NJ melaporkan 2,372 kes COVID, 8 kematian baharu, kerana jumlah kematian melepasi 34,000 markah

New Jersey pada hari Sabtu melaporkan 2,372 lagi disahkan COVID-19 ujian positif dan lapan kematian baharu yang disahkan apabila jumlah kematian di negeri ini meningkat kepada lebih 34,000.

Purata tujuh hari negeri untuk kes yang disahkan turun kepada 2,075 pada hari Sabtu, turun 6% daripada seminggu lalu, dan turun 47% daripada sebulan lalu.

Kadar kepositifan seluruh negeri untuk ujian yang dijalankan Ahad lepas, hari terbaharu dengan data yang tersedia, ialah 14.61%. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit persekutuan menganggap kadar positif melebihi 10% sebagai “tinggi.”

Kadar penghantaran seluruh negeri telah berlegar sekitar 0.80 dalam beberapa hari kebelakangan ini. Kadar penghantaran di bawah 1 adalah petunjuk bahawa wabak semakin berkurangan, kerana setiap kes baharu membawa kepada kurang daripada satu kes baharu tambahan.

Terdapat 723 pesakit dengan kes coronavirus yang disahkan atau disyaki dilaporkan di seluruh 71 hospital di negeri ini setakat malam Jumaat. Kemasukan ke hospital kekal jauh lebih rendah berbanding ketika mereka mencapai tahap tertinggi pada 6,089 pada 10 Januari semasa gelombang omicron.

Daripada mereka yang dimasukkan ke hospital pada hari Jumaat, 108 berada dalam rawatan rapi dan 30 menggunakan ventilator. Terdapat sekurang-kurangnya 157 orang dilepaskan dalam tempoh 24 jam berakhir Jumaat, menurut terkini data negeri.

Amerika Syarikat Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit kini menyenaraikan empat daerah New Jersey dengan kadar penghantaran “tinggi” – Atlantik, Cape May, Monmouth dan Morris. Orang ramai di kawasan berisiko tinggi disyorkan untuk memakai topeng di dalam rumah di tempat awam dan pengangkutan awam dan sentiasa mendapat maklumat terkini tentang vaksinasi, menurut CDC.

Terdapat 13 daerah dalam kategori berisiko sederhana: Bergen, Burlington, Camden, Essex, Gloucester, Hudson, Mercer, Middlesex, Ocean, Passaic, Salem, Somerset dan Sussex. Topeng tidak disyorkan di kawasan berisiko sederhana dan berisiko rendah.

Cumberland, Hunterdon, Union dan Warren disenaraikan sebagai berisiko rendah.

JUMLAH NOMBOR

New Jersey telah melaporkan 2,117,411 jumlah kes COVID-19 yang disahkan dalam tempoh lebih dua tahun sejak negeri itu melaporkan kes pertama yang diketahui pada 4 Mac 2020.

Negeri Taman juga telah merekodkan kira-kira 356,546 positif antigen atau ujian pantas, yang dianggap kes berkemungkinan. Dan terdapat banyak kes yang mungkin tidak pernah dikira, termasuk ujian positif di rumah yang tidak termasuk dalam bilangan negeri.

Keadaan 9.2 juta penduduk telah melaporkan 34,002 kematian COVID-19 – 30,915 kematian disahkan dan 3,087 kemungkinan.

New Jersey telah kematian koronavirus per kapita paling kelapan di AS — di belakang Mississippi, Arizona, Oklahoma, Alabama, West Virginia, Tennessee dan Arkansas — setakat data terkini yang dilaporkan Isnin. Musim panas yang lepas, negeri ini mempunyai paling banyak kematian per kapita dalam negara.

Nombor terkini menyusul satu kajian utama yang mendedahkan walaupun kes ringan COVID-19 boleh menjejaskan otak dengan ketara. Long COVID — istilah yang biasa digunakan untuk menggambarkan simptom yang berpunca daripada virus itu lama selepas seseorang itu tidak lagi diuji positif — didapati menjejaskan antara 10% dan 30% daripada mereka yang dijangkiti, tidak kira sama ada mereka mempunyai penyakit ringan atau serius. kes.

Di New Jersey, ini bermakna kira-kira 600,000 daripada lebih 2 juta yang telah diuji positif untuk COVID sejak permulaan wabak itu sama ada mempunyai atau telah lama menghidap COVID.

NOMBOR VAKSINASI

Lebih 6.94 juta orang yang tinggal, bekerja atau belajar di New Jersey telah menerima kursus awal vaksinasi dan lebih daripada 7.8 juta telah menerima dos pertama sejak vaksinasi bermula di sini pada 15 Dis, 2020.

Lebih daripada 3.98 juta orang di negeri yang layak untuk penggalak telah menerima satu. Jumlah itu mungkin meningkat selepas Suntikan penggalak yang diluluskan oleh FDA untuk kanak-kanak yang sihat antara umur 5 dan 11 tahun. Pengawal selia AS membenarkan penggalak untuk kanak-kanak dengan harapan dos vaksin tambahan akan meningkatkan perlindungan mereka apabila jangkitan terus merebak.

NOMBOR PENJAGAAN JANGKA PANJANG

Sekurang-kurangnya 9,215 daripada kematian COVID-19 negeri adalah dalam kalangan penduduk dan kakitangan di rumah jagaan dan kemudahan penjagaan jangka panjang yang lain, menurut data negeri.

Terdapat wabak aktif di 353 fasiliti, mengakibatkan 4,492 kes semasa di kalangan penduduk dan 4,244 kes di kalangan kakitangan, setakat data terkini.

NOMBOR GLOBAL

Menjelang hujung minggu ini, terdapat lebih 543 juta kes COVID-19 dilaporkan di seluruh dunia, menurut Universiti Johns Hopkinsdan lebih 6.3 juta orang mati akibat virus itu.

AS telah melaporkan paling banyak kes (lebih daripada 86.9 juta) dan kematian (sekurang-kurangnya 1,015,798) daripada mana-mana negara.

Terdapat lebih daripada 11.6 bilion dos vaksin ditadbir di seluruh dunia.

Kewartawanan kami memerlukan sokongan anda. Sila melanggan hari ini untuk NJ.com.

Brianna Kudisch boleh dihubungi di bkudisch@njadvancemedia.com.

We wish to thank the author of this write-up for this incredible material

NJ melaporkan 2,372 kes COVID, 8 kematian baharu, kerana jumlah kematian melepasi 34,000 markah


Visit our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/