Nombor COVID California mencecah titik tertinggi sejak Februari; Bay Area menyaksikan kadar paling teruk

Jangkitan koronavirus terus meningkat di California sejak awal April, dan sementara lengkung kes baharu kekal kurang curam berbanding lonjakan varian omikron musim sejuk, peningkatan penyebaran dua subvarian menular masih menimbulkan kebimbangan tentang gelombang baharu kes virus.

The Jabatan Kesihatan Awam California pada hari Jumaat melaporkan kadar kes harian di seluruh negeri untuk COVID-19 pada 14 setiap 100,000 penduduk, peningkatan 27% pada minggu lalu dan naik 71% dalam dua minggu lalu.

Positiviti ujian telah meningkat daripada 2.8% kepada 3.9% pada minggu lalu untuk bacaan tertinggi California sejak 18 Februari, apabila negeri itu kekal pada cerun menurun lonjakan omicron.

Kadar kes California merosot serendah 5.2 setiap 100,000, dan positif serendah 1.2%, pada pertengahan Mac.

Hospital di seluruh negeri telah merawat 1,112 pesakit dengan COVID-19 yang disahkan pada Khamis, selepas turun pada paras 950 pada 25 April, untuk lonjakan 17% dalam tempoh 10 hari yang lalu. Pesakit virus di unit rawatan rapi semasa tingkap yang sama meningkat 50%, daripada 112 kepada 168, lapor CDPH pada hari Jumaat.

Beberapa kadar penghantaran tertinggi di negeri ini kini direkodkan di Kawasan Teluk. San Francisco kini mempunyai kadar kes harian tertinggi pada 32 setiap 100,000, peningkatan 66% berbanding dua minggu sebelumnya.

Empat daerah seterusnya mengikut kadar kes dalam kemas kini Jumaat ialah San Mateo pada 28 setiap 100,000, Santa Cruz pada 28 setiap 100,000, Santa Clara pada 25 setiap 100,000 dan Alameda pada 22 setiap 100,000.

San Francisco juga mempunyai kadar positif keempat tertinggi di negeri itu pada 8.6%, di belakang hanya Imperial County pada 10.3% dan dua daerah paling sedikit penduduk di negeri itu, Alpine dan Sierra, kedua-duanya pada 14.3%. Daerah Marin dan Sonoma masing-masing merekodkan 7.8% positif, dua kali ganda purata negeri.

Lebih membimbangkan, jumlah pesakit yang dimasukkan ke hospital dengan COVID-19 di San Francisco meningkat lebih daripada dua kali ganda dalam 10 hari lalu daripada 26 kepada 55, menurut angka kesihatan negeri yang dikemas kini pada hari Jumaat. Jumlah pukulan ICU San Francisco dari tiga kepada 10.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS, dalam kemas kini minggu ini kepada peta tiga peringkat seluruh negara bagi “peringkat komuniti” untuk COVID-19, menunjukkan daerah Marin, San Francisco, San Mateo, Santa Clara dan Santa Cruz dalam ” tahap sederhana aktiviti coronavirus. Baki 53 daerah California berada pada tahap “rendah”.

Metrik virus berbeza-beza merentas daerah di rantau Sacramento, pada masa ini lebih baik daripada kebanyakan daerah Bay Area tetapi lebih teruk sedikit daripada purata negeri.

Hospital Sacramento County melaporkan 67 pesakit virus pada hari Khamis, meningkat daripada 56 minggu sebelumnya, dengan jumlah ICU meningkat kepada 11 daripada lapan.

Sekolah menengah di kedua-dua kawasan Sacramento dan Bay Area sedang melaporkan wabak atau kelompok kes COVID-19, sebahagian daripadanya datang beberapa minggu selepas banyak sekolah mengadakan prom atau acara tarian yang serupa dan beberapa minggu selepas cuti musim bunga.

“Kami melihat peningkatan dalam kes secara umum dan kami telah melihat peningkatan dalam kes dan wabak yang dilaporkan oleh sekolah dalam beberapa minggu kebelakangan ini,” kata jurucakap pejabat kesihatan Sacramento County Samantha Mott dalam satu kenyataan melalui e-mel Khamis.

Terkini tentang subvarian berjangkit omicron

A sepasang subvarian omikron yang sangat boleh dihantar, dikenali sebagai BA.2 dan BA.2.12.1, kini membentuk sebahagian besar kes di AS, dengan kelaziman kes yang kedua semakin meningkat. Kedua-dua varian itu mungkin bertanggungjawab sebahagian besarnya untuk peningkatan kadar penghantaran California.

BA.2.12.1, yang lebih menular daripada kedua-duanya, merangkumi anggaran 37% kes di seluruh negara untuk minggu 24 April hingga 30 April, menurut kemas kini mingguan Selasa daripada CDC, meningkat daripada 27% minggu sebelumnya. BA.2 menurun daripada 70% kepada 62%, mencadangkan BA.2.12.1 mungkin akan mengatasinya tidak lama lagi.

Untuk wilayah CDC yang merangkumi wilayah California, Arizona, Nevada, Hawaii dan Pasifik, BA.2.12.1 meningkat daripada 12% kepada 18% pada minggu lalu, manakala BA.2 turun daripada 85% kepada 81%.

Pegawai kesihatan telah menganggarkan BA.2 adalah kira-kira 40% lebih mudah ditularkan daripada varian omicron asal, BA.1; dan BA.2.12.1 dipercayai lebih kurang 25% lebih menular daripada BA.2.

