Mudah & Mudah: Multivitamin Harian Boleh Meningkatkan Kognisi dan Melindungi Daripada Kemerosotan Mental

Mengambil suplemen vitamin dan mineral setiap hari boleh meningkatkan kognisi pada orang dewasa yang lebih tua, menurut penyelidikan baru.

Bolehkah mengambil suplemen multivitamin setiap hari membantu mengekalkan kesihatan kognitif dengan penuaan dan mungkin menghalang penurunan kognitif? Menurut penyelidikan baru, ia mungkin. Satu kajian baru mendapati bahawa mengambil suplemen harian boleh meningkatkan kognisi pada orang dewasa yang lebih tua, tetapi kajian tambahan diperlukan untuk mengesahkan penemuan ini sebelum sebarang cadangan kesihatan dibuat. Kajian itu juga menunjukkan bahawa penggunaan harian suplemen ekstrak koko tidak memberi manfaat kepada kognisi.

Penemuan oleh penyelidik daripada Sekolah Perubatan Universiti Wake Forestdijalankan dengan kerjasama Brigham dan Hospital Wanita di Boston telah diterbitkan pada 14 September dalam Alzheimer & Demensia: Jurnal Persatuan Alzheimer.

Lebih daripada 6.5 juta rakyat Amerika hidup dengan penyakit Alzheimer, menurut Persatuan Alzheimer. Tambahan pula, 1 daripada 3 warga emas mati dengan penyakit atau bentuk demensia yang lain.

Sekolah Perubatan Universiti Wake Forest Laura Baker

Laura D. Baker, Ph.D., profesor gerontologi dan perubatan geriatrik di Sekolah Perubatan Universiti Wake Forest, mengetuai percubaan COSMOS-Mind, yang menunjukkan pengambilan suplemen harian boleh meningkatkan kognisi pada orang dewasa yang lebih tua. Kredit: Sekolah Perubatan Universiti Wake Forest

“Terdapat keperluan mendesak untuk campur tangan yang selamat dan berpatutan untuk melindungi kognisi daripada penurunan pada orang dewasa yang lebih tua,” kata Laura D. Baker, Ph.D., profesor gerontologi dan perubatan geriatrik di Sekolah Perubatan Universiti Wake Forest dan penyiasat utama bersama percubaan itu, bersama-sama dengan Mark Espeland, Ph.D., profesor gerontologi dan perubatan geriatrik di Sekolah Perubatan Universiti Wake Forest.

Laura Baker

Laura D. Baker, Ph.D., profesor gerontologi dan perubatan geriatrik di Sekolah Perubatan Universiti Wake Forest. Kredit: Sekolah Perubatan Universiti Wake Forest

Kajian Suplemen COcoa dan Hasil Multivitamin untuk Minda (COSMOS-Mind), adalah kajian sampingan kepada percubaan COSMOS yang diketuai oleh Brigham and Women’s Hospital yang secara rawak 21,442 lelaki dan wanita di seluruh AS Kajian itu menyiasat sama ada mengambil suplemen ekstrak koko setiap hari atau suplemen multivitamin-mineral harian mengurangkan risiko mendapat penyakit jantung, strok, kanser dan hasil kesihatan yang lain. Ia dibiayai oleh Institut Penuaan Kebangsaan Institut Kesihatan Nasional.

Menurut Baker, ekstrak koko kaya dengan sebatian yang dipanggil flavanol, dan kajian lepas menunjukkan bahawa sebatian ini boleh memberi kesan positif kepada kognisi. Di samping itu, Baker berkata bahawa beberapa mikronutrien dan mineral diperlukan untuk menyokong fungsi badan dan otak yang normal, dan kekurangan pada orang dewasa yang lebih tua boleh meningkatkan risiko penurunan kognitif dan demensia.

Dalam COSMOS-Mind, saintis menguji sama ada pemberian harian ekstrak koko berbanding plasebo dan multivitamin-mineral berbanding plasebo meningkatkan kognisi pada orang dewasa yang lebih tua. Lebih daripada 2,200 peserta, berumur 65 tahun ke atas, telah didaftarkan, dan mereka diikuti selama tiga tahun. Untuk menilai ingatan dan kebolehan kognitif yang lain, peserta menyelesaikan ujian melalui telefon pada peringkat awal dan setiap tahun.

Mark Espeland

Mark Espeland, Ph.D., profesor gerontologi dan perubatan geriatrik di Sekolah Perubatan Universiti Wake Forest. Kredit: Sekolah Perubatan Universiti Wake Forest

“Kajian kami menunjukkan bahawa walaupun ekstrak koko tidak menjejaskan kognisi, suplemen multivitamin-mineral harian menghasilkan peningkatan kognitif yang signifikan secara statistik,” kata Baker. “Ini adalah bukti pertama manfaat kognitif dalam kajian jangka panjang yang besar tentang suplemen multivitamin pada orang dewasa yang lebih tua.”

Menurut anggaran penyelidik, tiga tahun suplemen multivitamin secara kasar diterjemahkan kepada 60% perlambatan penurunan kognitif (kira-kira 1.8 tahun). Keputusan menunjukkan bahawa faedah secara relatifnya lebih ketara pada peserta yang mempunyai penyakit kardiovaskular yang ketara, yang penting kerana individu ini sudah berisiko lebih tinggi untuk gangguan kognitif dan penurunan.

“Masih terlalu awal untuk mengesyorkan suplemen multivitamin harian untuk mencegah penurunan kognitif,” kata Baker. “Walaupun penemuan awal ini menjanjikan, penyelidikan tambahan diperlukan dalam kumpulan orang yang lebih besar dan lebih pelbagai. Selain itu, kami masih perlu melakukan untuk memahami dengan lebih baik mengapa multivitamin mungkin memberi manfaat kepada kognisi pada orang dewasa yang lebih tua.”

Untuk lebih lanjut mengenai penyelidikan ini, lihat Multivitamin Harian Boleh Melambatkan Penuaan Kognitif.

Rujukan: “Kesan ekstrak koko dan multivitamin pada fungsi kognitif: Percubaan klinikal rawak” oleh Laura D. Baker, Joann E. Manson, Stephen R. Rapp, Howard D. Sesso, Sarah A. Gaussoin, Sally A. Shumaker dan Mark A. Espeland, 14 September 2022, Alzheimer & Demensia.
DOI: 10.1002/alz.12767

Kajian Suplemen COcoa dan Hasil Multivitamin (COSMOS) disokong oleh geran yang dimulakan oleh penyiasat daripada Marikh Edge, segmen Marikh khusus untuk penyelidikan dan produk pemakanan, yang termasuk sokongan infrastruktur dan sumbangan pil dan pembungkusan kajian. Haleon memberikan sokongan melalui penyediaan separa pil dan pembungkusan kajian. COSMOS juga disokong sebahagiannya oleh geran AG050657, AG071611, EY025623 dan HL157665 daripada National Institutes of Health, Bethesda, Md. Program Inisiatif Kesihatan Wanita (WHI) dibiayai oleh Institut Jantung, Paru-paru dan Darah Kebangsaan, Institut Kebangsaan Kesihatan, Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia AS melalui kontrak 75N92021D00001, 75N92021D00002, 75N92021D00003, 75N92021D00004, 75N92021D00005. Baik Mars Edge mahupun Haleon tidak memberikan input berkenaan analisis data, tafsiran hasil atau pembangunan manuskrip.

We would like to say thanks to the writer of this article for this remarkable content

Mudah & Mudah: Multivitamin Harian Boleh Meningkatkan Kognisi dan Melindungi Daripada Kemerosotan Mental


You can find our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/