New Hampshire melaporkan kes pediatrik pertama cacar monyet

Kes kanak-kanak pertama cacar monyet di New Hampshire telah dikenal pasti, kata pegawai kesihatan negeri pada hari Jumaat. Pegawai berkata kanak-kanak Manchester itu dijangkiti selepas terdedah kepada kenalan isi rumah yang menghidap cacar monyet. Kanak-kanak itu, yang tidak dikenal pasti, mempunyai penyakit ringan dan sedang mengasingkan diri di rumah, kata pegawai.>> Sumber: Maklumat lanjut mengenai monkeypox | Dapatkan vaksin”Virus monkeypox merebak terutamanya melalui sentuhan fizikal terus kepada orang lain yang menghidap cacar monyet yang telah mengalami lesi kulit berjangkit,” kata ahli epidemiologi negeri Dr. Benjamin Chan. “Pasukan kesihatan awam kami sedang berusaha untuk mengenal pasti orang yang mungkin terdedah kepada virus itu supaya kami boleh menghubungkan mereka dengan vaksinasi pencegahan, tetapi risiko kepada penduduk sekolah umum dan orang lain dalam komuniti adalah sangat rendah.” Pegawai tidak melepaskan umur kanak-kanak itu atau nyatakan sekolah mana yang dihadiri oleh kanak-kanak itu. Pegawai kesihatan berkata mereka sedang bekerjasama dengan sekolah kanak-kanak itu untuk menjalankan pengesanan kenalan dan mengenal pasti orang lain yang mungkin pernah melakukan hubungan fizikal secara langsung atau berjam-jam bersentuhan bersemuka yang berpanjangan dengan kanak-kanak itu semasa mereka berjangkit. Sesiapa yang dikenal pasti sebagai kenalan rapat kanak-kanak itu akan dihubungi oleh penyiasat kesihatan awam dan disyorkan untuk memerhatikan simptom dan mendapatkan vaksin JYNNEOS, yang boleh membantu mencegah jangkitan selepas pendedahan. Pegawai berkata komuniti sekolah umum dipercayai berisiko rendah untuk jangkitan monkeypox kerana ia biasanya merebak melalui sentuhan fizikal secara langsung dengan seseorang yang bergejala. Pakar berkata ia mungkin merebak melalui titisan pernafasan, tetapi hanya melalui hubungan bersemuka yang berjam-jam.Orang yang menghidap cacar monyet mengalami ruam unik yang berubah dari semasa ke semasa apabila penyakit seseorang itu berlanjutan dan kemudian perlahan-lahan hilang selama beberapa minggu. Ruam monkeypox sangat berjangkit. Gejala lain cacar monyet boleh termasuk demam, menggigil, sakit kepala, keletihan, sakit otot, sakit tekak, atau nodus limfa yang bengkak. Kadang-kadang orang mungkin hanya mengalami ruam. Seseorang yang menghidap cacar monyet boleh menyebarkan jangkitan mereka bermula apabila mereka mula mengalami simptom, dan mereka kekal berjangkit sehingga ruam mereka sembuh sepenuhnya dan lapisan kulit yang segar telah terbentuk. Orang yang tidak mempunyai simptom cacar monyet tidak dianggap berjangkit atau berisiko kepada orang lain. Sehingga 31 Ogos, terdapat sekurang-kurangnya 31 kes pediatrik cacar monyet di Amerika Syarikat.

Kes pediatrik pertama cacar monyet di New Hampshire telah dikenal pasti, kata pegawai kesihatan negeri pada hari Jumaat.

Pegawai berkata kanak-kanak Manchester itu dijangkiti selepas terdedah kepada kenalan isi rumah yang menghidap cacar monyet. Kanak-kanak itu, yang tidak dikenal pasti, mempunyai penyakit ringan dan sedang mengasingkan diri di rumah, kata pegawai.

>> Sumber: Maklumat lanjut tentang cacar monyet | Dapatkan vaksin

“Virus monkeypox disebarkan terutamanya melalui sentuhan fizikal terus kepada orang lain dengan monkeypox yang telah mengalami lesi kulit berjangkit,” kata ahli epidemiologi negeri Dr Benjamin Chan. “Pasukan kesihatan awam kami sedang berusaha untuk mengenal pasti orang yang mungkin terdedah kepada virus itu supaya kami boleh menghubungkan mereka dengan vaksinasi pencegahan, tetapi risiko kepada penduduk sekolah umum dan orang lain dalam komuniti adalah sangat rendah.”

Pegawai tidak menyatakan umur kanak-kanak itu atau menyatakan sekolah mana yang dihadiri oleh kanak-kanak itu.

Pegawai kesihatan berkata mereka sedang bekerjasama dengan sekolah kanak-kanak itu untuk menjalankan pengesanan kenalan dan mengenal pasti orang lain yang mungkin mempunyai hubungan fizikal secara langsung atau berjam-jam lamanya hubungan bersemuka dengan kanak-kanak itu semasa mereka menular.

Sesiapa yang dikenal pasti sebagai kenalan rapat kanak-kanak itu akan dihubungi oleh penyiasat kesihatan awam dan disyorkan untuk melihat simptom dan mendapatkan vaksin JYNNEOS, yang boleh membantu mencegah jangkitan selepas pendedahan.

Pegawai berkata, komuniti sekolah am dipercayai berisiko rendah untuk jangkitan monyet kerana ia biasanya merebak melalui sentuhan fizikal secara langsung dengan seseorang yang mempunyai simptom. Pakar berkata ia mungkin merebak melalui titisan pernafasan, tetapi hanya melalui beberapa jam hubungan bersemuka yang berpanjangan.

Orang yang menghidap cacar monyet mengalami ruam unik yang berubah dari semasa ke semasa apabila penyakit seseorang itu berlanjutan dan kemudian perlahan-lahan hilang selama beberapa minggu. Ruam monkeypox sangat berjangkit. Gejala lain cacar monyet boleh termasuk demam, menggigil, sakit kepala, keletihan, sakit otot, sakit tekak, atau nodus limfa yang bengkak. Kadang-kadang orang mungkin hanya mengalami ruam.

Seseorang yang menghidap cacar monyet boleh menyebarkan jangkitan mereka bermula apabila mereka mula-mula mengalami simptom, dan mereka kekal berjangkit sehingga ruam mereka sembuh sepenuhnya dan lapisan kulit yang segar telah terbentuk. Orang yang tidak mempunyai simptom cacar monyet tidak dianggap berjangkit atau berisiko kepada orang lain.

Sehingga 31 Ogos, terdapat sekurang-kurangnya 31 kes pediatrik cacar monyet di Amerika Syarikat.

We want to give thanks to the writer of this write-up for this incredible web content

New Hampshire melaporkan kes pediatrik pertama cacar monyet


Explore our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/