Musim selsema dan selesema sudah tiba, dan orang ramai muncul untuk bekerja dengan sakit lagi: ‘Bersin akan berlaku dalam kesan domino’

Peninggalan hari pra-pandemi kembali ke tempat kerja: pejabat yang sejuk.

Anda mungkin masih ingat terperangkap dalam tanda silang — pertama, seseorang muncul dengan batuk dan semput, bersumpah bahawa semuanya kedengaran lebih teruk daripada yang dirasai. Dalam beberapa minggu, seperti kerja jam, pepijat melompat dari meja ke meja sehingga separuh daripada pasukan tidak dapat mengira.

Dengan orang ramai kembali ke tempat kerja di tengah-tengah protokol Covid yang santai, pengambilan penggalak Covid-19 yang lemah dan musim sejuk dan selesema dalam perjalanan, pepijat pejabat membuat kemunculan semula yang tidak diingini.

Tidak lama dahulu ReDell Atkinson teringat rakan sekerjanya mengambil langkah berjaga-jaga tambahan di sekitar pejabat dengan memakai topeng, penjarakan sosial, mencuci tangan dan tinggal di rumah apabila sakit.

Tetapi dalam beberapa minggu kebelakangan ini, “ia kelihatan jelas di dalam bilik: Bersin akan berlaku dalam kesan domino, dan anda boleh memberitahu orang ramai tidak secepat tinggal di rumah seperti sebelum ini,” Atkinson, 27, memberitahu CNBC Make It. “Langkah berjaga-jaga yang kami ambil sebelum ini tidak ada lagi.”

Kes selsema, selesema, Covid boleh menjadi serius pada musim sejuk ini

Sudah ada petunjuk bahawa musim selesema dan selesema tahun ini boleh menjadi buruk: Pada 14 Okt CDC melaporkan peningkatan awal dalam aktiviti selesema bermusim. Hospital di seluruh negara telah melaporkan lonjakan dalam kes RSV, atau virus pernafasan syncytial, virus biasa yang menyebabkan jangkitan paru-paru.

Peningkatan dalam kes RSV adalah proksi yang baik bahawa “banyak virus pernafasan sedang beredar sekarang,” kata Dr. John Swartzberg, seorang profesor klinikal emeritus di Sekolah Kesihatan Awam UC Berkeley. “Tiada siapa yang boleh meramalkan apa yang akan berlaku, tetapi adalah munasabah untuk menjadi sangat bimbang” bahawa jangkitan saluran pernafasan akan meningkat pada akhir musim gugur dan musim sejuk, katanya.

Sementara itu, beliau bimbang amalan kesihatan awam yang ditekankan semasa wabak semakin berkurangan, rakyat Amerika kurang mendapat akses kepada ujian Covid percuma, dan perniagaan tidak melakukan lebih banyak untuk melindungi pekerja melalui dasar cuti sakit yang dipertingkatkan dan sistem pengudaraan udara.

Kebanyakan orang Amerika jangan merancang untuk mendapatkan suntikan selesema musim ini, dua subvarian omikron baharu ialah merebak dengan pantas, dan “sebahagian besar berkelakuan seolah-olah tiada wabak,” kata Swartzberg. “Perkara yang sama yang boleh kita lakukan untuk mencegah Covid adalah perkara yang sama yang akan menghalang jangkitan saluran pernafasan yang lain.”

Kemungkinan gejala untuk selesema biasa, selesema dan Covid

Selsema
Sakit tekak Hidung berair
batuk Bersin
Sakit kepala Sakit badan
Selesema
Demam atau menggigil/rasa demam
batuk Sakit tekak
Hidung berair / tersumbat Sakit otot/badan
Sakit kepala Keletihan
Sesetengah orang mungkin mengalami muntah dan cirit-birit, tetapi ini lebih biasa pada kanak-kanak berbanding orang dewasa.
Covid
Demam atau menggigil batuk
Kesukaran bernafas atau sesak nafas Kehilangan rasa atau bau baru
Keletihan Sakit otot/badan
Sakit kepala Sakit tekak
Hidung tersumbat/berair Loya muntah
Cirit-birit

Syarikat meningkatkan amaran kembali ke pejabat dan produktiviti

Pepijat musim gugur adalah bertepatan dengan pekerja yang menghadapi tekanan yang semakin meningkat untuk kembali ke pejabat, kata Caroline Walsh, naib presiden dalam amalan HR Gartner.

Sehingga September, 36% organisasi memerlukan pekerja berada di pejabat sekurang-kurangnya tiga hari seminggu, meningkat daripada 25% pada bulan Ogos, menurut tinjauan Gartner terhadap 240 pemimpin HR — “walaupun data kami menunjukkan bekerja dari jauh, bagi mereka yang boleh, tidak memberi kesan negatif kepada prestasi dan budaya,” kata Walsh. Namun, “terdapat lebih banyak tekanan untuk mendapatkan orang ramai, dan ia melanda pada masa yang sama seperti musim sejuk dan selesema dan RSV.”

Perkara yang sama yang boleh kita lakukan untuk mencegah Covid adalah perkara yang sama yang akan menghalang jangkitan saluran pernafasan yang lain.

Dr John Swartberg

profesor klinikal emeritus di Sekolah Kesihatan Awam UC Berkeley

Kebimbangan kemelesetan juga boleh menyebabkan pekerja merasakan keperluan untuk muncul sakit. Inflasi yang tinggi dan pasaran saham yang tidak menentu memberi tekanan kepada organisasi dan produktiviti, terutamanya apabila ramai yang cuba menutup tahun ini dalam keadaan ekonomi yang goyah, dan “terdapat godaan untuk mendorong orang ramai untuk bekerja sepenuhnya sehingga mereka tidak mampu lagi. , “kata Walsh.

