Motivasi Dipengaruhi oleh Tekanan Oksidatif, tetapi Pemakanan Boleh Membantu – Berita Neurosains

Ringkasan: Tahap glutation yang lebih tinggi dalam nukleus accumbens dikaitkan dengan prestasi yang lebih baik dan lebih mantap dalam tugas berasaskan motivasi. Penemuan mencadangkan penambahbaikan dalam fungsi anti-oksida akumbal yang boleh diperolehi melalui diet atau suplemen mungkin merupakan pendekatan yang boleh dilaksanakan untuk membantu meningkatkan motivasi.

Sumber: EPFL

Dalam kehidupan, motivasi boleh menjadi perbezaan antara kejayaan dan kegagalan, penetapan matlamat dan tanpa tujuan, kesejahteraan dan ketidakbahagiaan. Namun, menjadi dan kekal bermotivasi selalunya merupakan langkah yang paling sukar, masalah yang telah mendorong banyak penyelidikan.

Sebahagian kecil daripada penyelidikan itu telah meneliti persoalan metabolisme. “Adakah perbezaan dalam metabolit dalam otak menjejaskan keupayaan kita untuk motivasi?” tanya Profesor Carmen Sandi di EPFL’s School of Life Sciences. “Jika itu berlaku, bolehkah campur tangan pemakanan yang boleh menjejaskan tahap metabolit menjadi kenderaan yang berkesan untuk meningkatkan prestasi bermotivasi?”

Kumpulan Sandi, dengan rakan-rakan mereka di Institut Sains Kesihatan Nestlé, kini telah menerbitkan satu kajian yang menyinari cahaya pertama untuk menjawab soalan itu. Para penyelidik memberi tumpuan kepada kawasan jauh ke dalam otak yang dipanggil “nukleus accumbens”, yang diketahui memainkan peranan utama mengawal fungsi seperti ganjaran, pengukuhan, keengganan, dan tidak kurang, motivasi.

Metabolisme dan tekanan oksidatif dalam otak

Idea di sebalik kajian itu ialah otak itu sendiri—seperti semua tisu dalam badan kita—tertakluk kepada tekanan oksidatif yang berterusan, akibat daripada metabolismenya.

Apakah tekanan oksidatif? Apabila sel “makan” pelbagai molekul untuk bahan api, ia menghasilkan sejumlah produk sisa toksik dalam bentuk molekul yang sangat reaktif secara kolektif dikenali sebagai “spesies oksidatif”. Sudah tentu, sel mempunyai beberapa mekanisme untuk membersihkan spesies oksidatif, memulihkan keseimbangan kimia sel. Tetapi pertempuran itu berterusan, kadangkala keseimbangan itu terganggu dan gangguan itulah yang kita panggil “tekanan oksidatif”.

Sambungan glutation

Otak kemudiannya sering mengalami tekanan oksidatif yang berlebihan daripada proses neurometaboliknya-dan persoalan bagi para penyelidik ialah sama ada tahap antioksidan dalam nukleus accumbens boleh menjejaskan motivasi. Untuk menjawab soalan itu, para saintis melihat antioksidan otak yang paling penting, protein yang dipanggil glutathione (GSH), dan hubungannya dengan motivasi.

“Kami menilai hubungan antara metabolit dalam nukleus accumbens-rantau otak utama-dan prestasi bermotivasi,” kata Sandi. “Kami kemudian beralih kepada haiwan untuk memahami mekanisme dan kausaliti siasatan antara metabolit dan prestasi yang ditemui, membuktikan juga bahawa campur tangan pemakanan mengubah suai tingkah laku melalui laluan ini.”

Mengesan GSH dalam nukleus accumbens

Pertama, mereka menggunakan teknik yang dipanggil “spektroskopi resonans magnetik proton,” yang boleh menilai dan mengukur biokimia di kawasan tertentu otak dengan cara yang tidak invasif.

Para penyelidik menggunakan teknik itu pada nukleus accumbens kedua-dua manusia dan tikus untuk mengukur tahap GSH. Mereka kemudian membandingkan tahap tersebut dengan seberapa baik atau buruk subjek manusia dan haiwan mereka berprestasi dalam tugasan standard yang berkaitan dengan usaha yang mengukur motivasi.

Apa yang mereka dapati ialah tahap GSH yang lebih tinggi dalam accumbens nukleus berkorelasi dengan prestasi yang lebih baik dan mantap dalam tugas motivasi.

Tahap dan motivasi GSH

Tetapi korelasi tidak membayangkan sebab, jadi pasukan itu beralih kepada eksperimen hidup dengan tikus yang diberi suntikan mikro penyekat GSH, menurunkan kawal selia sintesis dan tahap antioksidan. Tikus kini menunjukkan kurang motivasi, seperti yang dilihat dalam prestasi yang lebih buruk dalam ujian berasaskan usaha dan insentif ganjaran.

