Monkeypox bukan Covid. Inilah sebabnya | CNN

Ini ialah edisi mingguan surat berita coronavirus CNN. Nantikan pengumpulan anda setiap hari Rabu. Jika anda belum melanggan lagi, daftar di sini.CNN

Pada pandangan pertama, semua berita kelihatan terlalu biasa.

Wabak virus baru dikesan. Ia mula merebak ke seluruh dunia, kes demi kes, negara demi negara. Pihak berkuasa kesihatan melancarkan tindakan, menjejaki jangkitan dan mengeluarkan panduan.

Selepas dua tahun berliku-liku, boleh difahami bahawa berturut-turut kes cacar monyet membawa kembali beberapa kenangan buruk pada awal 2020, ketika dunia mula-mula menyedari tentang Covid-19.

Tetapi pakar kesihatan telah jelas sejak kes pertama berlaku: Walaupun orang ramai harus sedar wabak monyetpoxkedua-dua penyakit ini adalah sangat berbeza, dan tidak ada sebab yang sama untuk penggera seperti dua tahun lalu.

“Ini bukan Covid,” kata Dr. Jennifer McQuiston, doktor haiwan dan timbalan pengarah Bahagian Patogen dan Patologi Akibat Tinggi CDC, dalam satu kenyataan minggu lalu.

Presiden AS Joe Biden juga pernah berusaha untuk menyahkaitan kedua-dua penyakit itu dalam fikiran orang ramai. “Saya tidak fikir ia meningkat kepada tahap kebimbangan yang wujud dengan Covid-19,” kata Biden kepada pemberita dalam lawatan ke Tokyo baru-baru ini. Ia adalah perubahan mendadak daripada komen yang dibuatnya sehari sebelumnya, apabila dia berkata “semua orang harus prihatin.”

Sudah tentu, beberapa pemimpin cuba menenangkan rakyat ketika Covid-19 mula-mula muncul, hanya untuk virus itu bertukar menjadi pandemik sekali dalam satu generasi.

Jadi, bagaimana sebenarnya, cacar monyet berbeza dengan Covid – dan mengapa pakar lebih santai tentang wabak ini?

Paling penting, cacar monyet tidak merebak semudah Covid-19. “Penyebaran pernafasan bukanlah kebimbangan utama” dengan cacar monyet, kata McQuiston. Ia hanya ditularkan antara manusia jika terdapat hubungan rapat dengan orang yang dijangkiti – seperti berkongsi pakaian atau tempat tidur, atau melalui air liur – menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Gejala cacar monyet, khususnya ruam yang biasanya muncul pada badan seseorang, juga lebih mudah dikesan daripada gejala Covid-19. Dan penyebaran tanpa gejala – yang merumitkan usaha awal untuk membendung Covid – belum didokumenkan dalam cacar monyet, menurut kajian 2020.

“Monkeypox boleh menjadi jangkitan yang serius,” terutamanya di negara berpendapatan rendah di mana pengesanan dan rawatan tidak tersedia, Michael Head, felo penyelidik kanan dalam kesihatan global di University of Southampton di UK, memberitahu CNN minggu lalu. Tiada kematian dilaporkan akibat wabak semasa.

Walau bagaimanapun, di dunia maju, “akan menjadi sangat luar biasa untuk melihat lebih daripada segelintir kes dalam sebarang wabak, dan kami tidak akan melihat tahap penularan gaya (Covid),” kata Ketua.

Tetapi mungkin yang paling penting, cacar monyet bukanlah penyakit baru. Vaksin cacar boleh digunakan untuk menangani virus, terdapat banyak penyelidikan saintifik tentang cara penyakit itu bertindak, dan ia tidak bermutasi secepat Covid-19.

Oleh itu, jika tajuk berita tentang cacar monyet membawa fikiran anda kembali ke Mac 2020, anda perlu mencuba.

“Ini adalah virus yang kami faham: kami mempunyai vaksin terhadapnya, kami mempunyai rawatan terhadapnya, dan ia merebak dengan sangat berbeza daripada SARS-Cov-2 – ia tidak menular seperti Covid – jadi saya yakin kita akan dapat untuk menjaga tangan kita di sekelilingnya,” Penyelaras Respons Covid-19 White House Dr. Ashish Jha memberitahu Martha Raddatz dari ABC Ahad.

S: Adakah Covid-19 menular selepas rawatan dengan Paxlovid?

A: Orang yang mengalami kambuh semula Covid-19 selepas dirawat dengan ubat antivirus Paxlovid masih boleh berjangkit, tetapi mereka mungkin tidak mengetahuinya jika mereka tidak mempunyai sebarang gejala.

“Orang yang mengalami lantunan semula berisiko untuk dihantar kepada orang lain, walaupun mereka berada di luar apa yang orang terima sebagai tingkap biasa untuk dapat menghantar,” kata Dr Michael Charness dari Pusat Perubatan Pentadbiran Veteran di Boston.

