Musim selesema dan COVID-19: Inilah cara untuk mengelakkan jangkitan pada musim luruh ini

Kristina Nokes menerima suntikan selesema daripada Scott Kendall di Rite Aid Pharmacy di Murray pada 7 Ogos 2012. Doktor percaya musim selesema ini mungkin menjadi musim yang teruk di AS selepas musim Australia baru sahaja berakhir — dan dengan itu meragut 300 nyawa dan menyebabkan 1,700 kemasukan ke hospital. (Scott G Winterton, Deseret News)

Anggaran masa membaca: 4-5 minit

SALT LAKE CITY – Doktor percaya musim selesema ini mungkin menjadi musim yang teruk di AS selepas musim Australia baru sahaja berakhir – dan dengannya meragut 300 nyawa dan menyebabkan 1,700 dimasukkan ke hospital.

Kencee Graves, profesor bersekutu perubatan dalaman dan ketua pegawai perubatan untuk kesihatan pesakit dalam di University of Utah Health, menyatakan Utah tidak mengalami wabak selesema sejak dua tahun lalu.

Australia – yang AS lihat untuk meramalkan apa yang mungkin dilihat oleh negeri-negeri itu – menyaksikan peningkatan besar tahun ini dalam kes selesema yang serius. Pada tahun 2021, negara tidak mengalami kematian akibat influenza dan hanya segelintir dimasukkan ke hospital. Tetapi musim ini, negara menyaksikan peningkatan lima kali ganda dalam kes serius dan kematian, kata Graves.

“Itulah yang membuatkan kami di AS agak bimbang tentang betapa teruknya musim selesema ini,” katanya.

Itu menjadikan tahun ini penting untuk mendapatkan vaksin selesema. Pada masa yang sama coronavirus terus beredar dalam komuniti – walaupun tidak pada tahap yang pernah berlaku. Vaksinasi selesema “cukup diramalkan dari tahun ke tahun, ” kata Graves. Vaksin berbeza tahun demi tahun berdasarkan varian selesema yang beredar, tetapi masanya “sentiasa betul-betul sama.”

Doktor mengesyorkan orang ramai mendapatkan vaksin selesema pada bulan September atau Oktober, sebelum Halloween. Musim selesema bermula pada bulan Oktober dan berterusan sehingga Mac, menurut Graves.

Vaksin selesema kini tersedia di seluruh negeri.

Adalah OK untuk mendapatkan vaksin selesema dan vaksin COVID-19 pada masa yang sama, menurut Graves. Tetapi jika seseorang mempunyai tindak balas vaksin yang teruk pada masa lalu, mungkin bijak untuk mendapatkan vaksin selesema dan COVID-19 pada masa yang berbeza.

Perlindungan COVID-19 semasa

Siri utama vaksin seseorang memberikan imuniti kepada COVID-19, kemudian penggalak susulan menambah imuniti tersebut. Penggalak asal disasarkan terhadap strain asal SARS-CoV-2, kata Dr. Hannah Imlay, penolong profesor perubatan dalaman di Bahagian Penyakit Berjangkit di Universiti Kesihatan Utah.

Tetapi gelombang berturut-turut varian berbeza telah melanda seluruh dunia, katanya, dan vaksin tidak menyasarkannya juga. Mereka melindungi daripada penyakit yang teruk dan kematian, katanya. Tetapi penggalak bivalen baharu menyasarkan varian semasa serta ketegangan nenek moyang.

Ketersediaan vaksin booster boleh didapati di vaccines.gov/search/.

Orang yang mempunyai penggalak sebelumnya “dilindungi dengan baik,” kata Imlay, tetapi imuniti terhadap sebarang jenis jangkitan COVID-19 “cenderung berkurangan selepas beberapa bulan.”

Penggalak bivalen baharu dibenarkan untuk diambil sekurang-kurangnya dua bulan selepas dos vaksin terbaharu seseorang, tidak kira berapa banyak penggalak yang diterima seseorang, menurut Imlay.

Dia berkata “menjauhkan” dos vaksin dan jangkitan seseorang membantu meningkatkan perlindungan terhadap penyakit itu. Jika anda pernah dijangkiti COVID-19 baru-baru ini, sebaiknya tunggu sekurang-kurangnya tiga bulan sebelum menerima penggalak bivalen.

“Anda mempunyai banyak penyebuan imun daripada jangkitan anda, anda mendapat banyak penyebuan imun daripada dos vaksin terbaharu anda, jadi tunggu sebentar sebelum mendapatkan penggalak bivalen,” kata Imlay sebagai “cadangan am.”

Tetapi mereka yang lemah imun, atau yang mengharapkan untuk menghadiri acara besar tidak lama lagi, mungkin mahu mengambil vaksin bivalen lebih awal.

Doktor belum tahu berapa lama imuniti berkurangan selepas penggalak bivalen, tetapi Imlay berkata mereka menjangkakan imuniti boleh bertahan antara empat dan enam bulan. Apabila ditanya sama ada seseorang itu perlu mendapatkan vaksin sebelum acara Halloween atau Kesyukuran, Imlay berkata dia akan menerima penggalak sekurang-kurangnya 10 hari sebelum peristiwa pendedahan COVID-19 yang berpotensi.

Mencampur dan memadankan vaksin adalah OK, kata Imlay, menggesa orang ramai untuk mendapatkan vaksin yang tersedia untuk mereka.

Apabila ditanya sama ada dia percaya bahawa wabak itu telah berakhir, Imlay menekankan bahawa orang ramai terus mendapat COVID-19 — dengan purata 70,000 kes baharu dan 500 kematian setiap hari di AS

“Yang berkata, banyak keputusan dan pilihan dasar yang telah kami buat sebagai penduduk telah benar-benar mengubahnya menjadi tindak balas kesihatan awam berskala besar kepada tindak balas yang diharapkan lebih mampan dan jenis telah beralih kepada model endemik,” katanya, sambil menambah bahawa negara akan terus melihat “jumlah kes yang tinggi.”

Alat melawan penyakit itu kini lebih digalakkan pada tahap perlindungan “peribadi” dan bukannya tahap populasi, tambah Imlay.

Dia berkata dia mengesyaki, berdasarkan pemodelan, negeri itu berkemungkinan akan mengalami satu lagi gelombang kejatuhan penyakit itu, tetapi penggalak bivalen boleh membantu mencegah “melarikan imun” – iaitu apabila virus itu telah cukup berubah sehingga ia dapat mengelak imuniti orang ramai.

Cerita Utah terkini

Ashley Imlay membuat liputan tentang politik negeri dan berita tergempar untuk KSL.com. Seorang Utahn seumur hidup, Ashley juga pernah bekerja sebagai wartawan untuk Deseret News dan merupakan lulusan Dixie State University.

Lebih banyak cerita yang mungkin anda minati

We would love to say thanks to the writer of this short article for this incredible content

Musim selesema dan COVID-19: Inilah cara untuk mengelakkan jangkitan pada musim luruh ini


Take a look at our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/