Minuman #1 Terburuk untuk Kanser Prostat, Kajian Baru Mencadangkan — Makan Ini Bukan Itu

Sukar untuk dipercayai, tetapi Anggaran Persatuan Kanser Amerika (ACS). kira-kira satu daripada lapan lelaki Amerika akan didiagnosis dengan kanser prostat. Selain kanser kulit, kanser prostat adalah kanser yang paling banyak didiagnosis di kalangan lelaki AS dan penyebab utama kedua kematian berkaitan kanser di kalangan lelaki Amerika.

Untuk hanya 2022 sahaja, ACS meramalkan sekitar 268,490 baharu kanser prostat diagnosis dan 34,500 kematian baharu berkaitan kanser prostat.

Yang mengecewakan, perubatan moden masih tidak dapat menentukan dengan tepat apa yang menyebabkan kanser prostat. Sama seperti bentuk penyakit lain, kanser prostat berkembang pada peringkat sel akibat perubahan DNA dan mutasi. Sebahagian daripada ini mutasi gen diwarisi, tetapi ramai yang tidak. Malah, ACS memberitahu kita bahawa kebanyakan mutasi gen berkaitan kanser prostat yang dilihat pada lelaki tidak diwarisi tetapi diperoleh pada satu ketika semasa hayat pesakit.

Jadi, apakah beberapa faktor risiko luaran yang dikenal pasti yang boleh menyebabkan seorang lelaki lebih berkemungkinan menghidap kanser prostat? Untuk bermula, umur. Hanya kira-kira 60% daripada semua diagnosis kanser prostat adalah dalam kalangan lelaki berumur lebih dari 65 tahun.

Satu lagi faktor risiko yang mungkin adalah obesiti. Beberapa penyelidikan telah mendapati bahawa obesiti perut dikaitkan dengan bentuk kanser prostat yang lebih agresif. Faktor yang tidak dijangka juga boleh menjadi duda. satu belajar malah melaporkan bahawa lelaki janda lebih berkemungkinan menghidap bentuk kanser prostat yang lebih lanjut.

Kini, penyelidikan baru dijalankan di Universiti Loma Linda dan diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition telah mengenal pasti potensi faktor risiko pemakanan utama baharu yang dikaitkan dengan kanser prostat. Baca terus untuk mengetahui lebih lanjut!

Lebih banyak susu boleh menyebabkan masalah prostat

Shutterstock

Banyak yang suka tentang susu. Ia benar-benar penuh sesak vitamin dan mineral penting, bagus untuk kesihatan tulang, dan membekalkan tumbukan protein yang kuat untuk but. Penemuan kajian baru ini, bagaimanapun, menunjukkan bahawa minum susu dikaitkan dengan risiko kanser prostat yang lebih besar.

Penulis kajian melaporkan lelaki dengan pengambilan susu tenusu biasa yang tinggi menghadapi risiko kanser prostat yang tinggi berbanding lelaki lain yang kurang minum susu. Lebih khusus lagi, kajian mendapati bahawa lelaki yang meminum kira-kira 430 gram tenusu setiap hari (1.75 cawan susu) menunjukkan risiko penuh 25% lebih besar mendapat kanser prostat berbanding lelaki lain yang minum susu kurang setiap hari (kira-kira setengah cawan setiap minggu). Risiko kanser prostat di kalangan peminum susu setiap hari adalah lebih tinggi jika dibandingkan dengan lelaki yang mengelak sama sekali daripada tenusu.

Kalsium telah dikaitkan kepada kanser prostat pada masa lalu, dan produk tenusu seperti susu mengandungi banyak kalsium. Walau bagaimanapun, yang penting, pasukan penyelidik mengatakan bahawa mereka tidak melihat sama sekali korelasi antara peningkatan risiko kanser prostat dan pengambilan kalsium bukan tenusu. Dalam erti kata lain, walaupun jelas bahawa sesuatu dalam susu dikaitkan dengan perkembangan kanser prostat – ia bukan hanya kalsium.

“Penemuan kami menambah berat penting kepada bukti lain yang mengaitkan produk tenusu, bukannya kalsium bukan tenusu, sebagai faktor risiko yang boleh diubah suai untuk kanser prostat,” kata Gary FraserMBChB, PhDpenyiasat utama kajian dan profesor di Sekolah Perubatan Universiti Loma Linda dan Pusat Pengajian Kesihatan Awamdidalam kenyataan akhbar.

Menariknya, tiada perkaitan dilihat antara risiko kanser prostat dan pengambilan kedua-dua keju dan yogurt.

Dataran tinggi berisiko kanser prostat sekitar 150 gram susu setiap hari

Penulis kajian menekankan bahawa kerja mereka tidak mendapati bahawa risiko kanser prostat meningkat selama-lamanya apabila lebih banyak susu ditelan. Peningkatan risiko kelihatan meratakan sekitar dua pertiga daripada secawan susu setiap hari.

“Kebanyakan peningkatan berterusan dalam risiko dilakukan dengan apabila anda mencapai 150 gram, kira-kira dua pertiga daripada secawan susu setiap hari,” jelas Dr Fraser. “Ia hampir seolah-olah beberapa laluan biologi atau biokimia tepu pada kira-kira dua pertiga daripada secawan susu setiap hari.”

