Mitos dan fakta tentang berdengkur terbongkar

Sama ada anda sedang menerimanya atau orang yang bertanggungjawab, berdengkur adalah punca tidur yang tidak baik, keletihan pada keesokan harinya dan pertengkaran dengan pasangan anda yang juga berasa jengkel dan sayu mata selepas malam yang terganggu.

Berdengkur penyakit yang menyusahkan sehingga menyelam dalam-dalam di internet akan mendedahkan banyak penawar pelik dan hebat, tetapi terdapat begitu banyak maklumat salah tentang perkara yang sama ada boleh mengurangkan atau memburukkan dengkuran anda.

Malah, beberapa penyelesaian yang diluluskan sains bukanlah seperti yang anda jangkakan.

Satu kajian baru mendapati apnea tidur, di mana berdengkur adalah gejala, adalah lebih biasa pada wanita selepas menopaus kerana mereka mempunyai tahap hormon estrogen dan progesteron yang lebih rendah.

Kajian yang sama menimbulkan harapan bahawa Terapi Penggantian Hormon (HRT) dapat mengurangkan dengkuran.

Di sini, FEMAIL mendedahkan lima fakta benar yang mengejutkan tentang penawar dengkuran, dan menafikan empat mitos.

Pakar telah mendedahkan penyelesaian dengkuran yang benar-benar berkesan, dan sesetengah daripadanya mungkin mengejutkan anda – daripada menyanyi hinggalah senaman lidah

FAKTA

1. HRT BOLEH MENGURANGKAN DENGKUR

Berdengkur memberi kesan kepada wanita sama seperti lelaki, dan masalah ini mungkin menjadi lebih teruk selepas wanita mengalami menopaus.

Sekitar satu daripada 20 wanita selepas menopaus mengalami apnea tidur obstruktif, keadaan yang menyebabkan saluran pernafasan runtuh yang boleh menyebabkan dengkuran kuat dan membangunkan seseorang sehingga 40 kali semalam.

Kini saintis di Universiti Bergendi Norway, telah mendapati bahawa apnea tidur lebih kerap berlaku pada wanita selepas menopaus kerana mereka mempunyai tahap hormon estrogen dan progesteron yang lebih rendah.

Ini adalah hormon yang digantikan apabila wanita mempunyai HRT, meningkatkan harapan ia boleh membantu dengan dengkuran dan apnea tidur.

Kajian mendapati bahawa dengkuran dan gejala apnea tidur yang lain berkurangan apabila hormon diisi semula ke tahap pra-menopaus.

APNEA TIDUR OBSTRUKTIF

Apnea tidur obstruktif (OSA) berlaku apabila dinding tekak seseorang mengendur dan sempit semasa tidur, menghalang saluran pernafasan mereka.

Ini mengganggu pernafasan normal, dengan gejala termasuk dengkuran kuat, pernafasan yang bising dan sukar, dan episod berulang apabila pernafasan terganggu oleh tercungap-cungap dan mendengus.

OSA menjejaskan antara empat dan 10 peratus orang di UK. Di AS, sekitar 22 juta terjejas.

Semasa episod, kekurangan oksigen mencetuskan otak penghidap untuk menarik mereka daripada tidur nyenyak supaya saluran pernafasan mereka terbuka semula.

Gangguan tidur yang berulang ini boleh membuat orang itu sangat letih, dengan mereka sering tidak menyedari apa masalahnya.

Risiko untuk OSA termasuk:

  • Berat badan berlebihan – lemak badan yang berlebihan meningkatkan sebahagian besar tisu lembut di leher
  • Menjadi lelaki
  • Berusia 40 atau lebih
  • Mempunyai leher yang besar
  • Minum jumlah alkohol yang berlebihan
  • Berada dalam menopaus – perubahan hormon menyebabkan otot tekak berehat

Rawatan termasuk perubahan gaya hidup, seperti menurunkan berat badan, jika perlu, dan mengelakkan alkohol.

Selain itu, peranti tekanan saluran udara positif berterusan (CPAP) menghalang penutupan saluran udara dengan menghantar bekalan udara termampat berterusan melalui topeng.

Peranti kemajuan mandibular (MAD) juga boleh digunakan, iaitu seperti perisai gusi yang menahan rahang dan lidah ke hadapan untuk meningkatkan ruang di bahagian belakang tekak.

Tanpa rawatan, OSA meningkatkan risiko tekanan darah tinggi, strok, serangan jantung dan diabetes jenis 2 seseorang.

Sumber: NHS

Iklan

2. SENAMAN LIDAH ADALAH PENYELESAIAN YANG BAIK

Penyelidik mendedahkan dalam kajian 2013 bahawa satu set senaman ringkas boleh mengurangkan dengkuran secara mendadak pada pesakit.

39 pesakit dalam kajian itu secara rawak selama tiga bulan rawatan dengan jalur dilator hidung ditambah senaman pernafasan (Kawalan) atau senaman harian (Terapi).

