Negara memberi amaran untuk bersiap sedia menghadapi musim selesema yang sukar

Pakar kesihatan memberi amaran kepada negara untuk bersiap sedia menghadapi musim selesema yang sangat teruk pada musim gugur dan musim sejuk ini, kerana lebih ramai orang yang tidak membina imuniti sejak beberapa tahun kebelakangan ini bercampur dan bergaul. Terdapat dua sebab besar mengapa lebih ramai orang boleh terdedah kepada selesema tahun ini.

Yang pertama ialah dengan sekatan coronavirus seperti pemakaian topeng semua tetapi dilupakan, orang ramai lebih cenderung untuk bersentuhan dengan virus selesema tahun ini berbanding dalam tempoh dua tahun yang lalu.

Sebab kedua ialah lebih sedikit orang yang berkemungkinan kebal daripada virus selesema tahun ini kerana lebih sedikit orang yang dijangkiti selesema sejak dua tahun lalu — kerana wabak itu mengurung orang ramai dan ketika orang ramai lebih bimbang tentang mendapat COVID-19.

Richard Webby, pakar virologi di jabatan penyakit berjangkit Hospital Penyelidikan Kanak-kanak St. Jude, berkata dua musim selesema yang lalu tidak mengalami tahap pendedahan yang sama kepada selesema.

“Sebagai penduduk, imuniti kita terhadap selesema menurun sedikit,” kata Webby. “Apabila virus itu kembali, ia mungkin akan mempunyai lebih sedikit ruang untuk merebak, lebih sedikit ruang untuk berpotensi menyebabkan penyakit.”

Pada tahun biasa, pendedahan kepada virus influenza menjana beberapa imuniti masyarakat kerana kira-kira 10 hingga 30 peratus orang terdedah kepada selesema pada musim biasa.

Tetapi lebih sedikit orang yang terdedah pada tahun 2020 dan 2021, mengakibatkan penurunan imuniti semula jadi.

Sebagai contoh, kematian selesema kanak-kanak biasanya melebihi 100 setiap tahun sebelum wabak.

Tetapi dua musim selesema yang lalu telah menyaksikan kematian selesema kanak-kanak yang dilaporkan jatuh di bawah 40 tahun, dengan hanya satu kematian kanak-kanak disahkan pada 2020.

Imuniti populasi yang lebih rendah ini bermakna orang ramai berisiko tinggi untuk dijangkiti selesema tahun ini, menurut Webby.

Amesh Adalja, sarjana kanan di Pusat Keselamatan Kesihatan Johns Hopkins di Sekolah Kesihatan Awam Bloomberg, berkata musim selesema sejak dua tahun lalu pada dasarnya “tiada wujud” dan menambah bahawa trend ini sentiasa terikat untuk berakhir apabila penjarakan sosial menjadi. kurang diamalkan.

Menurut Adalja, bukti selesema pulih semula adalah tanda bahawa orang ramai kembali kepada “sebahagian kehidupan mereka sebelum COVID.”

Hemisfera Selatan memberi Amerika Syarikat pratonton tentang perkara yang akan datang.

Sudah musim sejuk di Hemisfera Selatan, dan negara-negara tersebut telah mengalami musim selesema yang sukar. Australia, sebagai satu contoh, mengalami musim selesema yang paling teruk dalam tempoh lima tahun, dengan kadar kes memuncak lebih awal daripada kebiasaannya di negara ini.

Pada tahun 2020 dan 2021, Jabatan Kesihatan dan Penjagaan Warga Emas Australia mencatatkan kadar kes dan keterukan selesema yang lebih rendah yang dilaporkan, dengan hanya 37 kematian berkaitan selesema yang disahkan oleh makmal dilaporkan pada 2020 dan sifar dilaporkan pada 2021. Kemasukan di hospital dan kematian selesema mencapai tahap terendah sepanjang masa di Australia tahun lepas.

Terdapat hampir 600 kes influenza yang disahkan oleh makmal di Australia pada tahun 2021. Semasa musim selesema tahun ini, negara telah melaporkan lebih daripada 217,000 kes, walaupun ini masih lebih rendah daripada pada 2019, apabila Australia melaporkan lebih daripada 300,000 kes, jumlah tertinggi kes yang direkodkan untuk negara.

Webby menyatakan kematian dan kemasukan ke hospital selesema di Australia masih rendah pada tahun ini walaupun musim selesema yang agak besar yang dialami negara itu. Kematian dan kemasukan ke hospital sebahagian besarnya didorong oleh jangkitan di kalangan warga tua, dan Australia masih mengamalkan langkah berjaga-jaga apabila melibatkan demografi ini.

Jika langkah berjaga-jaga sedemikian juga diambil di AS, maka kemasukan ke hospital selesema yang lebih tinggi dan kematian juga boleh dielakkan, kata Webby.

Pakar yang bercakap dengan The Hill bersetuju bahawa apa yang diperhatikan di Hemisfera Selatan kelihatan seperti kembali ke musim selesema biasa, yang tidak “ditindas” oleh pandemik COVID-19. Webby dan Adalja meragui bahawa “kembar” selesema dan coronavirus akan berlaku tahun ini.

“Saya tidak fikir kedua-dua virus ini boleh menjadi samseng pada masa yang sama,” kata Webby.

Dengan kebenaran dos penggalak COVID-19 bivalen baru-baru ini, White House telah mula mengesyorkan agar orang ramai menerima kedua-dua suntikan penggalak dan suntikan selesema mereka pada masa yang sama, dengan harapan dapat mengelakkan lonjakan kedua-dua virus.

Untuk musim selesema 2022-2023, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit telah menyatakan bahawa September dan Oktober adalah masa yang baik untuk mendapatkan vaksin.

Dengan ramai orang yang sedar COVID-19 berkemungkinan mendapat suntikan penggalak mereka lebih awal daripada kemudian, ada yang mempersoalkan sama ada September, apabila penggalak COVID-19 tersedia, terlalu awal untuk mendapatkan imunisasi terhadap selesema dan jika lebih baik untuk mendapatkannya. dua pukulan pada masa yang berbeza.

Adalja berkata adalah lebih baik untuk menentukan masa suntikan selesema anda supaya ia berkesan sepanjang musim selesema.

“Jika anda mendapatnya terlalu awal, terdapat bukti jelas bahawa ia akan berkurangan menjelang akhir musim,” katanya. “Secara tradisinya, ia memuncak sekitar Februari. Jadi, jika anda mendapat suntikan selesema sekarang pada awal September, anda tidak boleh menjangkakan ia akan berkesan pada penghujung musim selesema. Jadi saya sentiasa mengesyorkan orang ramai mendapatkan vaksin selesema mereka pada akhir Oktober.”

Adalja seterusnya berkata beliau tidak percaya saranan Rumah Putih untuk mendapatkan suntikan selesema pada masa yang sama dengan suntikan COVID-19 adalah berasaskan bukti.

“Apa yang mereka cuba lakukan ialah meningkatkan pengambilan kedua-duanya dan menghasilkan sejenis gimik untuk orang ramai, anda tahu, dua untuk satu, apabila ia benar-benar boleh menjejaskan keberkesanan vaksin selesema jika ia diberikan terlalu awal,” kata Adalja.

We want to say thanks to the writer of this write-up for this awesome material

Negara memberi amaran untuk bersiap sedia menghadapi musim selesema yang sukar


You can view our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/