Cysteine ​​terkandung dalam ‘makanan berprotein tinggi’, seperti daging, ayam, ikan atau makanan laut. Imej berada dalam domain awam

Sebaliknya, apabila penyelidik memberi tikus campur tangan pemakanan dengan prekursor GSH N-acetylcysteine-yang meningkatkan tahap GSH dalam nukleus accumbens-haiwan berprestasi lebih baik. Kesannya “berpotensi dimediasi oleh peralihan khusus jenis sel dalam input glutamatergik kepada neuron spiny sederhana yang terkumpul,” seperti yang ditulis oleh penulis.

Bolehkah pemakanan atau suplemen membantu motivasi?

“Kajian kami memberikan pandangan baru tentang bagaimana metabolisme otak berkaitan dengan tingkah laku dan mengemukakan intervensi pemakanan yang menyasarkan proses oksidatif utama sebagai campur tangan yang ideal untuk memudahkan daya tahan yang berdaya usaha,” menyimpulkan penulis. Penemuan kajian “mencadangkan bahawa peningkatan fungsi antioksidan terkumpul mungkin merupakan pendekatan yang boleh dilaksanakan untuk meningkatkan motivasi.”

“N-acetylcysteine, suplemen pemakanan yang kami berikan dalam kajian kami juga boleh disintesis dalam badan daripada sistein prekursornya,” kata Sandi. “Sistein terkandung dalam ‘makanan berprotein tinggi’, seperti daging, ayam, ikan atau makanan laut. Sumber lain dengan kandungan yang lebih rendah ialah telur, makanan bijirin penuh seperti roti dan bijirin, dan beberapa sayur-sayuran seperti brokoli, bawang, dan kekacang.”

“Sudah tentu, terdapat cara lain di luar N-acetylcysteine ​​​​untuk meningkatkan tahap GSH dalam badan, tetapi bagaimana ia berkaitan dengan tahap di otak-dan terutamanya dalam nukleus accumbens-sebahagian besarnya tidak diketahui. Kajian kami mewakili bukti prinsip bahawa N-acetylcysteine ​​​​pemakanan boleh meningkatkan tahap GSH otak dan memudahkan tingkah laku yang mudah.”

Lihat juga

Ini menunjukkan garis besar kepala

Mengenai berita penyelidikan motivasi dan neurosains ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: EPFL
Hubungi: Pejabat Akhbar – EPFL
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Glutathione dalam nukleus accumbens mengawal motivasi untuk melakukan usaha insentif ganjaran,” oleh Ioannis Zalachoras et al. eLife


Abstrak

Glutathione dalam nukleus accumbens mengawal motivasi untuk melakukan usaha insentif ganjaran

Bukti yang muncul adalah melibatkan fungsi mitokondria dan metabolisme dalam nukleus accumbens dalam prestasi bermotivasi.

Walau bagaimanapun, otak terdedah kepada penghinaan oksidatif yang berlebihan akibat daripada proses neurometabolik dan sama ada tahap antioksidan dalam nukleus accumbens menyumbang kepada prestasi bermotivasi tidak diketahui.

Di sini, kami mengenal pasti peranan penting untuk glutathione (GSH), antioksidan endogen yang paling penting dalam otak, dalam motivasi.

Menggunakan spektroskopi resonans magnetik proton (1H-MRS) di medan ultra tinggi dalam kedua-dua populasi klinikal dan praklinikal, kami menetapkan bahawa tahap GSH terkumpul yang lebih tinggi adalah sangat meramalkan prestasi yang lebih baik, dan terutamanya prestasi yang stabil dari semasa ke semasa dalam tugas berkaitan usaha.

Kausalitas telah ditubuhkan dalam eksperimen in vivo praklinikal yang, pertama, menunjukkan bahawa tahap GSH yang mengawal selia turun melalui suntikan mikro perencat sintesis GSH buthionine sulfoximine dalam nukleus accumbens menjejaskan prestasi insentif ganjaran berasaskan usaha.

Di samping itu, rawatan sistemik dengan prekursor GSH N-acetyl-cysteine ​​(NAC) meningkatkan tahap GSH terkumpul dan membawa kepada prestasi yang lebih baik, yang berpotensi dimediasi oleh peralihan khusus jenis sel dalam input glutamatergik kepada neuron spiny sederhana terkumpul. Data kami menunjukkan perkaitan rapat antara tahap GSH terkumpul dan kapasiti individu untuk melakukan usaha insentif ganjaran dari semasa ke semasa.

Mereka juga mencadangkan bahawa penambahbaikan fungsi antioksidan akumbal mungkin merupakan pendekatan yang boleh dilaksanakan untuk meningkatkan motivasi.

We would love to say thanks to the writer of this post for this awesome web content

Motivasi Dipengaruhi oleh Tekanan Oksidatif, tetapi Pemakanan Boleh Membantu – Berita Neurosains


You can find our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/