Penyelidikan, yang diterbitkan dalam jurnal CHEST, mendapati bahawa pada pesakit dengan dengkur primer atau OSA ringan, orofarinks, atau mulut dan lidah, senaman secara signifikan mengurangkan kekerapan berdengkur sebanyak 36 peratus dan jumlah kuasa berdengkur sebanyak 59 peratus.

‘Kajian ini menunjukkan rawatan yang menjanjikan, bukan invasif untuk populasi besar yang mengalami dengkuran, mereka yang berdengkur dan pasangan tidur mereka, yang sebahagian besarnya diabaikan daripada penyelidikan dan rawatan,’ Barbara Phillips, Pengarah Perubatan Makmal Tidur di Kolej Universiti Kentucky. Perubatan, kata pada masa itu.

‘Terus-terang, ini akan mengubah nasihat yang saya berikan kepada pesakit saya yang berdengkur,’ tambahnya.

Latihan sedemikian termasuk menolak hujung lidah pada pallte yang keras dan menggelongsorkan lidah ke belakang sebanyak 20 kali.

Satu lagi latihan pantas mencadangkan anda harus memaksa belakang lidah pada lantai mulut sambil mengekalkan hujung lidah bersentuhan dengan gigi tajam inferior sebanyak 20 kali.

Satu lagi cara untuk menguatkan lidah adalah dengan menghisap lidah ke atas pada lelangit, menekan seluruh lidah ke lelangit sebanyak 20 kali.

Ia juga merupakan latihan yang baik untuk mengunyah dan menelan pada kedua-dua belah mulut tanpa mengecutkan lidah.

3. NYANYIAN MEMBANTU DENGKUR

Pernah dengar nyanyian untuk makan malam anda? Bagaimana pula dengan menyanyi untuk tidur anda?

Kajian yang dijalankan oleh Royal Devon dan Hospital Exeter mendapati bahawa nyanyian boleh digunakan untuk mengurangkan risiko berdengkur.

Ini kerana dipercayai kekurangan nada dalam otot tekak boleh menjadi punca utama penyakit itu.

Penyanyi menguatkan otot yang sama yang berada di lelangit lembut dan bahagian atas tekak dan boleh menyebabkan berdengkur jika mereka menjadi terlalu lemah.

Malcolm Hilton, pakar otolaryngolog perunding di Royal Devon dan Exeter NHS Foundation Trust dan Sub Dekan Sekolah Perubatan Universiti Exeter, menguji 120 orang, separuh daripadanya berdengkur kronik dan separuh lagi hidup dengan apnea tidur sederhana.

Selama tiga bulan, separuh daripada setiap kumpulan menyanyikan latihan, dan separuh lagi tidak melakukan apa-apa.

Pada akhir percubaan, kumpulan yang melakukan senaman melaporkan kualiti tidur yang lebih baik dan kurang berdengkur.

4. DENGKUR BOLEH MENJADI FAKTOR RISIKO UNTUK DISFUNCITON EREKTILE

Beberapa kajian telah mendedahkan bahawa lelaki yang berdengkur lebih cenderung untuk berjuang untuk mendapatkan ereksi.

Kajian yang diterbitkan oleh Jurnal Perubatan Seksual mendapati bahawa 69 peratus peserta lelaki yang didiagnosis dengan apnea tidur juga mengalami disfungsi erektil.

Satu lagi kajian, kali ini diterbitkan pada 2016, juga mendapati bahawa 63 peratus peserta kajian dengan apnea tidur mengalami disfungsi erektil.

Walaupun para saintis tidak dapat mencari sebab yang jelas mengapa berdengkur boleh menyebabkan disfungsi erektil, mereka mencadangkan bahawa apnea tidur boleh menyebabkan penurunan tahap testosteron pada lelaki, dan mengurangkan tahap oksigen mereka juga, yang kedua-duanya diperlukan untuk menghasilkan ereksi .

5. DEMAM HAY MEMBUATKAN DENGKUR TERUK

Seperti yang orang yang hidup dengan demam hay akan tahu, tindak balas alahan terhadap debunga ini boleh menyebabkan tekak, mulut, hidung dan telinga gatal dan bersin.

Atas sebab ini, demam hay cenderung memburukkan dengkuran orang.

Orang yang mengalami alahan juga cenderung mengalami hidung tersumbat atau berair, dan mungkin perlu beralih kepada pernafasan mulut untuk tidur, yang bermaksud mereka bersedia untuk bernafas dengan lebih kuat daripada sebelumnya.

Ini kerana, pernafasan melalui mulut semasa anda sedang tidur boleh menyebabkan lidah anda jatuh lebih jauh ke belakang, boleh menyebabkan mampatan pada tekak anda dari rahang bawah dan tekak kering.

Udara yang disedut terus melalui mulut juga menggetarkan tisu lembut di bahagian belakang tekak, yang akan menyebabkan berdengkur.

