Minum Teh Yang Banyak Boleh Mengurangkan Risiko Mengalami Diabetes Jenis 2 – Berita Neurosains

Ringkasan: Minum empat atau lebih cawan teh hitam, hijau atau oolong setiap hari dikaitkan dengan risiko 17% lebih rendah untuk menghidap diabetes Jenis 2.

Sumber: Diabetologia

Kajian sistematik dan meta-analisis terhadap 19 kajian kohort yang melibatkan lebih 1 juta orang dewasa dari lapan negara mendapati bahawa penggunaan sederhana teh hitam, hijau atau Oolong dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah untuk menghidap diabetes jenis 2.

Penemuan yang dibentangkan pada Mesyuarat Tahunan Persatuan Eropah untuk Kajian Diabetes (EASD) tahun ini di Stockholm, Sweden (19-23 Sept), mencadangkan bahawa minum sekurang-kurangnya empat cawan teh sehari dikaitkan dengan risiko 17% lebih rendah. T2D dalam tempoh purata 10 tahun.

“Keputusan kami menarik kerana mereka mencadangkan bahawa orang ramai boleh melakukan sesuatu yang mudah seperti meminum empat cawan teh sehari untuk berpotensi mengurangkan risiko mereka menghidap diabetes jenis 2”, kata ketua pengarang Xiaying Li dari Universiti Sains dan Teknologi Wuhan di China.

Walaupun sudah lama diketahui bahawa meminum teh secara kerap mungkin bermanfaat untuk kesihatan kerana pelbagai sebatian antioksidan, anti-radang dan antikarsinogenik yang terkandung dalam teh, kurang jelas hubungan antara minum teh dan risiko T2D. Setakat ini, kajian kohort dan analisis meta yang diterbitkan telah melaporkan penemuan yang tidak konsisten.

Untuk menangani ketidakpastian ini, penyelidik menjalankan kajian kohort dan meta-analisis tindak balas dos untuk mentakrifkan dengan lebih baik hubungan antara penggunaan teh dan risiko T2DM masa hadapan.

Pertama, mereka mengkaji 5,199 orang dewasa (2583 lelaki, 2616 wanita) tanpa sejarah T2D (purata umur 42) daripada China Health and Nutrition Survey (CHNS), yang diambil pada tahun 1997 dan diikuti sehingga 2009. CHNS adalah prospektif berbilang pusat. kajian melihat ekonomi, isu sosiologi dan kesihatan penduduk dari sembilan wilayah.

Pada awalnya, peserta mengisi soal selidik kekerapan makan dan minum dan memberikan maklumat tentang faktor gaya hidup seperti senaman yang kerap, merokok dan pengambilan alkohol. Secara keseluruhan, 2,379 (46%) peserta melaporkan minum teh, dan pada akhir kajian, 522 (10%) peserta telah mengembangkan T2D.

Selepas melaraskan faktor yang diketahui dikaitkan dengan peningkatan risiko T2D, seperti umur, jantina dan ketidakaktifan fizikal, penyelidik mendapati bahawa peminum teh mempunyai risiko yang sama untuk mengembangkan T2D berbanding bukan peminum. Dan keputusannya tidak berubah dengan ketara apabila dianalisis mengikut umur dan jantina, atau apabila peserta yang menghidap diabetes semasa 3 tahun pertama susulan dikecualikan.

Dalam langkah kajian seterusnya, penyelidik melakukan semakan sistematik terhadap semua kajian kohort yang menyiasat minum teh dan risiko T2D pada orang dewasa (berumur 18 atau lebih) sehingga September 2021. Secara keseluruhan, 19 kajian kohort melibatkan 1,076,311 peserta dari lapan negara. [1] telah dimasukkan dalam meta-analisis tindak balas dos.

Mereka meneroka potensi kesan pelbagai jenis teh (teh hijau, teh oolong dan teh hitam), kekerapan minum teh (kurang daripada 1 cawan/hari, 1-3 cawan/hari, dan 4 atau lebih cawan/hari), jantina (lelaki dan perempuan), dan lokasi kajian (Eropah dan Amerika, atau Asia), mengenai risiko T2D.

Secara keseluruhan, meta-analisis mendapati perkaitan linear antara minum teh dan risiko T2D, dengan setiap cawan teh yang diambil setiap hari mengurangkan risiko mengembangkan T2D sekitar 1%.

Jika dibandingkan dengan orang dewasa yang tidak minum teh, mereka yang minum 1-3 cawan setiap hari mengurangkan risiko T2D sebanyak 4%, manakala mereka yang mengambil sekurang-kurangnya 4 cawan setiap hari mengurangkan risiko mereka sebanyak 17%.

Secara keseluruhan, meta-analisis mendapati perkaitan linear antara minum teh dan risiko T2D, dengan setiap cawan teh yang diambil setiap hari mengurangkan risiko mengembangkan T2D sekitar 1%. Imej berada dalam domain awam

Persatuan itu diperhatikan tanpa mengira jenis peserta teh yang diminum, sama ada mereka lelaki atau perempuan, atau di mana mereka tinggal, menunjukkan bahawa mungkin jumlah teh yang digunakan, dan bukannya faktor lain, yang memainkan peranan utama.

Lihat juga

Ini menunjukkan otak

“Walaupun lebih banyak kajian perlu dilakukan untuk menentukan dos dan mekanisme yang tepat di sebalik pemerhatian ini, penemuan kami mencadangkan bahawa minum teh bermanfaat dalam mengurangkan risiko diabetes jenis 2, tetapi hanya pada dos yang tinggi (sekurang-kurangnya 4 cawan sehari)” , kata Li.

Dia menambah, “Mungkin komponen tertentu dalam teh, seperti polifenol, boleh mengurangkan tahap glukosa darah, tetapi jumlah sebatian bioaktif yang mencukupi mungkin diperlukan untuk menjadi berkesan. Ia juga mungkin menjelaskan mengapa kami tidak menemui perkaitan antara minum teh dan diabetes jenis 2 dalam kajian kohort kami, kerana kami tidak melihat penggunaan teh yang lebih tinggi.

Teh oolong ialah teh tradisional Cina yang dibuat daripada tumbuhan yang sama digunakan untuk membuat teh hijau dan hitam. Perbezaannya ialah cara teh diproses—teh hijau tidak dibenarkan mengoksida dengan banyak, teh hitam dibenarkan mengoksida sehingga bertukar menjadi hitam, dan teh oolong sebahagiannya teroksida.

Walaupun penemuan penting, penulis mencatat bahawa kajian itu adalah pemerhatian dan tidak dapat membuktikan bahawa minum teh mengurangkan risiko T2D, tetapi mencadangkan bahawa ia mungkin menyumbang.

Dan para penyelidik menunjukkan beberapa kaveat, termasuk bahawa mereka bergantung pada penilaian subjektif terhadap kuantiti teh yang digunakan dan mereka tidak boleh menolak kemungkinan bahawa sisa pengacau oleh gaya hidup dan faktor fisiologi lain mungkin telah menjejaskan keputusan.

Mengenai berita penyelidikan diabetes ini

Pengarang: Judy Naylor
Sumber: Diabetologia
Hubungi: Judy Naylor – Diabetologia
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Penemuan ini akan dibentangkan pada Mesyuarat Tahunan Persatuan Eropah untuk Kajian Diabetes

We would like to thank the author of this post for this incredible content

Minum Teh Yang Banyak Boleh Mengurangkan Risiko Mengalami Diabetes Jenis 2 – Berita Neurosains


We have our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/