Negara Dengan Kadar Pemvaksinan Tertinggi Melihat Lebih Banyak Kes COVID-19 Daripada Sekurang-kurangnya Divaksinasi

Negara yang mempunyai kadar vaksinasi tertinggi terhadap COVID-19 kini mengalami lebih banyak kes berbanding mereka yang mempunyai kadar vaksinasi terendah, mengikut data dikumpul oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC).

500 daerah di mana 62–95 peratus penduduk telah divaksinasi telah mengesan lebih daripada 75 kes bagi setiap 100,000 penduduk secara purata pada minggu lalu. 500 daerah di mana 11–40 peratus penduduk telah divaksinasi telah dikesan kira-kira 58 kes bagi setiap 100,000 penduduk secara purata pada minggu lalu.

Data diskewed oleh fakta bahawa CDC menyekat angka untuk daerah dengan bilangan kes yang sangat rendah dikesan (1–9) untuk tujuan privasi. The Epoch Times mengira purata kadar kes dengan mengandaikan daerah dengan nombor yang ditindas mempunyai 5 kes setiap satu secara purata.

Daerah yang paling kurang diberi vaksin cenderung lebih kecil, dengan purata kurang daripada 20,000 penduduk. Daerah yang paling banyak divaksinasi mempunyai purata penduduk lebih 330,000. Walau bagaimanapun, daerah yang lebih ramai penduduk tidak berkemungkinan mempunyai kadar kes yang lebih tinggi.

Sekumpulan remaja menerima dos vaksin Pfizer Covid di Detroit pada 6 April 2021. (Matthew Hatcher/Getty Images)

Walaupun apabila membandingkan daerah yang mempunyai saiz yang sama, daerah yang paling banyak divaksinasi cenderung mempunyai kadar kes yang lebih tinggi daripada yang paling sedikit divaksinasi.

Antara daerah dengan populasi 1 juta atau lebih, 10 yang paling banyak divaksinasi mempunyai kadar kes lebih 27 peratus lebih tinggi daripada 10 yang paling kurang divaksinasi.

Di daerah dengan populasi 500,000–1 juta, 10 yang paling banyak divaksinasi mempunyai kadar kes hampir 19 peratus lebih tinggi daripada 10 yang paling kurang divaksinasi.

Di daerah dengan populasi 200,000–500,000, 10 yang paling banyak divaksinasi mempunyai kadar kes sekitar 55 peratus lebih tinggi daripada 10 yang paling kurang divaksinasi.

Perbezaannya melebihi 200 peratus untuk daerah dengan populasi 100,000–200,000.

Bagi daerah dengan populasi yang lebih kecil, perbandingan menjadi semakin sukar kerana terlalu banyak data ditindas.

Foto Epoch Times
Seorang jururawat mentadbir satu dos vaksin mRNA COVID-19 di Los Angeles, California, pada 19 Januari 2022. (Robyn Beck/AFP melalui Getty Images)

Masalah lain ialah kelaziman ujian untuk jangkitan COVID-19 tidak seragam. Sebuah daerah mungkin mempunyai nombor kes rendah di atas kertas kerana penduduknya kurang kerap diuji.

Peningkatan besar dalam jangkitan musim sejuk ini nampaknya telah berlalu dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Jangkitan yang dikesan turun kepada kurang daripada 30,000 sehari daripada paras tertinggi lebih 800,000 sehari pada pertengahan Januari, mengikut data CDC. Purata tujuh hari yang dimasukkan ke hospital pada masa ini telah menurun kepada kira-kira 11,000 pada 1 April, turun daripada hampir 150,000 pada Januari.

Gelombang terakhir telah dikaitkan dengan varian Omicron COVID-19. Varian ini lebih mudah ditularkan tetapi kurang virulen. Varian ini juga kelihatan lebih mampu mengatasi sebarang perlindungan yang ditawarkan oleh vaksin, walaupun, menurut CDC, vaksin masih mengurangkan risiko penyakit yang teruk.

Petr Svab

ikut

Petr Svab ialah wartawan yang membuat liputan di New York. Sebelum ini, beliau meliputi topik nasional termasuk politik, ekonomi, pendidikan dan penguatkuasaan undang-undang.

We want to say thanks to the author of this post for this awesome material

Negara Dengan Kadar Pemvaksinan Tertinggi Melihat Lebih Banyak Kes COVID-19 Daripada Sekurang-kurangnya Divaksinasi


You can find our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/