Dan berdengkur boleh berlaku walaupun anda tidur melalui hidung, kerana bunyi akan dihasilkan oleh udara yang memasuki sinus anda melalui bukaan yang lebih kecil daripada yang sepatutnya.

SALAH

1. TUDUNG MALAM TIDAK AKAN MEMBANTU DENGKUR

Kepercayaan popular menentukan bahawa topi malam boleh membantu anda tertidur dengan mudah.

Walau bagaimanapun, tidak ada tanda-tanda bahawa minuman sebelum tidur akan membantu dengan dengkuran anda. Malah, ia berkemungkinan mempunyai kesan sebaliknya.

Alkohol mempunyai sifat melegakan otot, dan meminum alkohol empat hingga lima jam sebelum tidur boleh memburukkan keadaan kerana ia mengurangkan nada rehat otot di bahagian belakang tekak.

Ini memberi kesan kepada semua orang, malah orang yang biasanya tidak berdengkur boleh mengalami penyakit itu selepas minum alkohol sepanjang malam.

Minum juga boleh menyebabkan dehidrasi, yang juga berkemungkinan memburukkan lagi dengkuran anda.

Apabila anda mengalami dehidrasi, lendir dalam mulut dan tekak boleh menjadi pekat, yang boleh menyebabkan permukaan melekat bersama dan menyebabkan berdengkur.

2. PIL TIDUR AKAN MEMBANTU

Pil tidur boleh membantu anda tertidur dengan lebih cepat, tetapi ia tidak akan melakukan apa-apa untuk mengekang dengkuran anda.

Sama seperti alkohol, alat bantu tidur ini cenderung untuk merehatkan badan, yang seterusnya boleh melemahkan otot di bahagian belakang tekak dan menyebabkan berdengkur.

Pil ini bukan sahaja akan membuatkan anda lebih cenderung untuk berdengkur, ia juga percaya ia boleh memburukkan lagi keadaan asas di sebalik dengkuran, apnea tidur, dan menjadikannya perkara biasa.

Semakin anda mengalami episod sleep apnea, semakin banyak anda akan berdengkur, bermakna pil tidur boleh menyeret anda menuruni cerun yang licin.

Di samping dengkuran, adalah dianggap bahawa pil tidur boleh membawa pada bahagian yang lebih teruk apnea tidur, yang termasuk: keletihan pada siang hari, memori terjejas, kemurungan, tekanan darah tinggi dan diabetes.

3. TIDUR TERLENGGAK ADALAH PENYELESAIANNYA

Tidur telentang dikaitkan dengan beberapa manfaat kesihatan, tetapi ia tidak mungkin membantu mengurangkan dengkuran anda.

Adalah dipercayai bahawa tidur telentang membantu tulang belakang anda, tetapi ini juga bermakna lidah anda lebih cenderung untuk jatuh semula ke dalam mulut anda dan menghalang saluran pernafasan anda, yang mungkin mencetuskan apnea tidur.

A 1985 belajar sebenarnya mendapati bahawa orang yang beralih daripada tidur telentang kepada tidur mengiring bernafas lebih baik sepanjang malam dan kurang berdengkur.

Erica Carleton, penolong profesor sumber manusia dan tingkah laku organisasi di Universiti Saskatchewan memberitahu New York Times pada bulan Februari bahawa tidur telentang sebenarnya adalah salah satu perkara yang lebih buruk yang boleh anda lakukan jika anda mengalami apnea tidur.

‘Apabila anda tidur telentang, itu sebenarnya lebih memampatkan sistem pernafasan anda, dan ia lebih berkemungkinan untuk anda mempunyai bunyi tercungap-cungap atau berdengkur,’ katanya.

4. PEMBEDAHAN ADALAH SATU-SATUNYA CARA UNTUK MERAWAT APNEA TIDUR

Dalam sesetengah kes, campur tangan pembedahan mungkin diperlukan untuk berjaya merawat apnea tidur.

Walau bagaimanapun, ini hanya terpakai untuk kes tertentu, seperti kanak-kanak yang saluran pernafasannya disekat oleh tonsil besar mereka.

Sesetengah orang dewasa mungkin cuba membuang atau mengetatkan tisu di kerongkong, mulut atau hidung melalui pembedahan yang memburukkan lagi masalah, tetapi ia mungkin tidak ditunjukkan untuk semua orang.

Doktor juga mungkin akan menetapkan beberapa siri perubahan gaya hidup sebelum mengesyorkan pembedahan, kerana apnea tidur dan berdengkur juga boleh disebabkan oleh kebersihan, masalah postur atau graviti.

Sementara itu, bentuk rawatan lain yang berjaya termasuk CPAR – mesin Tekanan Saluran Udara Positif Berterusan.

Alat ini terus meniup udara ke dalam saluran udara anda dan aliran udara boleh dilaraskan. Ia adalah rawatan yang paling biasa untuk pesakit yang mengalami apnea tidur obstruktif yang teruk.

We would love to give thanks to the writer of this short article for this amazing content

Mitos dan fakta tentang berdengkur terbongkar


Visit our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/