Charness dan rakan sekerjanya bekerjasama dengan pasukan penyelidik di Columbia University untuk meneliti kes Covid-19 yang kembali selepas rawatan Paxlovid. Beliau berkata mereka telah menemui sekurang-kurangnya dua kejadian di mana orang telah menularkan virus kepada orang lain apabila jangkitan mereka berulang.

Hantar soalan anda di sini. Adakah anda seorang pekerja penjagaan kesihatan yang memerangi Covid-19? Mesej kami di WhatsApp tentang cabaran yang anda hadapi: +1 347-322-0415.

Shanghai akhirnya ‘dibuka semula,’ tetapi trauma penguncian masih berterusan

Bangunan pencakar langit bercahaya, jalan raya dipenuhi lalu lintas, dan orang muda minum dan menari di jalanan ketika bunga api meledak di atas kepala.

Setakat pagi Rabu, kebanyakan 25 juta penduduk Shanghai bebas meninggalkan komuniti mereka, kedai dan bangunan pejabat boleh dibuka semula, kereta kembali di jalanan, dan kereta bawah tanah serta bas menyambung semula perkhidmatan.

Shanghai menyambut hari Rabu dengan ledakan kehidupan yang telah lama ditunggu-tunggu, apabila kerajaan menarik balik penutupan di seluruh bandar. Tetapi proses pembukaan semula mungkin lambat dan menyakitkan, kerana penduduk di hab kewangan berdepan dengan trauma sejak dua bulan lalu.

Adakah Covid menyekat kehidupan dating anda? Malam tarikh akan menjayakan kemunculannya semula

Pandemik mungkin kelihatan seperti peluang terbaik untuk memupuk hubungan dengan akses tanpa had kepada pasangan anda, kebersamaan tanpa henti dan banyak masa untuk keintiman.

Tetapi, seperti yang kebanyakan kita sedia maklum, penguncian mempunyai kesan sebaliknya terhadap percintaan. Hidup di atas satu sama lain, tidak menukar baju tidur kami dan kadang-kadang tidak mandi adalah lambang tidak seksi.

Pakar terapi seks Madelyn Esposito-Smith berkata bahawa Covid-19 telah “membakar keinginan seksual” untuk pasangan yang tinggal bersama, menghilangkan semua “intrik dan misteri” dan menjadikan masa bersendirian sebagai “komoditi berharga.”

Dengan musim panas menjelang, sudah tiba masanya untuk membawa balik sesuatu kami telah hilang, mungkin tanpa disedari: malam tarikh.

Korea Utara mungkin memikirkan semula sekatan selepas mendakwa wabak Covidnya semakin pulih

Korea Utara mengatakan ia wabak Covid-19 semakin bertambah baik dan oleh itu ia sedang mempertimbangkan untuk menyemak semula peraturan anti-wabaknya, menurut media milik kerajaan.

KCNA melaporkan pada hari Ahad bahawa pemimpin Kim Jong Un dan pegawai atasan lain telah menilai situasi pandemik sebagai “bertambah baik” dan membincangkan menyesuaikan langkah-langkah pembendungan.

Pyongyang melaporkan lebih 89,500 “kes demam” baharu dan 106,390 pulih antara petang Jumaat dan Sabtu di seluruh negara, tetapi tidak menyebut jika terdapat sebarang kematian tambahan.

Menurut KCNA, angka kematian terbaharu negara itu berjumlah 69 orang pada akhir minggu lalu. Bagaimanapun, memandangkan kekurangan pelaporan bebas di dalam Korea Utara, adalah sukar untuk mengesahkan angka itu dan terdapat keraguan yang meluas terhadap pelaporan Covid di negara itu.

Jika anda menghidap Covid yang berpanjangan, bertenang

Jika anda berasa tidak sihat dalam beberapa minggu selepas jangkitan Covid-19, anda perlu bersedia untuk mengambil perkara dengan perlahan dan menguruskan jangkaan anda tentang perkara yang boleh dan tidak boleh anda lakukan.

Dr. Erica Spatz, seorang profesor kardiologi bersekutu di Sekolah Perubatan Yale, berkata aduan biasa ialah walaupun hanya berjalan-jalan terasa mengerikan. Apabila kembali bersenam, “mulakan dengan lima hingga 10 minit dengan basikal berbaring atau pendayung, dan tambah beberapa minit setiap minggu,” dia mencadangkan.

Nasihat “perlahan-lahan” ini digunakan untuk semua kesan Covid yang berlarutan, termasuk kognisi.

Baca lebih lanjut di sini.

Anda mungkin pernah mengalami perasaan tenang dan gembira semasa berada di pantai atau tasik, tetapi ternyata terdapat manfaat psikologi dan fizikal yang terbukti apabila berada berdekatan dengan air. Ketua Koresponden Perubatan CNN Dr. Sanjay Gupta bercakap dengan ahli psikologi alam sekitar Mathew White tentang sains di sebalik air dan mengapa kita semua memerlukan lebih banyak Ruang Biru dalam kehidupan kita. Dengar sini.

We would like to thank the writer of this write-up for this outstanding content

Monkeypox bukan Covid. Inilah sebabnya | CNN


You can find our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/