NJ melaporkan 1,474 kes COVID, 12 kematian; kadar penghantaran melepasi penanda aras utama

New Jersey pada hari Selasa dilaporkan 1,474 lagi disahkan COVID-19 kes dan 12 kematian disahkan sehari selepas kadar penularan negeri meningkat melebihi penanda aras utama.

Kadar penghantaran ialah 1.04, meningkat daripada 0.97 pada hari Ahad.

Apabila kadar penghantaran ialah 1, ini bermakna kes telah mendatar pada angka semasa, manakala apa-apa di atas 1 menunjukkan wabak itu berkembang.

Purata tujuh hari negeri untuk ujian positif koronavirus yang disahkan ialah 1,433, peningkatan 2% daripada seminggu lalu dan penurunan 22% berbanding sebulan lalu.

The Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS menganggap 11 daerah di negeri ini mempunyai tahap penularan komuniti “sederhana”: Sussex, Warren, Hunterdon, Monmouth, Ocean, Burlington, Atlantic, Camden, Gloucester, Salem dan Cape May.

Baki 10 daerah – Bergen, Passaic, Hudson, Morris, Essex, Union, Middlesex, Somerset, Mercer dan Cumberland – dianggap “rendah,” menurut CDC.

Terdapat 861 pesakit dengan kes koronavirus yang disahkan atau disyaki dilaporkan di 71 hospital di negeri ini sehingga Selasa. Daripada mereka yang dimasukkan ke hospital, 101 berada dalam rawatan rapi dan 30 menggunakan ventilator.

Kadar kepositifan seluruh negeri untuk ujian yang dijalankan Khamis, hari terbaharu untuk data tersedia, ialah 10.61%.

CDC menganggap kadar positif melebihi 10% sebagai “tinggi.” Kadar kepositifan adalah jauh lebih rendah daripada kemuncaknya sebanyak 40.83% pada 1 Januari semasa ketinggian varian omicron.

JUMLAH NOMBOR

New Jersey telah melaporkan 2.3 juta jumlah kes COVID-19 yang disahkan sejak negeri itu melaporkan kes pertama yang diketahui pada 4 Mac 2020.

The Garden State juga telah merekodkan 410,130 antigen positif atau ujian pantas, yang dianggap sebagai kes berkemungkinan. Terdapat juga banyak kes yang mungkin tidak pernah dikira, termasuk ujian positif di rumah yang tidak termasuk dalam bilangan negeri.

Negeri 9.2 juta penduduk telah melaporkan 34,689 kematian COVID-19 – 31,577 kematian disahkan dan 3,112 kemungkinan.

New Jersey telah kematian per kapita coronavirus paling kesembilan di AS — di belakang Mississippi, Arizona, Oklahoma, Alabama, West Virginia, New Mexico, Tennessee dan Arkansas — setakat data terkini yang dilaporkan pada 12 September. Musim panas lalu, negeri ini mempunyai paling banyak kematian per kapita dalam negara.

NOMBOR VAKSINASI

Lebih daripada 7.05 juta orang yang bekerja, tinggal atau belajar di Negeri Taman telah mencapai status vaksinasi sepenuhnya. Lebih 7.92 juta telah menerima dos pertama sejak vaksinasi bermula di negeri ini pada 15 Dis 2020.

Lebih daripada 4.27 juta orang di negeri yang layak untuk penggalak telah menerima satu.

NOMBOR PENJAGAAN JANGKA PANJANG

Sekurang-kurangnya 9,662 daripada kematian COVID-19 negeri adalah dalam kalangan penduduk dan kakitangan di rumah jagaan dan kemudahan penjagaan jangka panjang yang lain, menurut data terkini.

Daripada wabak aktif di 370 fasiliti, terdapat 7,100 kes semasa di kalangan penduduk dan 6,889 kes di kalangan kakitangan, setakat data terkini.

NOMBOR GLOBAL

Terdapat lebih daripada 612 juta kes COVID-19 dilaporkan di seluruh dunia pada hari Selasa, menurut Pangkalan data coronavirus Universiti Johns Hopkins. Lebih daripada 6.5 juta orang telah meninggal dunia kerana virus itu, data menunjukkan.

AS telah melaporkan kes terkumpul paling banyak (lebih daripada 95.7 juta) dan kematian (sekurang-kurangnya 1.05 juta) daripada mana-mana negara.

Terdapat lebih daripada 12.2 bilion dos vaksin ditadbir di seluruh dunia.

Kewartawanan kami memerlukan sokongan anda. Sila melanggan hari ini untuk NJ.com.

Camille Furst boleh dihubungi di cfurst@njadvancemedia.com. Cari dia di Twitter @CamilleFurst.We would like to give thanks to the author of this post for this amazing web content

NJ melaporkan 1,474 kes COVID, 12 kematian; kadar penghantaran melepasi penanda aras utama


Explore our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/