkan antioksidan.

“Kompaun ini boleh mengurangkan keradangan dan tekanan oksidatif dalam badan, dan seterusnya mengurangkan risiko mendapat keadaan kesihatan tertentu seperti penyakit jantung,” kata Inoue-Choi.

Polifenol yang dominan dalam teh hijau, katekin, mungkin sangat membantu dalam menangkis penyakit dengan melindungi sel daripada kerosakan. Apabila daun teh hijau ditapai untuk membuat teh hitam, katekin bertukar kepada theaflavin, satu lagi bentuk antioksidan.

Inoue-Choi berkata itu mungkin menjelaskan mengapa kedua-dua teh hijau dan hitam nampaknya memberi manfaat kesihatan. Ia juga mungkin menjelaskan mengapa orang ramai perlu minum banyak teh untuk melihat risiko penyakit atau kematian yang jauh lebih rendah.

Malah, pasukan dari China mendapati dalam kajian berasingan 5,200 orang dewasa bahawa apabila mereka tidak mengambil kira berapa banyak cawan teh yang diambil oleh orang, risiko menghidap diabetes jenis 2 adalah lebih kurang sama bagi peminum teh dan bukan peminum teh.

Dalam kajiannya, Inoue-Choi berkata, dia mendapati bahawa menambah susu atau gula ke dalam teh tidak mengurangkan manfaat kesihatan, tetapi para peserta cenderung menggunakan bahan-bahan tersebut dengan berhati-hati.

“Teh manis dari kedai mempunyai lebih banyak gula,” katanya. “Kita masih harus mengikuti garis panduan pemakanan untuk mengelakkan terlalu banyak gula dan terlalu banyak lemak tepu.”

Walau bagaimanapun, kajian Inoue-Choi tidak menemui sebarang kaitan antara minum teh dan pengurangan risiko kematian akibat kanser.

Walaupun beberapa kajian terdahulu telah mencadangkan bahawa minum teh boleh mengurangkan risiko prostat, paru-paru, ovari atau kanser kolorektalsatu belajar juga mendapati bahawa minum tiga cawan teh hitam setiap hari adalah faktor risiko yang ketara untuk kanser payudara. Satu lagi belajar mendapati bahawa minum teh yang sangat panas (melebihi 149 darjah Fahrenheit) dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser esofagus.

“Penemuan untuk kanser telah lebih bercampur-campur, ” kata Inoue-Choi, sambil menambah bahawa lebih banyak penyelidikan diperlukan. “Terdapat keputusan yang lebih konsisten untuk penyakit jantung atau strok.”

Buat masa ini, katanya, saintis tidak menawarkan sebarang cadangan luas tentang jumlah teh yang ideal untuk diminum.

“Kami tidak akan mengesyorkan orang ramai menukar pengambilan teh mereka semata-mata berdasarkan kajian tunggal ini,” kata Inoue-Choi.

We want to give thanks to the author of this article for this outstanding web content

Minum teh boleh mengurangkan risiko diabetes, penyakit jantung dan kematian, menurut kajian yang semakin meningkat


Discover our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/