Dia juga bimbang pelajaran pandemik tentang kesejahteraan semakin pudar: “Dalam beberapa cara, tidak masuk akal kita perlu mengadakan perbualan ini,” katanya. “Anda tidak sepatutnya datang bekerja dalam keadaan sakit. Dan dua tahun kebelakangan ini sepatutnya mengajar kami perkara itu. Ada yang kembali normal adalah sesuatu yang menggembirakan, tetapi kembali kepada tekanan biasa untuk pergi ke pejabat apabila sakit adalah sesuatu yang saya harap kami tinggalkan.”

Bekerja semasa sakit merugikan semua orang

Muncul ke tempat kerja dalam keadaan sakit, atau melalui kuasa dari rumah, boleh merosakkan beberapa peringkat.

Untuk satu, bekerja dan bukannya membiarkan badan berehat hanya akan memanjangkan penyakit dan pemulihan anda, kata Dr. Geeta Nayyar, ketua pegawai perubatan di Salesforce.

“Apabila anda berehat, sistem imun anda berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk melawan sebarang jangkitan, menjadi lebih baik dan pulih lebih cepat,” katanya.

Ada yang kembali normal adalah sesuatu yang menggembirakan, tetapi kembali kepada tekanan biasa untuk pergi ke pejabat apabila sakit adalah sesuatu yang saya harap kami tinggalkan.

Caroline Walsh

VP dalam Amalan HR Gartner

Menghadirkan diri ke tempat kerja semasa sakit juga boleh menyebabkan rakan sekerja yang lemah imun atau ahli keluarga mereka berisiko mendapat penyakit.

Dari segi produktiviti, anda tidak mungkin menunjukkan prestasi terbaik anda, dan atas semangat, rakan sekerja yang kelihatan sakit “menghancurkan seluruh pasukan,” tambah Nayyar. “Ia menunjukkan tiada peluang untuk berehat apabila anda memerlukannya.”

Bos perlu menggalakkan hari sakit dan benar-benar bersungguh-sungguh

Perkara paling berkesan yang boleh dilakukan oleh majikan untuk memastikan tenaga kerja mereka sihat adalah dengan menyediakan cuti sakit berbayar supaya orang ramai boleh tinggal di rumah apabila mereka perlu. Tetapi secara kasarnya 1 dalam 5 pekerja tidak mempunyai akses kepada hari sakit bergaji, dan ia merupakan masalah yang lebih besar untuk pekerja bergaji rendah.

Dan walaupun menyediakan cuti sakit adalah satu perkara, bos juga penting untuk meluangkan masa sakit untuk diri mereka sendiri dan secara proaktif menggalakkan pasukan mereka melakukan perkara yang sama.

Walsh berkata bahawa jika anda seorang pengurus, Dengan bijak mendorong pekerja anda pulang ke rumah tidak semestinya janggal. Tetap dengan soalan mudah: Apa khabar anda? Apa perasaan awak? Saya perasan anda menghidu sedikit dalam pertemuan terakhir kita — bagaimana keadaannya?

Jika seseorang kelihatan enggan berehat, “adalah berguna untuk mendedahkan halangan kepada orang itu yang mengambil cuti,” kata Walsh. Sebagai pengurus, lihat jika ada sesuatu yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan beban kerja mereka atau mengagihkan semula kerja dalam kalangan ahli pasukan.

Untuk pekerja muda, jelaskan tentang masa pekerja boleh dan harus mengambil hari sakit atau PTO mereka, terutamanya jika anda mempunyai polisi tanpa had. “Rakan sekerja yang lebih baru yang telah memasuki tenaga kerja semasa wabak ini benar-benar tidak tahu norma apabila tidak mengapa untuk mengambil cuti,” kata Walsh.

Mendasari semua ini adalah keperluan untuk keselamatan psikologi, dia menambah: “Pada penghujung hari, pekerja perlu tahu mereka tidak akan dihukum kerana mengambil cuti.”

Atkinson berkata dia bersyukur kerana bekerja untuk syarikat dengan hari sakit tanpa had dan keupayaan untuk bekerja dari rumah apabila diperlukan. Sedikit sebanyak yang dia boleh lakukan untuk memastikan dirinya, ahli keluarga dan rakan sepasukannya sihat. “Dengan segala yang berlaku, adalah tidak bertanggungjawab untuk tidak melihat orang lain.”

Dia masih ingat bosnya pernah berkata: Ambil satu hari untuk diri sendiri. Kami menyediakan anda untuk sepanjang tahun ini. Ia membantunya menyedari bahawa jika dia datang sakit dan melakukan kerja yang tidak baik, ia hanya memburukkan lagi keadaan dan penyakitnya, dan bukannya jika dia tinggal di rumah untuk pulih dan kembali dengan perasaan 100%.

“Pada penghujung hari,” walaupun dia berehat, “kerja itu akan selesai.”

Semak:

Pakar meramalkan Covid akan menormalkan hari sakit. Ia dilakukan sebaliknya

Adakah ia selsema, selesema atau Covid-19? Sukar untuk ditentukan tanpa ujian—carta ini mungkin membantu mengecilkannya

Bagaimana Gen Z menulis semula rancangan temu janji, perkahwinan dan keluarga untuk usia 20-an

Daftarlah sekarang: Dapatkan lebih bijak tentang wang dan kerjaya anda dengan surat berita mingguan kami

We want to give thanks to the author of this post for this incredible material

Musim selsema dan selesema sudah tiba, dan orang ramai muncul untuk bekerja dengan sakit lagi: ‘Bersin akan berlaku dalam kesan domino’


Find here our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/