BA.2.12.1 merebak di UC Davis

Pegawai kesihatan Daerah Yolo minggu lalu, dalam siaran berita bersama dengan inisiatif ujian Healthy Davis Togetherkata BA.2.12.1 “kini menyumbang hampir separuh daripada kes kampus” di UC Davis selepas pertama kali dikesan di sana pada akhir Mac.

“Data menunjukkan bahawa COVID-19 merebak di Daerah Yolo, terutamanya di Davis. Penduduk Yolo digalakkan untuk mengambil langkah berjaga-jaga tambahan untuk mengawal jangkitan,” kata pegawai kesihatan Daerah Yolo Dr. Aimee Sisson dalam satu kenyataan yang disediakan.

“Saya amat mengesyorkan memakai topeng di dalam rumah dengan topeng berkualiti tinggi dan menjalani ujian jika anda mempunyai simptom, mempunyai pendedahan yang diketahui, atau baru-baru ini mengambil bahagian dalam perhimpunan besar seperti Hari Berkelah,” yang diadakan pada 23 April, kata Sisson. “Jika anda layak untuk penggalak, sekarang adalah masa yang baik untuk mendapatkan penggalak itu-jangan tunggu.”

Masih belum jelas sepenuhnya sejauh mana perlindungan imun yang boleh dikekalkan oleh orang California daripada gelombang jangkitan yang besar semasa lonjakan omikron, yang mendorong kadar kes melebihi 300 setiap 100,000 dan positif melebihi 22% pada awal Januari, ketika pakar mengkaji keupayaan subvarian baharu itu. untuk mengelakkan imuniti terdahulu.

Nombor kawasan Sacramento mengikut daerah

Kadar kes terkini Sacramento County ialah 9.9 bagi setiap 100,000 penduduk, kata pegawai kesihatan negeri dalam kemas kini Jumaat, peningkatan 26% daripada seminggu sebelumnya.

CDPH melaporkan kadar positif ujian Sacramento pada 4.5% pada hari Jumaat, meningkat daripada 3.8% seminggu sebelumnya.

Hospital di Sacramento County telah merawat 67 pesakit virus pada hari Khamis, data negeri menunjukkan, meningkat daripada 56 seminggu sebelumnya. Jumlah ICU meningkat kepada 11 daripada lapan.

Kadar kes terkini Placer County ialah 8.1 bagi setiap 100,000 penduduk, peningkatan 33% daripada seminggu sebelumnya.

CDPH melaporkan kadar positif ujian Placer pada 5.3%, meningkat daripada 4.1% minggu lepas.

Hospital di Placer County telah merawat 23 pesakit virus pada hari Khamis, turun daripada 26 pada minggu sebelumnya. Jumlah ICU kekal empat.

Kadar kes terbaru Daerah Yolo ialah 13.6 bagi setiap 100,000 penduduk, peningkatan 30% daripada seminggu sebelumnya.

CDPH melaporkan kadar positif ujian Yolo pada 2.2%, meningkat daripada 1.6% minggu lepas.

Hospital di Daerah Yolo merawat dua pesakit virus Khamis, turun daripada tiga minggu sebelumnya. Jumlah ICU jatuh daripada satu kepada sifar.

Kadar kes terbaru El Dorado County ialah 7.7 bagi setiap 100,000 penduduk, kata pegawai kesihatan negeri dalam kemas kini Selasa, peningkatan 27% daripada seminggu sebelumnya.

CDPH melaporkan kadar positif ujian El Dorado pada 5.3%, meningkat daripada 5.2% minggu lepas.

Hospital di El Dorado County sedang merawat dua pesakit virus Khamis, meningkat daripada satu minggu sebelumnya. Jumlah ICU menurun daripada satu kepada sifar.

Kadar kes terkini Sutter County ialah 6.8 bagi setiap 100,000 penduduk dan Yuba County ialah 5.0 setiap 100,000, lapor pegawai kesihatan negeri pada hari Jumaat. Kadar kes Sutter meningkat sebanyak 115% manakala Yuba jatuh sebanyak 20%.

CDPH melaporkan Sutter pada 4% positif ujian, turun 4.5% minggu lepas. Kepositifan Yuba ialah 4.6%, meningkat daripada 3.2%.

Satu-satunya hospital di Yuba County, yang melayani kawasan dua daerah Yuba-Sutter, sedang merawat empat pesakit virus Khamis, meningkat daripada dua minggu sebelumnya. Jumlah ICU diadakan pada seorang pesakit.

CDC mengklasifikasikan semua enam daerah di kawasan Sacramento sebagai berada dalam tahap “rendah” aktiviti COVID-19.

Kisah ini pada asalnya diterbitkan 6 Mei 2022 10:47 PG.

Cerita berkaitan daripada Sacramento Bee

Michael McGough memimpin pasukan pelaporan berita terkini The Sacramento Bee, yang meliputi keselamatan awam dan cerita tempatan yang lain. Seorang penduduk asli Sacramento dan ibu kota sepanjang hayat, beliau telah menjalani latihan di The Bee semasa menghadiri Sacramento State, di mana beliau memperoleh ijazah dalam bidang kewartawanan.

We would love to give thanks to the writer of this short article for this incredible web content

Nombor COVID California mencecah titik tertinggi sejak Februari; Bay Area menyaksikan kadar paling teruk


Discover our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/