Monkeypox terus membingungkan saintis apabila ia merebak ke lebih banyak negara

BARUAnda kini boleh mendengar artikel Fox News!

Para saintis cuba memahami dengan lebih baik mengapa monkeypox merebak dengan cepat di seluruh dunia di kawasan yang biasanya tidak mempunyai penyakit itu sejak United Kingdom mengesahkannyakes pertama cacar monyet pada awal Mei.

“Kami tidak pernah benar-benar melihat jenis pemerhatian daripada cacar monyet sebelum ini, jadi ini amat membimbangkan, ” kata Andrea McCollum, ahli epidemiologi yang mengetuai pasukan poxvirus di Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC).

Dalam grafik edaran Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit ini, gejala salah satu daripada kes pertama virus cacar monyet yang diketahui ditunjukkan pada tangan pesakit.
(Ihsan CDC/Getty Images)

Lebih 550 kes cacar monyet yang disahkan di 30 negara telah dikesan di seluruh dunia, termasuk kira-kira 18 di Amerika Syarikat, menurut Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) dan CDC.

“Kami melihat semua kes muncul dalam tempoh yang agak singkat. Kami melihat bahawa dalam beberapa hari, dalam beberapa minggu, kami melihat lebih 500 kes. Ini berbeza. Ini tidak pernah dilihat sebelum ini. ,” kata Rosamund Lewis, ketua teknikal WHO untuk cacar monyet.

CDC menyatakan cacar monyet tergolong dalam yang sama genus virus sebagai cacartetapi selepas cacar dihapuskan oleh vaksinasi di seluruh dunia pada tahun 1980, penurunan imuniti terhadap cacar monyet mungkin telah menyumbang lonjakan dalam kes sejak vaksinasi cacar tidak lagi disyorkan, menurut Nature.

SIAPA: MONKEYPOX TIDAK DIJANGKA MENJADI PANDEMIK, BANYAK YANG TIDAK DIKENALI

Afrika biasanya mempunyai beberapa ribu kes dalam setahun purata, kebanyakannya di bahagian barat dan tengah rantau initetapi hanya pada minggu lalu kes di luar Afrika telah melebihi jumlah yang dikesan di luar benua sejak 1970, apabila kes manusia pertama dikesan.

Tetapi walaupun saintis bimbang tentang penyebaran pesat cacar monyet, ia bukan coronavirus, menurut Nature.

Mikrograf elektron pewarna negatif mendedahkan a "M" Virion virus monkeypox Jenis Mulberi dalam cecair vesikular manusia.

Mikrograf elektron noda negatif mendedahkan virion virus cacar monyet Jenis Mulberi “M” dalam cecair vesikular manusia.
(BSIP/UIG Melalui Getty Images)

Monkeypox tidak berjangkit seperti SARS-CoV-2, virus yang bertanggungjawab untuk Pandemik Covid-19kerana ia tidak menular dari orang ke orang dengan mudah dan kerana kita mempunyai vaksin untuk mencegahnya, kata Jay Hooper, pakar virologi di Institut Penyelidikan Perubatan Tentera Amerika Syarikat Penyakit Berjangkit di Fort Detrick, Maryland.

SARS-CoV-2 merebak melalui titisan kecil di udara yang dipanggil aerosol, tetapi saintis percaya monkeypox merebak terutamanya melalui hubungan rapat dengan cecair badan, jadi seseorang yang dijangkiti monkeypox akan menjangkiti lebih sedikit kenalan rapat berbanding seseorang yang dijangkiti coronavirus, tambah Hooper. .

Penyelidikan daripada penjujukan genom virus daripada orang yang dijangkiti monkeypox di Belgium, Perancis, Jerman, Portugal dan Amerika Syarikat mencadangkan strain monkeypox menyerupai strain yang kurang maut yang ditemui di Afrika Barat, yang mempunyai kadar kematian kurang daripada 1% dalam populasi luar bandar. . Sebagai perbandingan, strain yang lebih ganas di Afrika Tengah mempunyai kadar kematian sehingga 10%, menurut Nature.

CACAR MONYET DAN PENYAKIT ENDEMIK SEMAKIN BERPANTANG, SIAPA KATA

Urutan ini paling serupa dengan kumpulan kes cacar monyet yang muncul di luar luar Afrika pada 2018 dan 2019 dan dikaitkan dengan perjalanan di Afrika Barat.