Menyelesaikan misteri susu

minum susu
Shutterstock

Seperti yang disentuh sebelum ini, kajian ini membuat kes yang kukuh bahawa kalsium sahaja tidak bertanggungjawab ke atas kaitan antara kanser prostat dan susu. Jadi, apa yang berlaku di sini?

“Satu tafsiran adalah bahawa makanan tenusu, atau beberapa faktor risiko yang tidak diketahui yang berkait rapat, berkaitan dengan risiko kanser prostat, ” kata kajian itu.

Dr Fraser berteori bahawa hormon seks yang terdapat dalam susu tenusu mungkin terlibat. Kebanyakan (sehingga 75%) lembu tenusu yang menyusu hamil, dan kanser prostat kebetulan merupakan kanser yang responsif terhadap hormon. Selain itu, kajian terdahulu telah mendapati bahawa pengambilan tenusu dan protein haiwan lain dikaitkan dengan tahap hormon tertentu yang lebih tinggi dalam darah (IGF-1), dan IGF-1 dipercayai menyokong pertumbuhan kanser tertentu, termasuk kanser prostat.

Susu juga dikaitkan dengan kanser payudara

Kerja ini berpasangan dengan baik dengan a kajian awal dijalankan di LLU. Projek itu mendapati bahawa pengambilan susu tenusu dikaitkan dengan risiko kanser payudara yang lebih besar pada wanita.

“Persamaan antara kanser payudara kami dalam kertas wanita setahun yang lalu dan kertas ini yang berkaitan dengan lelaki, sangat menarik,” komen Dr Fraser. “Nampaknya mekanisme biologi yang sama sedang berfungsi.”

yang dibawa pulang

Kesimpulannya, penulis kajian mengingatkan bahawa penemuan mereka tidak mengesahkan bahawa susu tenusu menyebabkan kanser prostat, hanya terdapat kaitan antara pengambilan susu dan peningkatan risiko kanser prostat. Lebih banyak penyelidikan akhirnya diperlukan sebelum sebarang kesimpulan akhir boleh dipersetujui.

Walaupun begitu, penyelidik masih mengatakan bahawa mungkin idea berhemat untuk lelaki yang mempunyai sejarah keluarga kanser prostat untuk berfikir dua kali tentang mengambil susu tenusu dalam kuantiti yang sederhana.

“Jika anda fikir anda berada pada risiko yang lebih tinggi daripada purata, pertimbangkan alternatif soya, oat, gajus dan susu bukan tenusu lain,” Dr Fraser membuat kesimpulan.

BERKAITAN: 4 Kesan Mengejutkan Minum Susu, Kata Pakar Diet

Penyelidikan

Penemuan ini tidak berdasarkan projek penyelidikan berskala kecil. Lebih 28,000 lelaki yang tinggal di Amerika Utara mengambil bahagian dalam kajian ini, yang memerlukan tempoh pengesanan purata hanya di bawah lapan tahun.

Semua peserta bebas kanser pada permulaan kajian, tetapi tabiat pengambilan tenusu/kalsium individu sangat berbeza. Sesetengah lelaki minum banyak susu, yang lain mengelak sepenuhnya daripada tenusu. Pengambilan tenusu biasa setiap lelaki dianggarkan melalui soal selidik kekerapan makanan (FFQ) dan penarikan semula diet 24 jam. Selain itu, tinjauan asas yang dilengkapkan oleh setiap subjek mengumpul data demografi seperti BMI, tabiat senaman, tabiat merokok, sejarah kanser keluarga dan sebarang pemeriksaan kanser prostat sebelumnya.

Setelah semua data awal dikumpulkan, para penyelidik memerhatikan pendaftaran negara kanser untuk lapan tahun akan datang. Pada akhir tempoh pemerhatian, sejumlah 1,254 diagnosis kanser prostat telah dicatatkan dalam kalangan peserta kajian.

Pasukan penyelidik sangat berhati-hati untuk mengasingkan bukan tenusu pengambilan kalsium (melalui kacang, buah-buahan, biji benih, kekacang, sayur-sayuran, dll) daripada sumber kalsium pemakanan yang berkaitan dengan tenusu. Kemudian, model statistik digunakan untuk menganalisis kesan pengambilan tenusu tanpa mengira sebarang faktor lain (kalsium bukan tenusu, sejarah perubatan keluarga, umur, dsb.)

Secara keseluruhannya, pengarang kajian mengatakan pendekatan yang mereka ambil, dan sampel populasi besar yang perlu mereka usahakan, meletakkan mereka dalam kedudukan unik untuk menyelidik topik ini.

“Oleh kerana kohort kajian kami menunjukkan perbezaan yang besar dan perbezaan pengambilan tenusu dan tahap kalsium, kami boleh bertanya soalan itu dengan kekuatan yang luar biasa,” tambah Dr Fraser.

We would love to say thanks to the author of this write-up for this incredible web content

Minuman #1 Terburuk untuk Kanser Prostat, Kajian Baru Mencadangkan — Makan Ini Bukan Itu


Visit our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/