Jadi penjelasan paling mudah ialah orang yang mempunyai kes bukan Afrika pertama tahun ini dijangkiti sama ada melalui hubungan haiwan atau hubungan rapat dengan seseorang yang telah dijangkiti virus itu semasa melakukan perjalanan ke wilayah yang sama di Afrika, kata Bernie Moss, pakar virologi di Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan.

Penyelidik berharap untuk mengetahui sama ada peningkatan pesat dalam kes adalah daripada mutasi virus yang membolehkan cacar monyet dihantar dengan lebih mudah, kata Dr. Raina MacIntyre, ahli epidemiologi yang pakar dalam penyakit berjangkit di Universiti New South Wales di Sydney, Australia.

Tetapi tidak seperti SARS-CoV-2, iaitu virus RNA yang mahir mengelak imuniti daripada vaksin atau jangkitan terdahulu, cacar monyet ialah virus DNA, yang diketahui lebih baik dalam membaiki mutasi daripada virus RNA. Ini bermakna virus monkeypox kurang berkemungkinan tiba-tiba bermutasi dan memudahkan penularan orang-orang, tambah MacIntyre.

Tetapi ia masih “sangat membimbangkan” kes cacar monyet meningkat pada orang yang tidak mempunyai hubungan antara satu sama lain, kata McCollum.

Para saintis juga cuba mencari sebab kumpulan kes termasuk kebanyakan lelaki berumur 20-50 tahun, ramai yang melakukan hubungan seks dengan lelaki (MSM), tetapi MacIntyre berkata ia mungkin secara kebetulan bahawa virus itu diperkenalkan ke dalam komuniti MSM dan terus merebak. kerana ia tidak diketahui sebagai a jangkitan seksual.

Agensi Keselamatan Kesihatan United Kingdom, walau bagaimanapun, mengesyorkan pesakit cacar monyet yang bergejala harus menahan diri daripada aktiviti seksual semasa terdapat lesi walaupun tiada bukti diketahui virus itu dalam perkumuhan alat kelamin. Di samping itu, mereka mengesyorkan penggunaan kondom selama lapan minggu selepas jangkitan.

Dalam grafik edaran Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit ini, gejala salah satu daripada kes pertama virus cacar monyet yang diketahui ditunjukkan pada tangan pesakit.

Dalam grafik edaran Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit ini, gejala salah satu daripada kes pertama virus cacar monyet yang diketahui ditunjukkan pada tangan pesakit.
(Imej CDC/Getty)

Walaupun CDC menyatakan tiada rawatan khusus untuk monkeypox, beberapa antivirus mungkin terbukti bermanfaat.

Di samping itu, Amerika Syarikat mempunyai simpanan berjuta-juta vaksin cacar, dua daripadanya diluluskan dan secara amnya berkesan juga terhadap cacar monyet.

Jawatankuasa Penasihat CDC mengenai Amalan Imunisasi baru-baru ini menerbitkan cadangan untuk mengehadkan penggunaan vaksin cacar yang dikenali sebagai Jynneos kepada pekerja penjagaan kesihatan dan kakitangan makmal yang bekerja rapat dengan virus itu.

McCollum menyatakan bahawa terapi ini tidak akan digunakan secara besar-besaran, tetapi sebaliknya kenalan rapat mereka yang dijangkiti cacar monyet akan divaksinasi dalam kaedah yang dipanggil “vaksinasi cincin.”

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APP BERITA FOX

“Bahagian pertama ialah mengenal pasti mereka yang dijangkiti dan mengasingkan mereka dan memastikan mereka mendapat penjagaan yang mereka perlukan,” kata Dr Raj Panjabi, yang mengetuai tindak balas monkeypox di Rumah Putih.

“Bahagian kedua ialah memastikan kami memberi vaksin kepada mereka yang telah terdedah kepada individu yang dijangkiti. Jika kami melakukannya berulang kali – dan itulah pendekatan kami di Rumah Putih dan di seluruh kerajaan – maka kami mempunyai peluang yang lebih baik untuk menamatkan ini. wabak.”

We wish to give thanks to the author of this post for this incredible material

Monkeypox terus membingungkan saintis apabila ia merebak ke lebih banyak negara


You can view our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/